Že nekaj mesecev pišem cikel razmišljanj o poklicu doule (izg. dula), porodne spremljevalke. K temu me je spodbudila izjava na forumu Porod po meri ženske, da v Sloveniji nimamo profesionalnih doul. Iskreno sem se začela spraševati, kdo bi bila profesionalna doula. V preteklih člankih sem se spraševala o izobraževanju, razpoložljivosti in zrelosti doul, preostali sta mi še dve bistveni značilnosti profesionalnosti, in sicer plačljivost in sodelovanje.

No, in kot se rado zgodi, da ujamemo dve muhi na en mah, sem se na pobudo prijatelja iz Socialne akademije odločila, da se v socialnem tednu, ki poteka od 19. do 24. septembra 2011, pridružim blogerjem pri pisanju prispevkov na temo SLODELUJMO! Sodelujmo v Sloveniji 🙂

Sodelovanje je bistvena značilnost doule. Brez sodelovanja ni njenega poklica, kajti doula ne more obstajati sama zase. Sodelovanje je skrito že v njenem imenu – doula v grščini pomeni ženska, ki služi – nekomu drugemu. Doula potrebe nosečnice in njene družine postavlja pred svoje.

Že od vsega začetka svoje poti kot doula se zavedam, da ne morem delovati enostransko – ne morem učinkovito pomagati nosečnicam, če jim ne ponudim orodja, kako si lahko same pomagajo (med drugim sem prevedla knjigo Skozi nosečnost z Jezusom, vodnik za srečen porod), torej da jih osveščam o njihovih izbirah; ter obratno – če osveščam širšo družbo o pomenu poroda za kakovost življenja matere in otroka in obenem ne nudim tudi individualne podpore, sem kot brneč bron, zveneče cimbale.

Doula v prvi vrsti sodeluje z nosečnico, ki jo je najela oz. naprosila za spremljanje v nosečnosti, pri porodu ali po porodu. Njun odnos oziroma sodelovanje je uspešno, če se dovolj dobro spoznata, ujameta, pogovarjata o željah in strahovih, če doula podpre nosečnico pri njenih izbirah in preferencah ter jo zna dobro pripraviti na porod ter ji pomagati pri in po porodu.

Doula sodeluje z vso porodno ekipo, ki jo je nosečnica izbrala za svoj porod – z očetom otroka, z drugimi podpornimi osebami, z babico, zdravnikom, sestrami v porodnem bloku. Njihov skupni cilj je zdravje matere in otroka ter osrečujoč in izpolnjujoč porod. Doula in voditeljica priprav na porod Paulina Perez v knjigi Special women, The Role of The Professional Labor Assistant (Izjemne ženske, vloga profesionalne porodne spremljevalke) piše o sodelovanju doule v porodni ekipi: »Pomembno je, da porodna spremljevalka zna osebju predstaviti svojo vlogo ter ji biti zvesta – da je prisotna za podporo in pomoč porodnici, ne zato, da bi uveljavljala svoje vrednote in preference. Vedno naj ima pred očmi, da je porod materin, ne njen. Kadar zdravstveno osebje in doula sodelujejo pri skrbi za nastajajočo družino, bodo njihovi skupni napori veliko bolj učinkoviti kot če bi vsak od njih deloval sam.« V poglavju o sodelovanju z zdravstvenim osebjem našteje celo vrsto učinkovitih pristopov, kako spodbuditi sodelovanje med vsemi, ki bdijo nad nosečnico, porodnico, mamico.

Doulina sposobnost sodelovanja je bistvena tudi v odnosih z drugimi doulami. Da nudi zanesljivo storitev, običajno sodeluje z eno ali dvema nadomestnima doulama, ki vskočita v primeru bolezni ali nepredvidenih dogodkov, ki ji preprečijo, da bi prisostvovala porodu. V krogu svojih kolegic doul črpa navdih, podporo, informacije, izkušnje za svoj poklic. Doule v Sloveniji se mesečno dobivamo za evalvacijo porodnih izkušenj in izmenjavo mnenj, novosti. Pomagamo si pri organizaciji izobraževanj in dogodkov. Počasi pa se vključujemo tudi v mrežo evropskih doul (European Doula Network) in tako širimo svoj krog podpore.

Doule smo nenazadnje sodelavke pri uveljavljanju pravic nosečnic, porodnic in družin ter nosilke sprememb na porodnem področju. Spodbujam vas, da podpišete Porodno pobudo za odlično obporodno oskrbo v Sloveniji in tako slodelujete!

Za konec svojega ramišljanja o sodelovanju doul naj si izposodim besede iz poslanice Socialnega tedna: »Ni res, da se ne da nič narediti! Slodelovanje v naše skupnosti prinaša sinergijo in dodano vrednost. S slodelovanjem se odpirajo nove poti. Tisto, kar se za posameznika zdi nemogoče, v slodelovanju postane uresničljivo.« Doule, s(l)odelujmo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.