1. Ali veš, da sem se nekoč predstavila kot: “Sem Ana, literarna agentka :)”

Da, v predalu imam pogodbo za zastopanje kot literarna agentka, sklenjeno med menoj in Kelly Townsend, avtorico knjige Skozi nosečnost z Jezusom, ki sem jo prevedla za založbo Družina. Pred tem sem morala precej stopiti iz svoje cone udobja in iti na sestanek z direktorjem založbe ter se pogajati za izdajo knjige in ceno avtorskih pravic. To je bila zelo dragocena izkušnja, iz katere sem se naučila, da je večina knjig, ki jih imamo prevedenih v slovenščino, sad zavzetosti nekega človeka, ki je v knjigi, ko je bila še v tujem jeziku, prepoznal potencial in vrednost za slovensko občinstvo. Ko torej naslednjič berete neko knjigo tujega avtorja, se lahko vprašate, koliko ljudi je pripomoglo k temu, da vam je njena vsebina sedaj veliko bolj blizu in domača 🙂

2. Ali veš, da sem v času obstoja s.p. šla kar trikrat na starševski dopust?

Da, podjetje sem ustanovila septembra 2011, po rojstvu tretjega otroka, ko je bil nastarejši star 3 leta ;), potem pa sem šla še trikrat na starševski dopust. Da, prav ste prebrali :). Sem mama šestim otrokom, starim od 14 do 3 let. Čeprav mi po zakonu pripada, da bi lahko ostala doma in skrbela za otroke, država pa bi mi krila socialne prispevke, sem ravno po rojstvu četrtega otroka, ko bi mi ta pravica pripadla, jasno začutila, da želim še naprej gojiti svojo ustvarjalnost, podjetnost in družbeno aktivnost s tem, da še naprej ostanem na trgu dela ter redno uporabljam veščine, pridobljene s študijem, izkušnjami in znanjem. To pa pomeni tudi, da sem se morala naučiti vedno znova začeti, saj je po letu dni ali več stagnacije podjetja skoraj tako, kot da ga zaganjaš na novo. Verjamem, da se lahko s tem občutkom poistoveti veliko ljudi, ki so morali prenehati z delovanjem v času korone.

3. Ali veš, da so delo od doma in spletna orodja moja stalnica že 10 let?

Da, organizacija dela v domači pisarni in uporaba spletnih orodij ter digitalni marketing so mi nekaj povsem domačega in samoumevnega, saj sem popolnoma sama postavila najprej svojo prvo spletno stran naravniporod.si, zatem pa še sedanjo anapavec.com. Spletna predavanja snemam že od leta 2013, ko sem spletne seminarje posnela za skupino staršev, ko sem se tudi sama odpravljala na starševski dopust in sem želela, da so jim vsebine, ki sem jih sicer predajala v živo, na voljo tudi v tem času, obenem pa so dostopne po vsej Sloveniji. Platforme, na kateri sem posnela tiste prve spletne seminarje, ni več, in so tako izginili tudi moji posnetki, a na voljo je 22 mojih spletnih predavanj MAMA, A ŠE VEDNO JAZ za mamice, ki želijo ohraniti občutek zase in poskrbeti zase sredi materinstva.

4. Ali veš, da so moji glavni prevajalski projekti knjige?

Da, mislim, da knjige govorijo same zase. V zadnjih desetih letih sem prevedla več knjig in publikacij za založbe Družina, Mladinska knjiga in Mohorjeva družba, v tisku pa je knjiga duhovnih spodbud za mlada dekleta pri založbi Ognjišče.

5. Ali veš, da nimam klasičnega poslovnega načrta?

Da, imam pa takega, ki bolj ustreza moji desni polovici možganov 🙂 Že, ko me je profesorica na faksu (prevajalskem oddelku FF UL) na nemških jezikovnih vajah vprašala, kako si predstavljam svojo prihodnost, mi na pamet ni padlo drugega, kot da sem odgovorila: “Abstrakt.” Resnično, čeprav sem že takrat imela fanta, ki je danes moj mož, in sem se že pičli dve leti kasneje, v četrtem letniku študija z njim poročila in zanosila, ter rodila prvega otroka, preden sem imela v žepu diplomo. Nikoli niti v najbolj drznih sanjah si ne bi mislila, da bom danes imela šest otrok in lastno podjetje. Ker je doseganje ciljev v moji “materinski karieri” zahtevalo ogromno prilagajanja, usklajevanja in iznajdljivosti, so mi najbolj pomagali nasveti različnih podjetnic – ustvarjalk iz tujine. Med njimi bi najbolj priporočala dve: Jennifer Lee, ki je napisala knjigi “Right-Brain Business Plan” in “Building Your Business the Right-Brain Way”, ter Jennifer Louden, ki je napisala celo vrsto knjig za žensko dušo in ustvarjanje.

6. Ali veš, da se pri svojem delu hočeš nočeš ukvarjam tudi s področji, ki jih nikoli nisem želela študirati?

Ko sem se odločala za fakulteto, sem si rekla, da trojega ne bi nikoli študirala: prava, medicine ali ekonomije. Ha, življenje pa ti na pot prinese ravno tisto, kar najmanj hočeš. Z medicino in zdravstvom sem se pobliže srečala kot doula, porodna spremljevalka. Ekonomija je nujni sestavni del tržnega gospodarstva, v katerem sodelujem – pri vodenju podjetja je pač nujno tudi poglabljanje v računovodstvo, raziskavo trga in druge takšne reči, ki mi ne dišijo preveč. Za razvoj svoje podjetniške dejavnosti sem se usposabljala na področjih andragogike, javnega nastopanja, asertivnosti … Me je pa presenetilo, kako zelo mi je k srcu priraslo pravo. Pripravljam se na izpit za sodno tolmačko (držite pesti, da ga opravim!), prijavila sem se na razpis Sodišča EU za zunanje prevajalce, sicer pa že vrsto let pomagam pri prevajanju pravnih besedil svojemu možu, ki je – odvetnik.

7. Ali veš, da je večina mamic, mojih strank, v povprečju starejših od mene?

Da, ko sem odprla svoje podjetje in začela ustvarjati vsebine za mamice, sem pač bila toliko mlajša, saj se v povprečju v Sloveniji odločamo za starševstvo kasneje, kot sva se midva. Šele v zadnjih letih so začele rojevati in se zanimati za moje vsebine tudi moje vrstnice, česar sem iskreno vesela. Eno najlepših izkušenj spremljanja poroda sem imela čast doživeti, ko sem bila doula svoji sošolki s fakultete. Verjamem, da so nekatere dileme mamic univerzalne in se periodično vračajo, da se moramo z nekaterimi temami vedno znova ukvarjati, ne glede na to, kdaj smo postale mame in kakšna je naša življenjska pot.

8. Ali veš, da sem za uspešno rast podjetja morala osebnostno zrasti?

Da, več let delam vaje po metodi Alenke Rebula Na svoji zemlji in si redno zastavljam naslove s področja podjetništva, na primer: “Počasi in z zaupanjem gradim svoje samostojno podjetje.” Na hitro ni šlo nikoli in v preteklih letih sem sprejela to svojo počasno rast. Veliko se ukvarjam s svojo slo po produktivnosti napram potrebi po razpoložljivosti in ustrežljivosti, še več z občutkom lastne vrednosti in prodajanja svojih izdelkov, s tem, da resno jemljem sebe in svoje delo, da v delo vnašam lastni ritem in rituale, da iščem sweet spot med zanosom in lovljenjem rokov, da krotim svoje nagnjenje, da bi se posvetila “naslednjemu svetlečemu predmetu” in ostajam pri zadanih nalogah.

9. Ali veš, da sem napisala skoraj tisoč “dnevnih spodbud za mamice”?

Da, od vsega začetka redno pišem za spletno stran. V tretji nosečnosti sem začela pisati dnevne spobude za mamice, ki so bile nekaj časa prosto dostopne na moji spletni strani, kasneje z naslovom “Mamine lekcije” v plačljivem spletnem “klubu S TEBOJ SEM”, sedaj pa že lep čas čakajo, da jih skupaj z vsebino svojih spletnih predavanj in osebnih izkušenj preoblikujem v knjigo. Knjiga je še vedno ena mojih tistih želja: “ko bom velika …”

10. Ali veš, zakaj sem se v zadnjem letu vpisala v tri ljubljanske knjižnice, kupila kup slovarjev in svojo delovno mizo napolnila s skriptami in zvezki?

Da, resnično ljubim nove izzive. Že v času študija sem sklenila, da bom v prihodnosti, če bom želela nadgraditi svoje prevajalsko znanje, šla delat izpit za sodno tolmačko. Ta cilj sem letos začela uresničevati. Junija sem sicer padla, a že to, da sem se lani jeseni, v času šolanja na daljavo posvetila nekemu svojemu lastnemu projektu, oddala svoj rezime v poštni nabiralnik ter se prijavila na izpit, se začela dodatno izobraževati in tudi sama delala domače naloge skupaj z otroki na kuhinjski mizi, mi je močno pomagalo ohraniti optimizem in zaupanje vase. Izzivam vas, da ko naslednjič rečete: “Ah, saj tekoče govorim angleško,” “Oh, to pa res ni težko prevesti,” “Ja, saj imamo Google Translate,” dvakrat premislite ter brez pomoči elektronskih naprav skušate prevesti kakšen formalen angleški stavek 🙂

Tipičen nekonvencionalen s.p. 🙂

Verjamem, da je moj s.p. precej nekonvencionalen. Po drugi strani pa vem, da si z drugimi podjetniki delim veliko skupnega. Ker sem samostojna podjetnica, so vsi aspekti moje dejavnosti na meni – od promocije, izdajanja računov, ustvarjanja novih vsebin, prevajanja. Povrhu vsega se moj delovnik zaključi ob 13. uri, saj v tistem trenutku stopijo skozi vrata otroci, ki pridejo iz šole in moram pohiteti v kuhinjo 🙂 Vse to me zelo veseli, kljub temu pa včasih pogrešam povratno informacijo. Če si torej vedela za vsa zgoraj našteta dejstva, me spremljaš že zelo dolgo. Morda pa si me ravno preko tega članka na novo spoznala. V vsakem primeru bom vesela, če se mi oglasiš na mejl ali preko zasebnega sporočila v FB. Delo z mamicami se mi zdi velik privilegij. Hvala, ker si!

Če te zanima e-priročnik, ga najdeš tukaj: http://eepurl.com/dnC78f Če imaš še kakšno vprašanje, se oglasi ? Lep dan! ? Ana Pavec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.