Ko sem pred sedmimi leti (ja, v internetnem času je to res pred davnimi, davnimi časi) začela organizirati spletne seminarje za mamice, sem bila v Sloveniji gotovo ena redkih. Da, saj so obstajali webinarji, vendar bolj za poslovneže, za profesionalna okolja, ki so sodelovala s tujino … A meni se je ideja zdela naravnost genialna ravno zato, ker sem bila sama tako močno omejena s časom, prostorom in resursi, da se mi je zdela to edina možna pot do drugih mamic, še posebej, če živijo na drugem koncu Slovenije. Najprej sem spletna predavanja vedno organizirala v živo, tako da sem vnaprej napovedala, kdaj se bo spletni seminar odvil, in so udeleženke lahko aktivno sodelovale, kasneje pa sem spletna predavanja začela snemati vnaprej.

A kljub temu, da so zdaj dogodki preko spleta postali nekaj samoumevnega, se mi zdi, da je vredno obnoviti, kakšne prednosti vse prinaša naročilo spletnega seminarja oz. predavanja na zahtevo.

1. Ni ti treba zapustiti udobja svojega doma.

Vem, kako je mamicam (še posebej z dojenčki in majhnimi otroki) pravočasno oditi od doma na nek organiziran dogodek. Skorajda misija nemogoče. Če imate tako kot jaz “pepelkin sindrom”, da je treba vedno tik pred zdajci postoriti še cel kup stvari, še posebej če se odpravljam nekam, kar doživljam kot luksuzno (kot je bil za Pepelko ples ;)), se stvar še bolj zakomplicira.

2. Predavanje si lahko ogledaš v pižami s svojo najljubšo pijačo ali prigrizkom v roki (nihče ne bo vedel!)

Ni pomembno, ali si v pižami ves dan in spletni seminar poslušaš v presledkih (oh, kakšen luksuz je gumb za pavzo in dejstvo, da predavanje nikamor ne uide, tudi ko zajoka otrok, je treba pobrisati lužico ali pa je preprosto skrajni čas za sprehod) ali bi si predavanje rada ogledala v miru bolj pozno zvečer, ko drugi že spijo … Uredi si stvari po svojem okusu in zmožnostih.

3. Spletna predavanja so skupek mnogih informacij, podanih v kratkem času.

Običajno so dolgi eno uro (nekaj minut več ali manj). Teden ima 168 ur in vem, da eno od njih lahko posvetiš nečemu, kar ti koristi na kratek in dolgi rok. Obenem sem se ekstra potrudila, da sem v kratkem času zajela čim več izkušenj, uvidov, informacij, napotkov na dodatno literaturo ali druge vire. Ogromno udeleženk mi je poročalo, da so spletna predavanja MAMA, A ŠE VEDNO JAZ prava zakladnica znanja in izkušenj.

4. Ko naročiš spletno predavanje in določiš, kdaj si ga boš pogledala, se zavežeš sebi.

Mame smo običajno zavezane marsikomu in marsičemu – predvsem otrokom, možu, širši družini, prijateljicam, službi. Meni pa je pomenilo ogromno, ko sem začela izpolnjevati tudi obljube sama sebi. Če prepoznavaš pri sebi neko šibko področje in se ti zdi, da bi ga lahko katero od spletnih predavanj nagovorilo, naj te ne ustavi zadržek, da je predrago, predolgo ali prekomplicirano. Ker ni.

5. Lahko se povežeš s podobno mislečimi mamicami in dobiš več spodbude!

Ljubim asinhronost. Pravzaprav mi je še bolje, če ugotovim, da je nekdo drug nekje drugje ob nekem drugem času povedal nekaj, kar me nagovori v sedanjem trenutku in v moji trenutni situaciji. Večkrat se ob kakšni modrosti ali pa anekdotični izkušnji s spletnih predavanj na glas zasmejem od občutka, da sem se prepoznala v povedanem. Če naročiš spletno predavanje, pa se ne povežeš samo z mano, ampak tudi z drugimi mamicami. Vabim te v spletno skupnost Mama, a še vedno jaz, kjer v letu 2022 načrtujem vrsto spodbudnih dejavnosti (knjižni klub, mesečni pogovorni večer, intervjuji z drugimi navdihujočimi mamicami, Anine ideje in še kaj …)

6. Sama lahko odločiš, ali ti je povedano v pomoč.

Predavanja so ustvarjena brez vsakega pritiska, da bi nekaj MORALA narediti, uresničiti, spremeniti v svojem življenju. Ponujajo različne poglede, izkušnje, široko paleto možnosti. Za vsakega od njih sem se v obdobju, ko me je tema najbolj zaposlovala, po najboljših močeh potrudila, da sem področje raziskala, prebrala veliko knjig, se posvetovala z drugimi in preizkušala različne variante. Upam si trditi, da so spletni seminarji po temah in pristopu edinstveni v Sloveniji.

7. Tudi če ti ni všeč vse, kar slišiš, dobiš ideje, ki jih lahko takoj spraviš v prakso.

Kot sem pravkar omenila, je moj namen, da spodbudim mamice k razmisleku in samostojni poti, da same razločujete, kaj vam koristi in kaj ne. Če nič drugega, dobiš idejo, kje bi lahko dobila več informacij.

8. Ugotovila boš, da nisi edina v tistem, kar doživljaš – če bi bila, tega spletnega predavanja ne bi bilo!

To je velika reč! Če čutiš, da si edina mama daleč naokoli, ki ima težave, boš hitro ugotovila, da nisi. In že to lahko prinese veliko olajšanje.

9. Spletno predavanje zahteva manj časa kot branje knjige.

Ljubim branje, vendar ni vedno izvedljivo, da se na hitro prebijem čez kakšno knjigo, še posebej če je s področja poljudne psihologije ali vzgojna ter vsak odstavek terja od mene miselni in čustveni napor in je obenem še v angleščini. Recimo, da sem veliko napornega dela opravila namesto tebe. V spletnem predavanju povzemam mnogo spoznanj in prebranega iz domačih in tujih knjig.

10. Bolj verjetno je, da boš uresničila namige in strategije, če ne boš le poslušala.

To je zame najljubši del spletnih predavanj – da je čisto tako kot v šoli pri najbolj zanimivem predmetu. Lahko si delam zapiske, lahko si podčrtavam, lahko čečkarim po listu papirja, lahko samo z očmi spremljam prezentacije, medtem po poslušam. Čeprav rada prisluhnem podcastom v avtu, pa takrat zgoraj omenjenega ne morem početi. Dobim kakšen navdih, a ga manj prenesem v življenje, ker mi hitreje zbledi iz spomina. Spletno predavanje ima koristi za vse učne tipe – za tiste, ki se lažje učijo z branjem in slikovnim gradivom, tiste, ki lažje s poslušanjem in tiste, ki radi pišejo.

Upam, da sem te prepričala, da naročiš katerega od spletnih predavanj MAMA, A ŠE VEDNO JAZ! 🙂


KOMPLET SPLETNIH SEMINARJEV

 Verjamem v stalno rast, svoje izkušnje in spoznanja pa želim predajati naprej – tako mlajšim kot starejšim mamicam, saj se mi zdi, da so nekatere teme večno pereče.
Moji spletni seminarji so prvič v takšnem obsegu na voljo skupaj – celotni paket spletnih predavanj, ki so nastajala v letih 2014 – 2021.

 Zakaj bi se odločila za celotni paket?
⭐ Ker se teme med seboj povezujejo.
⭐ Ker nekatere stvari v enem predavanju le omenim, v drugem pa koncept temeljito poglobim.
⭐ Ker tako lahko vidite, kako sem se razvijala tudi sama in vam to prinese olajšanje, da ni treba doseči ničesar čez noč.
⭐ Ker je fino, da se lahko vračate in si predavanje ogledate večkrat.
⭐ Ker so super naložba v osebni razvoj v materinstvu.
⭐ Ker dajejo upanje, da so spremembe na bolje možne – tudi sredi materinstva, ne šele potem, ko bodo otroci zrasli!
⭐ Mamice, ki so spletne seminarje, že poslušale, so jih ocenile s petimi zvezdicami in ob njih zapisale naslednje …

To je investicija v tvoje leto materinstva – semena dobrih navad, nege sebe, samo-organizacije, poguma za odločanje, prilagajanja na spremembe in v ustvarjalne projekte, ki te bodo lahko hranila in krepila še vrsto let!
 
V TRGOVINO
Članek je povzet in prirejen po Top 10 Ways Moms Can Benefit From a Webinar: https://www.salteffect.com/top-10-webinar/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.