V Hiši kruha smo z Damijano Medved in p. Andražem Arkom od 9. do 11. maja 2014 prvič v taki obliki organizirali vikend duhovne priprave na porod. Od petka do nedelje “v najlepšem letnem času” (ki je sicer morda malo natrpan z vsemi mogočimi vabili na takšne in drugačne slovesnosti) smo se na čudoviti lokaciji, ki je kot nalašč za duhovno poglabljanje, ustavili in si vzeli čas za odnos – v paru, z otrokom, ki prihaja, in z Bogom.

vikend duhovne priprave na porod - maj 2014 Foto: Ana Pavec
vikend duhovne priprave na porod – maj 2014 Foto: Ana Pavec

Organizacija vikenda, ki je bila kar zajeten zalogaj (kako v kratkem času zajeti čim več koristnih vsebin, kako poskrbeti za dobro počutje udeležencev, kako dati na voljo dovolj časa za pogovor v paru, za osebno molitev, …) je bila bogato poplačana s privilegijem, znova spoznati skupino parov, ki so na pristni poti iskanja najboljše možne porodne izkušnje, jih slišati v njihovi hudi preizkušenosti, jim posredovati védenje in izkušnje, biti z njimi v tem blagoslovljenem obdobju.

 Ko pojdeš čez vodo, bom s teboj,
ko čez reke, te ne poplavijo,
ko pojdeš skoz ogenj, ne zgoriš
in plamen te ne bo ožgal.
Ne boj se, saj sem jaz s teboj.
(Iz 43, 2.5)

Pester nabor dejavnosti – od predavanj, preizkušanja porodnih položajev, moškega pogovora, podelitve porodnih zgodb, do ogleda filma, svete maše, molitev po metodi lectio divina, pogovora v paru, razmisleka ob delovnih listih, risanja … je zagotavljal, da smo zajeli tako fizični, psihični kot teološki vidik priprave na porod, saj je tovrstna priprava na porod močno potrebna in še vedno premalo poudarjena.

MOLITEV ZA PARE

Gospod, vsaka prava ljubezen je odsev tvoje Ljubezni, zato te prosiva, pomagaj nama, da se bova tako ljubila, da bo najina ljubezen podoba Tvoje Ljubezni. To prosiva tebe, ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

VTISI UDELEŽENCEV

Duhovna priprava na porod se naju je močno dotaknila. Vsi v timu (Ana, Damijana in pater Andraž) so bili sočutni, pripravljeni slišati naše zgodbe, naše strahove glede poroda, hkrati pa so na različne načine podali odlična znanja v zvezi z naravnim porodom in teološkim ozadjem rojstva.
Z vikenda s seboj vzameva večjo željo po aktivnem iskanju možnosti za naravni porod. Priprava naju je spodbudila, da je porodna izkušnja lahko tudi zelo lepa. K bližajočemu se porodu se obračava z večjo odločnostjo in vedenjem o naravnem porodu. Hkrati se je okrepilo najino zaupanje v Gospodov genialni načrt, za katerega verjameva, da bo v sodelovanju z najim zaupanjem in aktivnim iskanjem najboljših možnosti za naravni porod, obrodilo srečen in lep prihod novega Božjega otroka.

Petra in Dimitri

Ker sva v času pričakovanja prvič, sva želela svoje (ne)vedenje o možnostih srečanja z najinim otrokom nekoliko razširiti. In se nanj pripravljati že sedaj. Pod roke nama je prišlo povabilo na duhovno pripravo na porod in zdelo se nama je pomembno, da v to najino pripravo nekoliko bolj zavestno povabiva tudi Gospoda, ki nama je zaupal to življenje. Hvaležna sva za prijetno in povezano celoto, ki sva jo doživela z Ano, Damijano in p. Andražem ter tudi ostalimi pari, ki so prav tako delili bogate izkušnje.

Jerca in Simon

Hvaležna sva, da sva se s hčerko Roso lahko udeležila vikenda duhovne priprave na porod, ki je preko predavanj, molitve in petja, delavnic in pogovorov najin medsebojni odnos še poglobil. Pričakovanje novega družinskega člana pa je s spoznavanjem drugačnega vpogleda v nosečnost in porod in razodetjem osebnih izpovedi postalo še bolj hrepeneče.


Nina in David

Pri duhovni pripravi na porod sem sooblikoval moški pogovor. Zagotovo sem laik na področju duhovne priprave na porod, lahko pa svoje izkušnje in videnja podelim med udeležence, z njimi lahko podelim svojo bolečino, svoje strahove in bojazni in si s tem pridobim njihovo zaupanje, da podelijo skupini svojo zgodbo. Kakor smo si med sabo različni, tako vsak izmed nas pove tisto, kar v danem trenutku čuti, da lahko pove in zmore povedati. Menim, da je ključnega pomena, da pridobim sogovorčevo zaupanje, kajti prek pogovora bodo njegove skrbi vedno lažje. Hkrati pa lahko iz besed svojih sogovornikov črpa nove moči na svoji (njuni) življenjski poti. Bilo mi je všeč, ker nisem bil v vlogi učitelja; bil sem eden izmed njih s svojo zgodbo in svojo potjo; skupno pa nam je bilo to, da smo vsi možje poguma, da smo pripravljeni stati ob strani svojim ženam (partnerkam) v času med nosečnostjo, med porodom in potem.

Tomaž

Počaščena in hvaležna sem, da sem bila lahko zraven pri novem načinu duhovne priprave na porod. Vedno bolj se zavedam, kakšna milost je biti blizu tistim, ki pričakujejo otroka. Kot bi na tak način vedno znova vstopala v Božjo skrivnost in čudež obenem, kar nosečnost in porod sta. Želim si tudi, da na tak način prispevam majhen košček k opolnomočenju slovenskih žensk in parov v pričakovanju rojstva otroka in doživljanju poroda kot del Božjega načrta.

Damijana Medved

Naslednja duhovna priprava na porod bo potekala spet jeseni – tukaj lahko izpolnite informativno prijavo, da boste obveščeni o terminu in lokaciji. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.