IMG_7331V ponedeljek se mi je v knjižnici iztekel rok za vrnitev izposojenih knjig. Hočeš nočeš sem jih morala zbrati na kup in jih odnesti. S tem pa je povezan proces spraševanja vesti, brskanja po sebi za vtisi, ki sem jih zbrala ob branju, žalovanja za neizživetim branjem …

V rubriki Mama bere običajno predstavim po eno knjigo. A ker veliko hitreje berem kot pišem, sem se odločila, da tokrat razkrijem svoje “gradbišče” – stvari, ki niso dokončane, tako dodelane, kot bi želela, pa vseeno zelo žive. Takšna je tudi moja današnja nabirka.

Pet knjig v zgornji vrsti je bilo izposojenih iz knjižnice.

Čuječe materinstvo je po podnaslovu sodeč knjiga za “psihično pripravo na nosečnost in 1. leto tvojega dojenčka”. S tem se nikakor ne morem strinjati, saj mi kot mami štirih otrok, starejših od enega leta, še vedno kako prav pride vadba v veščinah, opisanih v knjigi. Priporočam!!!

Mamamorfozo sem si izposodila v želji, da bi jo končno prebrala in o njej napisala članek z naslovom Mamacenzura, vendar mi je (spet) zmanjkalo časa. Knjigo kritično navajam v spletnem seminarju Kakšne predstave imava o porodu, saj se mi zdi absurdno, da v Sloveniji ne more iziti roman o doživljanju matere ob prehodu v življenje z otrokom, ne da bi bil pospremljen s komentarji in pokroviteljskimi nasveti absolutne avtoritete – zdravnika. Ob tem se mi pojavlja vprašanje, ali gre kdo skozi prehod v materinstvo, ne da bi ga medicinska obravnava nosečnosti in poroda v temelju zaznamovala?

Tudi za Poslušnost avtoriteti ni bilo ne prave volje ne časa. Sicer bi me zanimalo več prebrati o šokantnem eksperimentu, ki je pokazal, kako zelo dovzetni smo ljudje za vpliv avtoritete na lastno delovanje, a v tem mesecu in pol sem imela na urniku pomembnejše stvari, npr. utrjevati odpornost mamic na ravno takšen vpliv 😉 Tako se je paketu knjig pridružil tudi priročnik Asertivnost slovenskih avtoric. Odličen pripomoček!

Čisto drugače pa mi je šel od rok (in od oči) roman Committed odlične in mamljive Elizabeth Gilbert. Morda je pomenljivo, da sem ga prebrala ravno v času, ko sva z možem dosegla pregovorno sedmo obletnico zakona. Lahko rečem, da je to ena najboljših nereligioznih utemeljitev (in hvalnic) sklenitve zakonske zveze.

Tri spodnje knjige na sliki pa so moje – in “v obdelavi”. Sprejemanje nepopolnosti in svojih darov (The Gifts of Imperfections avtorice Brene Brown, pri kateri sodelujem tudi na spletnem seminarju z istim naslovom),  iskanje svoje vloge v svetu (intervju o vlogi ženske z ustanoviteljem Opus Dei Jožefmarijo Escrivajem) in gradnja ustvarjalnega podjetja (Building the Business the Right-Brain Way avtorice Jennifer Lee) pač ni nekaj, kar bi se dalo prebrati in osvojiti enkrat za vselej. Globoko, navdihujoče, spodbudno, za “glodati”.

 Ko sem sprejela, da knjige pač moram vrniti, sem spoznala, da število in obseg knjig ter poglobljenost v prebrano veliko pove  o tem, koliko sem v tistih 6 tednih, kar traja rok izposoje, naredila zase in za svoje duš(ev)no zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.