PregnantMaryS knjigo, ki v središče poroda in rojstva postavlja Jezusa Kristusa, sem prvič prišla v stik, ko mi je zanjo na zakonski skupini povedala prijateljica. Nisem poznala naslova, a vsebina, o kateri sem slišala, me je pripravila do tega, da sem takoj, ko sem prišla domov, začela brskati po netu. Pod miško mi je prišla transkripcija posnetka iz Medžugorja, kjer sta Petar Krešimir Hodžić, prevajalec knjige v hrvaščino, in njegova žena Manuela spraševala občinstvo: “Ali želite roditi kot Eva ali kot Marija?”

Vprašanje se zdi retorično, a je aktualno prav vsak advent, prav vsako nosečnost. Zdi se mi, da se Marija, ko jo je obiskal angel, ni spraševala, ali se ji ponudba zdi privlačna ali ne. Najprej se je vznemirila. Katere od nas ni strah nosečnosti in poroda? Katera se ne boji velikih sprememb, ki jih to prinaša, ne glede na to, kakšnega stanu je? Katera ne želi vedeti, “kako se bo to zgodilo”?

Bila sem drugič noseča in zelo me je zanimal odgovor, zato sem iskala naprej in našla spletno različico knjige, ki je spremenila moj pogled na porod, kot bi ga lahko le komaj katera druga. Nagovarjala me je v duhovnih globinah, v najvišjih vrednotah, ki sem jih ponotranjala vse življenje. Po poštenem vrednostnem potresu sem se iz ležeče trpinke spremenila v pokončno porodnico, iz pasivne ubogljivke v kritično raziskovalko in iz podrejene pacientke v aktivno partnerko v odnosu z zdravstvenim osebjem.

Toda kaj ima z vsem tem pravzaprav Jezus? Ko je bila knjiga že izdana, sem nekega božiča ob jaslicah postavila to vprašanje. Namigujejo, da je naslov knjige neprivlačen. A kdo pravi, da se je Mariji zdelo mikavno spustiti se v pogovor s svojim zaročencem o izvoru otroka? Se podati na dolgotrajno pot z oslom v visoki nosečnosti? Spraševati od vrat do vrat za prenočišče? Na koncu pristati v hlevu? Jezus, povej mi, kako naj ljudi pritegnem, da bi šli na to pot, kot sem šla jaz? Kako naj jih prepričam? Kako naj sploh govorim o porodu, če ga mešam z vero? In dobila sem odgovor, ko sem v roke prijela glinen kipec Božjega deteca. Morda nam odgovora ne daje toliko odrasli Jezus, ampak tisti majhni, nebogljeni, pravkar rojeni. Kako je želel priti? Kakšen porod je želel? In verjetno nam še več odgovorov daje Marija, njegova mama, njegova porodnica, ki je vse to dala zavestno skozi. Šla skozi nosečnost z Jezusom in doživela najsrečnejši, najbolj blažen porod vseh časov.

“Ali želite roditi kot Eva ali kot Marija?”

Medikalizirana priprava na porod v današnjem zahodnem svetu se mi zdi kot komercialni adventni koledar z narisanim božičkom, ki ropota s sladkimi čokoladkami, ki jih je treba samo odpreti. Le prepustite se nam in vse bo v redu. V 24 sladkih korakih boste prišle do božičnega jutra, ko vas bo v posteljici ob vaši čakalo darilo – otrok – in vse bo pozabljeno. Če nam boste zaupale in pridno sodelovale, nikakor ne boste umrle. Neskončna želja po čokoladi, tako značilna za nosečnice, nam zamegli pogled in okus ter nam preusmeri pozornost daleč od bistva pričakovanja. In ker razmišljamo kot Eva, pridemo le do koraka, ko bi se morale odpovedati – vsej ponujeni pomoči. Ali naj rečemo ne? Ali ni zanimivo, da ženske, ki iščemo drugačno pot pri porodu, ki bi želele roditi v drugačnih okoliščinah, večinoma vidijo kot nekoga, ki neprestano govori samo NE – ne temu, ne onemu, ne tistemu, kot bi želele le kljubovati, nagajati. Ne vidijo pa, da pravzaprav z vsem svojim telesom govorimo DA, zgodi se – naj se zgodi sveta noč, porod v mojem telesu, naj se zgodi, kar sem izbrala, za kar sem ustvarjena, kar je položeno vame, za kar imam moč.

Izdelajmo torej drugačen adventni koledar, posnemajmo Marijino pripravo na porod, oblikujmo duhovni porodni načrt. In naj bo malo za šalo in malo zares sestavljen iz 24 da-jev, tako kot pravi adventni koledarji vsebujejo 24 nalog, s katerimi se korenito pripravimo na božič.

Ana Pavec je prevajalka knjige Skozi nosečnost z Jezusom, vodnik za srečen porod, ki je leta 2011 izšel pri založbi Družina. Več informacij najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.