Zadnji del cikla o profesionalnosti doul namenjam verjetno najobčutljivejši temi v naši kulturi – to je denarju. V prejšnjih prispevkih sem pisala o izobraževanju, razpoložljivosti, zrelosti in sodelovanju.

Vprašanje, ali naj bi nosečnice in mamice plačevale podporo in pomoč v obdobju nosečnosti, poroda in po porodu, me spremlja že, odkar sem se udeležila uvodne delavnice za porodne doule v Ljubljani. O njej sem pisala tudi na temi o doulah in denarju na forumu Porod po meri ženske.

Ali smo doule v Sloveniji naletele na tržno nišo?

Storitev doule je bila pred obiskom in delavnico Debre Pascali-Bonaro med ljudmi praktično neznana. V javnosti se že nekaj let dviguje stopnja osveščenosti o pomembnosti poroda za zdravje matere, otroka in družine; vendar so se ženske na porod običajno podajale opremljene  z nabranim znanjem in izkušnjami, porodnim načrtom in podporo moža ali bližnje osebe. Tudi sama sem del populacije, ki si želi sprememb na ginekološko-porodniškem področju, predvsem v smeri bolj humaniziranega in celostno usmerjenega modela obporodne oskrbe, kot je prikazan v porodni pobudi Združenja Naravni začetki.

Kljub temu se zdi, da nekatere nosečnice in porodnice prepoznavajo potrebo po douli – v porodni ekipi pogrešajo osebo, ki bi jo poznale od prej in bi bila poklicno povezana s porodom in zgodnjim starševstvom, ki bi bila stalno na voljo za vprašanja, negotovosti, pomoč in podporo, ki bi jih razumela in ki bi delovala tudi kot zagovornica, vendar ne v škodo sproščenosti in osredotočenosti na bistvo poroda – prihod novega družinskega člana. Želijo se tudi v večji polnosti posvetiti sebi in rastočemu življenju v svojem trebuščku, breme priprav na porod in vsega, kar je z njim povezano, pa si olajšati s pomočjo ljudi, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Potreba po douli v Sloveniji je toliko večja, ker imamo zdravstveni sistem s premalo babicami, ki nimajo časa in moči za individualno spremljanje, oskrbo in pozornost; ki na porodnih oddelkih delajo v izmenah in običajno skrbijo za več porodnic hkrati. S tem sta zanemarjeni bistveni potrebi porodnic, namreč po stalni prisotnosti tople in profesionalne osebe ter po občutku varnosti, ki pa močno vplivata na hormonsko ravnovesje in ugoden potek poroda. Manjka tudi kontinuiteta oskrbe – v babiškem modelu obporodne oskrbe namreč babica bodočo mamico spremlja že v nosečnosti, je ob njej pri porodu ter jo obiskuje na domu po porodu.

Doula nadomešča ta primanjkljaj, vendar ne z zdravstveno oskrbo, temveč s čustveno podporo, informacijami in toplo, skrbno prisotnostjo.

Bomo pomoč v obporodnem obdobju plačevali?

V eni najboljših knjig za zgodnje materinstvo – The Womanly Art of Breastfeeding – sem mimogrede naletela na pomembno razlikovanje med tem, katere stvari plačamo in katere ne – med predlogi za lajšanje neprespanosti zaradi dojenčkovega zbujanja je naveden t.i. “sleep angel” (nočni angel), oseba, ki vas ima dovolj rada ali jo plačate, da pride zvečer k vam prespati in vam ponoči prinaša dojenčka za dojenje, tako da se vi naspite v največji možni meri, ona pa postori vse ostalo potrebno. Taka oseba vam torej nudi storitev, ki jo v tistem obdobju močno potrebujete, vendar jo plačate glede na to, kako blizu vam je in kaj je pripravljena storiti za vas.

Zanimivo je, da so študije pokazale, da doula ne vpliva le na stopnjo zadovoljstva s porodno izkušnjo, kot je to v primeru prisotnosti moža ali možnosti sodelovanja pri odločanju o posegih in postopkih, ampak celo na zdravstveni izid poroda! Ta prednost je doulina edinstvena lastnost, o kateri je vredno razmisliti, če se odločate za rabo drugih plačljivih produktov, ki naj bi domnevno olajšali porod. Več o tem si lahko preberete v članku Prednosti doule.

Plačljivost storitev doule

V primeru najema doule pa je potrebno upoštevati še en dejavnik, namreč dejstvo, da je doula začela opravljati svoje delo kot del svojega poklica – investirala je v ustrezna izobraževanja, nabavila knjige in pripomočke; v področje njene profesionalnosti spada, da stalno skrbi za izpopolnjevanje svojih znanj, veščin in kompetenc, da se povezuje z drugimi doulami in strokovnjaki na porodnem področju … Običajno ima o obporodnem obdobju veliko več znanj kot povprečna porodnica, zato je dragocen vir informacij, ki jih je nemogoče nabrati v obdobju ene nosečnosti.

Čas, ki ga namenja za nosečnice, porodnice, mamice, je čas, ki ga je poklicno namenila za dejavnosti izven družine, čas, ki ga običajno odrasli preživimo v redni službi, zato je prav, da je tudi finančno ovrednoten. Ponavadi zajema:

  • preko 600 ur čakanja na klic nosečnice, da se je porod začel,
  • nepredvidljivo število ur od začetka poroda do ene ure po porodu ter
  • nekaj ur za poporodne obiske, ko z novonastalo družinico ovrednoti porodno izkušnjo in odgovori na preostala vprašanja ter nato glede na dogovor zaključi ali nadaljuje spremljanje v poporodnem obdobju.

Doule prostovoljke

V svetu obstaja kaj nekaj programov, ki omogočajo prisotnost doule pri porodu vsaki porodnici. To so ženske, ki so se udeležile usposabljanja za doule in so pripravljene nekaj svojega časa nameniti porodni podpori ženskam, ki si bodisi ne morejo privoščiti plačane podpore ali pa rodijo v porodnišnici, kjer je tak program na voljo. Pri tem je potrebno upoštevati, da je običajno nekdo investiral v tovrstni program – pa naj je bila to porodnišnica, skupina doul ali pa dobrodelna organizacija. V Sloveniji tovrstnega programa še nimamo.

Podjetništvo doul

Velika večina dejavnih doul v svetu ima registrirano samostojno podjetje (ki po definiciji torej spada v tako imenovano “žensko podjetništvo”) in za storitve doule sklepajo pogodbe in izdajajo račune. V usposabljanje doul so običajno vključene tudi informacije o vodenju poslovanja za doule.  Obstaja nekaj dobrih knjig o razvoju dejavnosti doule:

Cena storitev doule

V svetu cene variirajo vse od 300 do 1500 ameriških dolarjev oziroma 500 do 800 britanskih funtov. V Sloveniji za doulo po nekaterih podatkih odštejete od 200 do 700 eurov. Cene so odvisne od doulinih izkušenj, znanj, njene življenjske situacije, njenih tržnih sposobnosti, finančnih zmogljivosti skupnosti in mnogih drugih dejavnikov.

Doule nimamo enotnega cenika svojih storitev, saj se zelo razlikujemo po izkušnjah, usposobljenosti, tržni naravnanosti, življenjskem položaju in še čem. Nekatere ob spremljanju v obporodnem obdobju nudimo tudi druge storitve, ki so del naših znanj in kompetenc, na primer svetovanje pri dojenju ali nosečniško in poporodno masažo, svetovanje pri nošenju otrok, telovadbo za nosečnice in mamice z dojenčki, psihoterapijo itd.

Vprašanja o porodu in denarju segajo zelo globoko, dotikajo se nas namreč tam, kjer čutimo, koliko smo v resnici vredne, koliko smo se pripravljene potruditi zase, koliko so se drugi pripravljeni potruditi za nas, koliko jim uspemo jasno izraziti, kaj potrebujemo in kaj si želimo, kako daleč smo pripravljene iti za svoje zdravje in dobrobit …

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.