DSCF9013Damijano sem prvič srečala v Kranju na podporni skupini za mamice Začetnica, ki jo je pomagala organizirati. Takrat sem bila tudi sama prava začetnica, priseljenka v kraj s prvim otrokom in ta podporna skupina je močno vplivala na kakovost mojega življenja. Danes z Damijano skupaj pripravljava duhovno pripravo na porod. Nov cikel se začenja 23. maja. Da bi jo bralci portala lahko pobliže spoznali, sem ji zastavila nekaj vprašanj 🙂

Damijana, odkar te poznam, se ukvarjaš s podporo mamicam v obporodnem obodbju. Kdaj in zakaj pa si se pravzaprav začela ukvarjati s tem?

Preobrat je povzročil rojstvo prvega otroka, ki je moje življenje postavilo na glavo – hvala Bogu v pozitivnem smislu. Prej zelo zaposlena, z dvema službama, sem se kar naenkrat prepustila življenjskemu ritmu mojega prvorojenca in ob tem (kar je tudi mene na nek način prav prijetno presenetilo) neskončno uživala. Sam porod in tudi spremljanje ter čudenje otrokovemu razvoju me je razsvetlilo v spoznanju, kaj je pravzaprav v življenju v resnici pomembno. To me je spodbudilo, da sem se začela tudi profesionalno ukvarjati z obporodnim obdobjem. Zdelo se mi je (in se mi še vedno zdi!), da je tu polje, na katerem je v Sloveniji še ogromno za postoriti. Za začetek mogoče že ureditev porodnih sob na način, da ženska lahko svojega otroka porodi na ta svet dostojanstveno in v spoštljivem vzdušju vseh, ki porodu prisostvujejo. 

Praviš, da imamo še ogromno dela. Katere potrebe nosečnic in mamic pa se ti zdijo v pripravi na porod in starševstvo še posebej zanemarjene?

Na splošno se mi zdi, da je “uradna” priprava na porod in starševstvo precej siromašna. Če se za začetek posvetim samo pripravi na porod – prevladuje mišljenje, če se nosečnica redno udeležuje vseh posvetovalnic in biokemičnih preiskav, da se je s tem dobro pripravila na porod, kar pa je zelo varljivo. Ta priprava je namreč izrazito medikalizirana, časa (in volje?), da bi raziskovali vse želje in strahove posameznice oz. para glede poroda, ni. Preseneča pa me tudi umanjkanje informacij, ki so zelo pomembne za sam porod in poporodno obdobje. Npr. vključitev fizioterapevtk v pripravo na porod (glede vaj za mišice medeničnega dna in pregled stanja trebušne stene), pa praktični nasveti, kako ohraniti presredek in nasploh porodne poti čimmanj poškodovane … Seveda posplošujem in verjamem, da obstajajo tudi pozitivni odkloni. Nasploh je dejanske priprave na porod izredno malo, pa je to zelo pomembna točka starševstva. Se mi zdi, da se kar nekako bojijo osebnega angažmaja posameznic, nekako v smislu: “Vi samo zaupajte strokovnjakom in bo vse v redu.” Priprava na starševstvo pa je še bolj osiromašena. Ali sploh je? Je priprava obisk starševske šole? Tu smo v glavnem prepuščeni samim sebi. Ne želim si uniformirane priprave na starševstvo, ampak mislim, da bi bilo dobrodošlo tudi kaj več od prikaza kopanja novorojenčka (če karikiram) za to, da bi bili dobri starši; predvsem v smislu predstavitve spremenjenih vlog moškega in ženske z rojstvom otroka …

V letošnjem zimskem ciklu duhovne priprave na porod je bil eden od spletnih seminarjev namenjen prav tej temi. Kako pa ti vidiš duhovno pripravo na porod?

Duhovna priprava na porod je razširjena priprava na porod, ki je mnogo več kot telesni dogodek. Sama razumem ta izraz kot razumevanje življenja, ki je onkraj telesnega. Znano je, da je človek telesno in duševno bitje; verujoči pa dodajamo še, da je duhovno bitje. V pripravo na porod tako povabimo še Boga. Rojstvo otroka je tako močno doživetje, da verjamem, da celo neverujoči pomisli, da gre tu za božje delo. In duhovna priprava je prav to: priprava na porod iz duhovnega aspekta. Ko sem prisostvovala tvoji duhovni pripravi na porod, sem videla, da si si to zelo modro zamislila – v pripravo si vključila vse troje: telesni, duševni in duhovni vidik. In mislim, da je to zelo pomembno, saj samo v sozvočju vsega trojega lahko resnično dobro funkcioniramo.

Ko razmišljaš o novi skupini, kako gledaš na vlogo voditeljice priprave na porod? Katerih njenih nalog in odgovornosti se še posebej veseliš ali na katerem področju še posebej želiš služiti parom v pričakovanju?

Voditeljica duhovne priprave na porod je pravzaprav spremljevalka nosečnic oz. parov v pričakovanju rojstva otroka. Vodi jih skozi različna vprašanja in teme, ki se dotikajo nosečnosti, poroda in starševstva. Gradiva, informacij, spletnih strani o porodu, … je zelo veliko, zato se na srečanjih bolj kot teoretičnemu znanju posveča raziskovanju želja, pričakovanj in strahov posameznice. Seveda pa je v vodenju priprave še veliko stvari, ki so udeležencem skrite, pa jih je potrebno opraviti, gre za koordiniranje in organiziranje same priprave; povsem tehnične stvari. Na samih srečanjih je potrebno tudi vodenje srečanja v smislu, da so enakovredno vključeni vsi udeleženci; poskrbeti, da se počutijo sprejete in tudi varne; da lahko izrečejo tudi stvari, ki so mogoče družbeno manj sprejemljive. Moja želja je tudi, da bi udeležence okrepila v zavedanju partnerskega odnosa, ki naj ga imajo z zdravstvenimi strokovnjaki. Veselim se spremljanja vsake nosečnice/para posebej; posebej se veselim različnih konkretnih dejavnosti (npr. likovne tehnike) priprave na porod. Zelo dragocene pa so tudi duhovne vsebine, lastne prav duhovni pripravi; npr. prebiranje izbranih svetopisemskih odlomkov.

Kako gledaš na nosečnost, porod in zgodnje starševstvo kot priložnost za poglobitev osebne vere? Kako misliš, da bi se takrat lahko žena in par globlje povezala z Bogom? Zakaj bi to bilo pomembno?

Ja, nosečnost in porod (in seveda tudi starševstvo) sta resnično dobra priložnost za poglobitev osebne vere. Kar ne morem se nehati čuditi, kako je vse to premišljeno ustvarjeno. Resnično božje delo. Porod pa je sploh nekaj posebnega, zato ni naključje, da ga nekateri primerjajo z mistično izkušnjo.  Tesnejšo povezavo z Bogom lahko nosečnica oz. par naveže že zaradi hvaležnosti, da jima je to sploh dano doživeti. Ker ni kar samoumevno, da nam je dano donositi in roditi otroka – o tem se vedno več piše in razglablja, iščoč razloge, zakaj se neplodnost povečuje. In ta hvaležnost, sprejemanje otroka kot dar je po mojem mnenju temeljna. Postavi nas v čisto drugačen položaj, kot če bi na otroka gledali kot na nekaj, kar nam preprosto pripada.  

get_imgDamijana je mama treh otrok, bibliotekarka in literarna komparativistka, večletna sodelavka pri Združenju Naravni začetki, radijska napovedovalka in avtorica številnih člankov, tudi o starševstvu. Vodila bo nov cikel duhovne priprave na porod, ki se začenja 23. maja. Več informacij in prijave lahko najdete tukaj.

1 Comment on Priprava na starševstvo je osiromašena

  1. Šole za starše ali materinske šole delujejo v sklopu zdravstvenih domov, bolnišnic ali so zasebno organizirane. Programi šol za starše se med seboj sicer nekoliko razlikujejo, vendar večina vsebuje informacije o poteku nosečnosti in poroda, o novorojenčku in dojenju. Nekatere seznanjajo bodoče starše tudi z obstoječo zakonodajo v zvezi s starševstvom, obravnavajo razvoj zob in ustno higieno pri otroku, omogočajo psihološko pripravo na novega družinskega člana. Obiskovanje šole za starše je koristno, ker bodoči starši tam dobijo informacije »iz prve roke«, od strokovnjakov, ki se že veliko časa ukvarjajo z določenim področjem, in lahko svoje strahove, dvome in informacije, ki so jih dobili drugje, preverijo v neposrednem razgovoru. Sama predavam v šoli za starše o novorojenčku in dojenju in ugotavljam, da so bodoči starši še kako potrebni teh informacij. Vsem je samo po sebi umevno, da moraš obiskovati vozniško šolo, če se hočeš naučiti voziti avto, ni pa jim jasno, da potrebuješ vsaj nekaj malega informacij, ko pričakuješ novo bitje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.