handsbabeKo sem prvič uporabila likovno tehniko na duhovni pripravi na porod, sem bila navdušena. Za temo sem izbrala “Pokrajina rojstva“, udeležencem razdelila voščenke in jih popeljala v izkušnjo: “Predstavljajte si svoj porod kot potovanje čez pokrajino; lahko je voda, zemlja, nebo, gozd, puščava ali karkoli drugega. Kakšno je vreme? Koga in kaj bi želeli imeti s sabo na tem potovanju?”

Risbe, ki so nastale, je bilo zanimivo in poučno opazovati, še bolj dragocena pa so bila pričevanja, s katerimi sem dobila nov uvid v to, kako udeleženci razumejo porod. Nekaj mamic se je po porodu odzvalo z zgodbo, ki se je navezovala na ustvarjeno risbo, kar mi je dalo vedeti, da so bile risbe resnično pomenljive in izraz najglobljih notranjih občutij.

birthing-from-within-an-extra-ordinary-guide-to-childbirth-preparationV knjigi Birthing from within, avtorice Pam England lahko med drugim beremo tudi o likovnih tehnikah priprave na porod, ki nas lahko pripeljejo do nezavednega v nas.

Gre za to, da si sicer lahko naberete iz najrazličnejših virov ogromno znanja in informacij, ampak znanje, ki je potrebno za popolno udeležbo pri vašem porodu, prihaja iz vas. Pri tem seveda ne bi rada omalovaževala teoretičnega znanja, izkušenj drugih žensk, ki so lahko zelo dragocene, ampak gre za to, da podobe, ki jih spravimo na plano, lahko prinesejo zanimiva spoznanja, ki se pač dotikajo samo vas, vaših pričakovanj, vaših strahov, vaših želja, vaših bojazni, … česar pač ne more dati strokovno gradivo o porodu, saj gre za procese, ki se dogajajo v vaši notranjosti.

Pam England pravi, da je spoznala, da ima jezik svoje omejitve. Ženska porodna zgodba, miti, fantazija, izražena v risbi, lahko namreč vključuje detajle in simbole, ki morda v pogovoru ne bodo nikoli izraženi, zato je še toliko bolj dragoceno, da ji »prisluhnemo«.

Poleg tega v pogovoru obidemo ali zanemarimo tiste občutke ali prepričanja, ki so v družbi razumljena kot nezaželena.

Pam navaja štiri stvari, ki se izražajo, ko materam pomaga raziskovati njihovo umetnost:

1.)  Nosečnica nezavedno sprejema znanstvene in/ali televizijske podobe poroda.

2.)  Pri raziskovanju porodne umetnosti ženske pogosto prepoznajo vrednost duhovne in psihološke podpore med nosečnostjo in pri porodu, ki jo dobijo od drugih žensk.

images (6)3.)  Med procesom izvajanja likovne tehnike, ki se dogaja v tišini in poglobljeno, se matere bolj začnejo zavedati svojega nerojenega otroka.

4.)  Ženske izražajo hvaležnost, da so bile slišane in da so imele možnost pogledati na notranje procese, ki se odvijajo v njih.

Seveda je potrebno poudariti, da ni namen likovne tehnike priprave na porod, da bi ustvarili umetnine v umetniškem smislu. Pomenljiva je uporaba simbolov, izbor barv, detajli, … zato se lahko kar takoj otresemo vseh nelagodnih občutkov, če smo se likovno nazadnje izražali v osnovni šoli; pri tej vaji je namreč pomemben trud, ki ga vložimo ter spoznanja, ki jih tako pridobimo in ne popolnost.

Damijana Medved

DSCF9013Damijana je mama treh otrok, bibliotekarka in literarna komparativistka, večletna sodelavka pri Združenju Naravni začetki, radijska napovedovalka in avtorica številnih člankov, tudi o starševstvu. Vodila bo nov cikel duhovne priprave na porod, ki se začenja 23. maja. Več informacij in prijave lahko najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.