“Kako lahko velja za heretika nekdo, ki govori zelo smiselne reči?”

Česa me je naučila Ina May – 1. del

Ina May Gaskin je temeljno delo 20. stoletja na področju poroda, ki ga je napisal Grantly Dick-Read – Childbirth without fear (Porod brez strahu), prebrala pri svojih rosnih 16 letih. Iniciiral jo je v dojemanje poroda, ki ji je bilo blizu že zaradi načina, kako je njen oče na kmetiji ravnal z živalmi, ko so dobivale mladičke.

Zgodba iz te knjige govori o mladi ženski, ki jo je zdravnik spremljal pri porodu na domu. Ko ji je ponudil sredstvo za lajšanje bolečine, ga je zavrnila. Kasneje jo je vprašal, zakaj. Ženska ga je gledala z velikimi očmi in odvrnila: “Saj ni namenjeno, da bi me bolelo, kajne?”

Dr. Grantly Dick-Read je opazil, da imajo ženske, ki lažje rojevajo, nekaj skupnega – ni jih strah. Razložil je danes še vedno premalo poznano načelo strahu – napetosti – bolečine, začaranega kroga, ki se stopnjuje, če ga ne prekinemo.

Ta pogumni zdravnik, pionir vseh, ki se danes v svetu zavzemajo za fiziološki porod, je močno zaupal v materinsko intuicijo, ljubezen in moč.

Zanimivo! Ina May Gaskin piše predgovor k ponatisu knjige Childbirth without Fear, ki bo izšel letos pri založbi Pinter&Martin!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.