Na materinski dan zapisujem nekaj misli o tem, kaj pomeni materinskost.

Znani porodničar in zagovornik naravnega poroda, Michel Odent, pravi, da je doula običajno izkušena mama ali stara mama, torej ženska, ki ima za sabo izkušnjo življenja, poroda, materinstva, v kateri lahko nosečnice in porodnice vidijo materinsko figuro, ki v današnji zahodni družbi manjka – v zdravstveni oskrbi nimajo možnosti srečevanja z eno in isto babico ves čas nosečnosti, poroda in po porodu. Prav tako se ob prehodu v materinstvo velikokrat iz različnih razlogov ne morejo ali nočejo opreti na svojo mater.

Tako doula odgovarja na temeljne potrebe teh žensk in jim je “mati” v pomembnem obdobju – odgovarja na potrebo po občutku sprejetosti, da je ženska lahko takšna, kot je; ter na potrebo po varnosti, ki je nujna za to, da se ženska lahko sprosti, osredotoči na svoje telo in rodi.

Te besede me opominjajo, da materinskost ni nujno omejena le na lastne otroke.

Linda Jarosch in Anselm Grün v knjigi Kraljica in divja ženska, v kateri opisujeta 14 ženskih arhetipov s primeri svetopisemskih likov, pravita o materinskosti (arhetip matere v Bibliji predstavlja Eva):

Materinskost pomeni prebuditi v sebi nekaj živega, to živo sprejeti, hraniti, negovati, se vživeti vanj, mu pustiti rasti, ga varovati. Vedno se kaže kot ljubeč, skrben in zaščitniški odnos do vsega živega. Ženska lahko to materinsko stran živi v vlogi matere in se z njo popolnoma zlije, lahko pa se bolj počuti poklicana k temu, da vnese materinskost na kako drugo področje. Kakor koli že želi izraziti svojo materinsko stran, ima vsaka ženska možnost, da polno razvije svojo materinskost.

Ženske so materinske vedno, kadar so odprte za nekaj novega, kar želi priti iz njih. Materinske so tudi, ko pazljivo ravnajo s tem novim in mu pustijo, da v miru raste. Materinskost, tudi brez otrok, je vedno del ženske in izraz ženske živosti. Ženska sama izbere način, s katerim izrazi svojo materinsko živost in to ustvarja žensko raznolikost. Ženske, ki želijo izraziti svojo materinsko energijo, navadno čutijo potrebo po tem, da bi druge hranile, negovale in zanje prevzele odgovornost. Pa tudi ko spodbudijo rast, ko so velikodušne in darežljive ter druge podpirajo pri njihovem razvoju, izražajo materinskost.

Ženske ravnajo materinsko tudi, ko ustanovijo kako organizacijo, ki varuje kaj živega ali spodbuja njegov razvoj.

Pri tej nalogi se ženska veliko nauči o sebi. Sebe doživi na popolnoma nov način. Čim ima otroka, se mora stalno ukvarjati z njim, ne more mu uiti. To zelo močno spremeni njeno življenje. Malo verjetno je, da ji bo kdaj kak človek prišel tako blizu kot otrok. V tej bližini se pokaže, kdo je, kako daleč je v svojem razvoju in koliko je sposobna ljubiti. Doživi vso otrokovo živost in se mora z njo neposredno ukvarjati: s solzami, svojeglavostjo, veseljem, jezo, trmo in ljubosumjem. V vlogi matere mora ženska razviti veliko prilagodljivosti in hkrati sprejeti lastne meje. Zanjo je velikanski izziv, da odgovorno ravna z lastno živostjo. Čuti, kaj pomeni biti “mati življenja”.

Ob materinskem dnevu vam torej želim, da bi se čutile žive in znale prisluhniti vsemu, kar čaka na vašo materinsko roko in srce. In hvala, da ste matere!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.