Preden se lotimo pisanja porodnega načrta, moramo izoblikovati in poznati svoje želje. To storimo z vajo, ki nam pomaga prebuditi naša čustva.

Pri predlagani vaji, s katerimi se pripravljamo na porod, rišemo in opisujemo svoja čustva, misli in želje tako, da  izmenoma uporabljamo OBE ROKI, prevladujočo (tisto, s katero običajno pišemo) in neprevladujočo (tisto, s katero običajno ne pišemo). Ta proces krepi komunikacijo med desno možgansko polovico, ki nadzoruje čustvene in intuitivne funkcije, ter levo možgansko polovico, ki nadzoruje fizične in jezikovne centre. Učimo se misliti in čutiti hkrati.

KAJ POTREBUJETE: prazen list papirja in barvna pisala

NAMEN: Za informirane odločitve moramo vedeti, kaj si želimo. Da bi to dosegli, moramo jasno določiti, kaj hočemo in česa nočemo pri porodu, rojstvu otroka in v poporodnem obdobju. Opazujemo lahko, kako se naše želje in misli spreminjajo skozi nosečnost. Ko poznamo svoje preference, se lahko osredotočimo na to, kaj želimo STORITI.

NAVODILA ZA VAJO:

1. list papirja razdelimo na dva dela

2. na vrh prvega stolpca zapišemo “NE ŽELIM”

3. nad drugim stolpcem napišemo “ŽELIM”

4. v levi stolpec s svojo prevladujočo roko naglo zapisujemo reči, ki nam pridejo na misel ob besedah NE ŽELIM

5.v desni stolpec s svojo neprevladujočo roko zapišemo  reči, ki jih ŽELIMO

6. ko končamo oba seznama, v tišini še enkrat preberemo in razmislimo o zapisanem. Ob željah, kjer se nam oglašajo posebno močna čustva, si to zapišemo, označimo.

7. Zapišimo si svoje misli, pomisleke.

8. Med pripravo na porod večkrat ponovimo to preprosto vajo. Opazimo, da se nekatere ideje pogosteje pojavljajo. Druge so nam morda nove, ker smo jih pravkar odkrili.

9. Ko smo pripravljeni dokončati svoj porodni načrt, zberemo vse svoje zapiske in se pri pisanju opiramo nanje. Ta vaja nam pomaga, da svoje načrte spremenimo v dejanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.