Ste pred poroko doživele dekliščino?

Verjetno pa niste nikoli pomislile, da bi lahko imele tudi pred porodom neke vrste žensko zabavo!

Če na dekliščini “preizkusimo” bodočo nevesto, kako vešče bo poskrbela za moža, pa ji na praznovanju ob prehodu v materinstvo lahko predamo majhne in velike modrosti in skrivnosti, ki jih bo potrebovala v življenju z otrokom.

Blagoslov matere je čudovito praznovanje, s katerim lahko obeležimo prehod v materinstvo s svojimi sorodnicami, prijateljicami, z ženskami, ki so nam blizu. Praznovanje v zadnjih tednih pred porodom pogreje srce, okrepi duha in navdihne misli ter splete še globlje vezi med že tako dobrimi prijateljicami.

Več o obredu, ki se v angleščini imenuje “blessingsway”, lahko preberete na številnih internetnih povezavah. Sledi nekaj predlogov za oblikovanje praznovanja in osnutek vabila.

Zaželeno je, da nosečnica ni obremenjena z organizacijo praznovanja in da tudi ne ve za vsa presenečenja, ki jih praznovanje vsebuje, zato je dobro, da obred vodi prijateljica, ki ji je blizu in jo dobro pozna ter se počuti suvereno v svoji vlogi. Dobro je, da je obred vnaprej časovno omejen, saj se visoko noseča ženska hitro utrudi (sploh v večernih urah), prav tako imejmo v mislih matere z majhnimi otroki, ki se tako lažje udeležijo praznovanja (z dojenčki ali brez).

Praznovanje sooblikujejo vse udeleženke, in sicer z/s:

1. pesmijo, zgodbo, molitvijo, zahvalo ali dobrimi željami… v poklon nosečnici… nekaj (eno stvar) od naštetega, kar lahko udeleženka pove, prebere ali zapoje in bo zvenelo kot spodbuda nosečnici za porod… in vse to zapisano prinese s seboj, da na licu mesta prilepijo v pripravljen zvezek, ki je darilo za nosečnico,

2. s tem, da razmislijo, katero je njihovo najdragocenejše doživetje ženskosti ali najdragocenejši spomin na zgodnje materinstvo. Izberejo eno ali drugo, o čemer jim je lažje govoriti. Tako razbijamo mite o zgodnjem materinstvu in popolnih mamah, ki že vse znajo in zmorejo same, ter preprečimo morebitno jezo, ki jo izraža pogosto izrečen stavek: “Pa zakaj mi nihče ni tega povedal, da bi se lahko pripravila!”

3. pomoč nosečnici v zgodnjem materinstvu (kar tudi zapišejo v zvezek kot neko vrsto zaveze) kot na primer: 1× skuham kosilo za njeno družino, 1× se javim za varstvo njenih starejših otrok, ji pridem zlikat srajce ali jo pokličem po telefonu, ji pridem popestovat novorojenčka, da si lahko malo oddahne… in še in še, kar pač pade na pamet, seveda v okviru svojih moči. Če želi, lahko udeleženka prinese tudi darilce, nekaj takega, kar bi mamici lahko prišlo prav v zaposlenih dneh z dojenčkom ali pa nekaj, kar jo bo spominjalo na udeleženko praznovanja.

5. spretne kuharice, ki jim je priprava jedi v veliko veselje, lahko za praznovanje pripravijo kakšno malenkost (na primer pripravijo domač namaz, spečejo domač kruh/kruhke, pito ali pecivo ali kakšno drugo domačo hrano in pijačo).

6. udeleženke prinesejo s seboj nekaj pripomočkov:

  • svečko, s katerimi ustvarijo posebno vzdušje, prav tako pa se dogovorijo, da bodo svečko odnesle nazaj domov in jo prižgale, ko bodo dobile sporočilo, da se je nosečnici začel porod. Tako ji izrazijo podporo in duhovno bližino.
  • svojo sliko iz obdobja nosečnosti, zgodnjega materinstva, ki jo prilepijo na steno in izdelajo kolaž  ter tako okrasijo prostor.
  • pripomočke za razvajanje nosečnice (lak za nohte, kopel za noge, masažne pripomočke, pomirjujočo glasbo…)

PREDLOG ZA VABILO (kliknite in odprlo se vam bo interaktivno vabilo)

Postajam mama. V tem letu doživljam prerojenje, kot ga nisem še nikoli v življenju. Čutim, da stopam v novo obdobje svoje ženskosti in materinstva in ta prehod bi rada proslavila skupaj s  teboj. Srečala sem te na svoji poti iskanja in preizkušenj, zaznamovala si mojo pot in mi zelo prirasla k srcu. Upam, da se bo najino prijateljstvo še okrepilo. Zato si želim, da se srečamo na praznovanju, imenovanem “blagoslov matere“, ki bi si ga rada zapisala v srce za hude ure poroda in materinstva. Želim si, da v polnosti začutimo, kako blagoslovljene smo, da nam je dano biti ženske in matere.

Srečanje se bo zgodilo ________ ob ___ uri v _________________. Vodila ga bo ____________, na katero se lahko obrneš za več informacij. S seboj prinesi:

• odprtost in iskrenost

• nežnost in milino

• najdragocenejše doživetje svoje ženskosti

• najdragocenejši spomin na zgodnje materinstvo

• spodbudo za porod

• dobre želje in molitve

• nekaj, kar me bo spominjalo nate

• nekaj, kar mi lahko pride prav v zaposlenih dneh z dojenčkom

Hvala, da si!

Veselim se te!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.