IMG_3152Zakaj mi tega ni nihče povedal?! To sem se velikokrat vprašala, ko sem prvič postala mama. Zdelo se mi je, kot da sem stopila v popolnoma nov svet, na katerega sem bila bolj slabo pripravljena. Zadala sem si, da kot izkušena mama ne opustim, za kar sem bila sama prikrajšana – namreč da predajam naprej, česar me je naučilo materinstvo. Zatrdno verjamem, da smo si lahko mame med seboj najboljše mentorice. Tukaj je 20 materinskih modrosti, ki jih povzemam iz svojih sedem let zakona, materinstva in porodnega spremljanja. Članek zajema vsebino brezplačnega spletnega seminarja, ki si ga lahko še vedno ogledate.

1. Vse ob svojem času

Čas pričakovanja poroda je nadvse dragocen za učenje potrpežljivosti, ki je ena nujnih veščin starševstva. Ničesar v otrokovem razvoju niti v svoji osebni rasti ne moremo prehiteti. Če ubiramo bližnjice, bomo zašli na kakšnem drugem ovinku.

2. Še nikoli nisi imela tako predanega občudovalca

Otrok je na začetku življenja v celoti odvisen od mame. Mama je njegovo okolje, varnost, vir hrane, tolažbe. Ob tem čutimo veliko odgovornost, če pa se uspemo prepustiti, pa tudi veliko izpolnjenost v odnosu, ki je sprva (in to je zdravo) tako vseobsegajoč.

3. Nisi sama!

Poveži se z mamami okrog sebe. Pri nobeni sicer ne boš dobila jasnih odgovorov na to, kako se moraš odločiti, a pomaga ti lahko že spoznanje, da smo vse v podobnem položaju, da nisi edina neprespana, neprestano na voljo, polna skrbi. Druge mamice so lahko neizčrpen vir dobrih idej, praks, modrosti, podpore in navdiha!

4. Boj se ljudi, ki so prebrali eno samo knjigo!

Tisoče vzgojnih pristopov, pogledov na porod, nasvetov za pripravo na porod in starševstvo, načinov skrbi za dojenčka … V različnih obdobjih so me pritegnile različne knjige, ki so me oblikovale, pomembno vplivale name, na dolgi rok pa sem iz njih potegnila najboljše, kar se je dalo. Ni enega samega načina za popolno materinstvo, ampak tisoč poti, kako biti dovolj dobra mama.

5. Zmoreš!

In to neverjetne reči! Če bi mi kdo rekel, kaj vse se mi bo na tej poti zgodilo, mu ne bi verjela. Prepoznavam pa tri ključne izvire moči:

– volja do učenja (v vsaki situaciji)
– opora v ljudeh okrog sebe
– nega telesnega in dušnega zdravja

6. Ne kupuj stvari, ampak najprej ustvarjaj navade!

Trgovine ponujajo cele kupe navlake, ki naj bi jih nujno potrebovali za dojenčka. Sčasoma se izkristalizira, kaj v našem načinu življenja res pride prav in kaj ne. Ni mi žal premišljenih nakupov stvari, ki jih dejansko uporabljamo (in to do onemoglosti).

7. Si mama – si ustvarjalna!

Ustvarjalnost je že vgrajena v bistvo materinstva. Ne mine dan, da ne bi ustvarjala že preprosto s tem, da si mama. Spomni se, kako preizkušaš različne načine, da bi uspela nahraniti dojenčka, ga uspavati, zamotiti starejšega bratca ali sestrico, se odpraviti na sprehod tudi v slabšem vremenu, uskladiti vse obiske, urediti dom … Ustvarjalnost je povezovanje na videz nezdružljivih stvari – zdaj pa reci, če mame tega ne počnemo!

8. V samoti boš dobila neverjetno jasnost

Prva porodniška je bila čas, ko sem prvič bila res večino dneva sama (sicer z otrokom) in sem imela ogromno časa za razmišljanje. Ugotovila sem, kako mi paše biti stran od vrveža, se prepustiti mislim in sanjati sredi dneva na sprehodu, med dojenjem … Potem, ko sem imela dva otroka in sva bila z možem skupaj doma, pa je moja potreba po samoti še bolj prišla do izraza. Zgodnje materinstvo je odlična priložnost, da ugotoviš, kakšnega značaja si. Si bolj usmerjena navzven (ektrovertirana) ali navznoter (introvertirana). Več o tem si lahko prebereš v članku Kaj nam lahko povejo tihi ljudje.

9. Lepa beseda lepo mesto najde

Pisanje je od nekdaj moja močna točka. Zato je bil ključen preobrat pri mojem drugem porodu, ko sem napisala porodni načrt. V njem sem lahko mirno, jasno, lepo, pregledno, vljudno, utemeljeno napisala svoje želje in vztrajala pri njih, ker mi je že samo oblikovanje in pisanje dalo notranjo gotovost. Takrat sem se prvič zares postavila zase in dobila potrditev, da je lepa porodna izkušnja možna. Še vedno lažje nekaj izrazim, če si prej izoblikujem besede. Odzivanje v trenutku razburjenosti se mi ne obnese.

10. Ne bom se ulegla!

Redkokatera porodnica se samodejno odloči za položaj leže na hrbtu, če lahko svobodno izbira položaj za porod, razen za kratek čas, da se spočije. Če je osebje in porodno okolje ne spodbuja k namestitvi v pokončni položaj, mora premagati svoje notranje zadržke ter tudi strah pred avtoriteto.  Iz izkušenj se je pokazalo, da je najbolj uspešna, če je dobro informirana, ima dobro porodno podporo in veliko odločenost, da se bo po najboljših močeh potrudila za naravni porod. Ženske poročajo, da so v pokončnem položaju imele veliko boljši nadzor nad dogajanjem, se lažje prepustile popadkom, lažje rodile in imele izpolnjujoč občutek, da so bile sposobne potisniti otroka na svet – rodijo pokončno v dobesednem in prenesenem pomenu!

11. Tudi zanj je vse novo

Moj mož je dvakrat (prostovoljno 😉 ) vzel dopust za nego in varstvo otroka. Tako da sva dvakrat po devet mesecev preživela skupaj doma, najprej z dojenčkom in malčkom, nato pa z dojenčkom in dvema malčkoma. To je bila res lekcija v odnosih. Uživati sva začela (namreč, to čudovito obilje vzajemne pomoči, možnosti izbire, fleksibilnosti, skupnih trenutkov, priložnosti za izlete in še in še) šele, ko sva:

  • Dala drug drugemu čas zase
  • Sprejela, da se velike večine reči lotevava različno
  • Si dala priznanje za prispevek v gospodinjstvo in družino
  • Dopustila, da ima drug drugačne želje
  • Zavestno izbirala čas za reden, odprt, spoštljiv pogovor

12. Ne bodi sama svoja žrtev

Spomnim se, kako sem vedno nergala, da nikamor ne morem iti, da nimam časa zase, da mož vedno svobodno odhaja od doma, jaz pa sem zaprta med štiri stene. Potem drugič, da bi rada kaj naredila, pa mi nihče ne omogoči. Potem se je pogosto zgodilo, da je mož vzel oba otroka (kasneje tri) in jih odpeljal na popoldanski izlet, jaz pa sem ostala doma in vsaj pol ure nisem vedela, kaj naj sama s sabo. Alenka Rebula pravi: “Dajte preobremenjeni ženski prosti dan … in ga bo verjetno izgubila v pospravljanju, zaostalih opravilih ali slabi volji in nemoči …” (v članku Kaj si nalagajo ženske). Na splošno opažam, kako sem velikokrat sama sebi saboterka pri uresničenju kakšnih želja ali pa da pri izražanju neke želje zanetim prepir, ker grem po utečenem načinu – torej da že vnaprej predvidevam, da mi itak ne bo uspelo).

13. Imaš ves čas na tem svetu

Nikamor se ne mudi. Zgodnje materinstvo je za mnoge ženske prvič priložnost, da izberejo življenje brez nestrpnosti in priganjanja. To je zavestna odločitev. Samo ta čas imamo na tem svetu. V tem obdobju pač samo ta čas, da sem z otroki, da se izkažem kot mama.

14. Saj te prime pa te mine, punca, ne ga srat’, še vedno je najbolje doma ostat’!

Malo za šalo in malo zares, to je moj odgovor na tri vprašanja, na katera stalno iščemo odgovore:

  • Kje roditi?
  • Kdaj iti v porodnišnico?
  • Kaj početi po porodniški?
Šalo na stran, kaj imam doma, česar ni drugje? Avtonomijo, svobodo, domačnost, fleksibilnost, vire, boljši stik s svojimi občutki, zasebnost, mir.

15. Izoblikuj svoje želje in izlušči tiste res najbolj pomembne!

So nekatere želje, ki si jih lahko uresničimo sami (npr. da si prinesemo glasbo v porodnišnico) in so druge, za katere je ključno, da jih posredujemo v prave roke, jih jasno izrazimo. Če sprevidimo, da so nesprejemljive za neko osebo, pa moram najti nekoga drugega, ki nas bo podprl.

16. Ne podcenjuj svojih korenin!

Kraj, od koder izhajamo, zelo veliko vpliv na nas in da se zlepa ne otresemo starih vzorcev. Najtežje jih je prepoznati, kar je prvi korak do spremembe. A radi mutirajo, tako da je dobro biti pozoren na prikrite oblike starih navad in vrednot.

17. Osat je čudovita cvetlica v svojem avtohtonem okolju.

To se mi je porodilo enkrat na morju, ko sem šla na jutranji samotni sprehod do bližnjega zalivčka. Usedla sem se na kamenčke in opazovala valove in rastje okrog mene. Opazila sem,kako v moji bližini lepo cveti – osat. Sploh se mi ni zdel tako plevelast kot doma na vrtu. Prav občudovala sem ga. In se zavedla, da zbode samo, če se ga grobo dotikaš, hodiš tam, kjer rase, ga skušaš izruvati. Si njegov sovražnik. Sicer pa je zelo miroljubna in lepa cvetlica. Zelo mi je podobna 🙂 Sem namreč neverjetno tečna, zadirčna in zoprna  brez zadostnega spanca, brez nekaj dni miru in samote, v okolju, ki me ne priznava kot človeka s svojimi posebnimi lastnostmi in potrebami.

18. Ranljivost je pot do večje polnosti.

Lahko zagotovim, da so me vedno najbolj osrečili dogodki ali stvari, ko sem spustila svoje kriterije in preprosto bila – taka, nepopolna. Brene Brown pravi, da ni večjega poguma kot biti ranljiv.

19. Pravica je!

Nastopil je čas, ko prepoznavamo dostojanstvo in svobodo žensk in otrok v obporodnem obdobju kot del človekovih pravic. V Sloveniji imamo Zakon o pacientovih pravicah, ki nam zagotavlja informirano izbiro in svobodno odločanje v zvezi z vsemi postopki in posegi v nosečnosti, pri porodu in po njem. Priporočam ogled filma Za svobodo poroda na tej povezavi. 

20. Tistim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. (Rim 8,28)

 Ne glede na to, kaj obžalujem in kaj mi je težko sprejeti v svojem materinstvu, se zavedam, da je moje življenje smiselno. Razmišljanje o tem, kaj bi si svetovale, če bi imele modrost, ki jo imamo danes, je lahko dejanje sočutja do sebe, da svojih napak, nevednosti in nepopolnosti. Praznujmo svoje materinstvo! 

1 Comment on Materinski nasveti svoji mlajši različici

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.