Prejšnji torek sva bila z g. Jožetom Plutom, vojaškim duhovnikom, povabljena v goste v študenstki dom Janeza F. Gnidovca, da bi govorila zbranim študentom na njihovem večeru. Zanimiva kombinacija. A našla sem kar nekaj skupnih točk.

1. duhovna oskrba zelo specifični skupini ljudi

Oba v svojem poklicu želiva odgovoriti na duhovne potrebe razmeroma ozki populaciji – vojaški vikar podeljuje zakramente, nudi pogovor, je blizu vojakom, doula pa je pomoč  nosečnicam, porodnicam in materam z majhnimi otroki. Čeprav imava različen stan, oba opravljava duhovna dela usmiljenja.

2. preobrat na poklicni poti

G. Plut je povedal, kako ga je poklical na pogovor tedanji nadškof Rode, ko je še delal v škofovih zavodih, in ga vprašal, ali bi bil pripravljen zamenjati takrat že dogovorjeno temo za doktorsko disertacijo in se posvetiti vojakom. Meni se ni niti sanjalo, da ne bom vse življenje preždela le ob knjigah, ampak se zaradi materinstva posvetila tudi porodu.

3. delovanje znotraj sistema

Vojaška struktura delovanja je zelo toga in natančno določena. Posameznik v hierharhiji zelo malo šteje in je dolžan ubogati nadrejene. Porodnica po zakonu ni dolžna pokorščine zdravniku in babici, kljub temu pa v porodnišnicah vladajo zelo stroga pravila in hierarhija.

4. opozarjanje na etično razsežnost dejanj

Nekdo je g. Plutu povedal, da so z njim v vojaško službo prišle same težave. Seveda, nekdo, ki presprašuje pravilnost in moralnost odločitev avtoritete, izziva status quo, povzroča težave ljudem, ki bi radi absolutno poslušnost in dosego cilja tudi preko trupel ljudi. Govorila sva o človekovih pravicah, ki so po besedah g. Pluta čisto preproste. Moje pravice se nehajo tam, kjer se začnejo pravice mojega bližnjega. Kako je s tem pri porodu, je stvar vročih debat povsod po svetu. Ali ima mati pravico odločati o življenju in smrti svojega nerojenega otroka? Kdo naj ima glavno besedo pri tem, na kakšen način bo otrok prišel na svet?

5. protiutež stereotipnim spolnim vlogam

Vojaki so bili v zgodovini praviloma moški. Danes ta poklic ni omejen le na moški spol. Prav tako porod še kako zadeva tudi moške. So porodni spremljevalci, starši otrok, ki se rojevajo, soodgovorni za otrokov in ženin blagor. Izposodila sem si citat Ine May Gaskin, ki pravi: Danes so ženske emancipirane kot nikoli doslej. Lahko svobodno izbirajo svojo življenjsko pot, lahko so celo vojakinje. Toda koliko avtonomije imajo v porodni sobi? Zato sem bila neskončno vesela, da sva bila povabljena hkrati in govorila mešani skupini.

Hvala ravnateljici študentskega doma in mojemu so-gostu za vsebinsko nadvse bogat večer.

Fotografije: spletna galerija Študentskega doma Janeza F. Gnidovca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.