Raziskali ste svoje možnosti, se pogovorili s svojo babico ali zdravnikom in napisali svoje želje glede poroda. Kako pa pravzaprav uporabite porodni načrt pri porodu? Da bi ga dobro izkoristili, morate vedeti, da vsebuje več različnih tipov informacij.

Predstavitev

Porodni načrt vas predstavlja osebju, ki vas verjetno ne pozna. Tako izvejo, kakšno vrsto podporo si želite in koliko pomoči pričakujete, če bodo stvari tekle kot pričakovano. Informacije lahko zdravstvenemu osebju zelo koristijo, saj ne morejo na prvi pogled ugotoviti, kakšen tip osebe ste.  Ali želite, da vam dajo sredstva za lajšanje bolečin takoj, ko je mogoče, ali nočete, da vam zdravila sploh ponudijo? Ali želite imeti ob sebi vso družino ali hočete zagotoviti, da boste tam vi in še en ali dva pomočnika? Ali imate posebne težave, alergije in druge skrbi, ki lahko vplivajo na vašo oskrbo?

Porodni načrt bo dosegel ta namen preprosto tako, da ga preberejo. Naj vam sestra priloži kopijo porodnega načrta v materinsko knjižico, s seboj pa vzemite še nekaj dodatnih izvodov. Naj vaš spremljevalec izroči porodni načrt babici in se ji vnaprej zahvali, da ga bo prebrala.

Prava podpora

Porodni načrt tudi spremljevalcem omogoča, da vas podpirajo glede na vaše želje. Veliko lažje jim je nekaj predlagati, če že vedo, kakšen način podpore želite. Če smo iskreni, je spremljevalcem zelo težko šele med porodom ugotavljati, kaj se vam plete po glavi. Če pa vedo, da ste nekaj načrtovali, vas lahko s porodnim načrtom nežno opomnijo na to, čeprav ste si vi zaradi različnih razlogov vmes morda premislili.

Pri podpori vašim odločitvam so zelo pomembne besede, ki jih spremljevalci uporabijo. Nikoli naj ne rečejo »ne«, kadar za nekaj prosite. Namesto tega lahko rečejo: »V porodnem načrtu si napisala, da bi rada preizkusila več položajev, ali si prepričana, da ne bi zdajle poskusila še kakšnega?« To vam omogoča, da obdržite nadzor nad odločanjem, medtem ko vas spremljevalci lahko podprejo pri željah, ki ste si jih zamislili. Tu je še več načinov, kako vas lahko spremljevalci podprejo pri uresničitvi porodnega načrta, kadar vi prosite za nekaj drugega.

  • “V porodnem načrtu piše, da bi se temu posegu rada izognila, razen v nujnem primeru, ali misliš, da je poseg sedajle nujen?«
  • “Porodni načrt pravi, da poskusi tole, ali še želiš slediti porodnemu načrtu?«
  • “V porodnem načrtu si napisala, da želiš tak način, ali si si premislila?«

Nepričakovane situacije

Porodni načrt se ne spremeni zaradi nepričakovanih situacij. Eden od razlogov, zakaj je porodni načrt pomemben, je, da vam lahko v kritični situaciji pomaga sprejeti odločitev. Ne samo, da porodni ekpi sporoča, kaj vam je pomembno, ampak jim tudi pove, kako želite obravnavati nepričakovane dogodke. Nimate nadzora nad tem, kako se osebje odziva na vaš porod, vendar lahko uporabite porodni načrt za to, da soodločate o poteku poroda.

Sprašujte o koristih in tveganjih vsake spremembe porodnega načrta. Vprašate lahko npr. »V porodnem načrtu sem napisala, da bi najprej rada poizkusila tole, ali mislite, da ni več varno najprej poskusiti tega?« Tudi spremljevalci lahko uporabijo porodni načrt, zato da vam pomagajo pri odločitvah. Lahko vprašajo: »Porodni načrt pravi, da če tole ne bo delovalo, poskusimo tole, ali si pripravljena, da sedaj to naredimo?« V vseh primerih naj bi bila odločitev za nek poseg ali spremembo vaša. Porodni načrt drugim pomaga, da vedo, kateri je vaš naslednji korak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.