Kaj je okcipitoposteriorni položaj?

Najpogostejši položaj, v katerem so otrok rodi, je z glavo navzdol ter s prednjim delom glave obrnjen proti hrbtu matere. Ta položaj je za rojevanje najbolj ugoden. Kadar pa otrok vstopa v porodni kanal z zadnjim delom glave, obrnjenim proti hrbtu matere, ta položaj imenujemo okcipitoposteriorni položaj. Zgodi se v 15-30 % porodov. Idealno bi bilo, da se otrok med porodom zavrti v zanj bolj ugoden anteriorni položaj.

 

Zakaj je ta položaj porodni izziv?

Kadar je otrok v okcipitoposteriornem položaju, koščen predel njegove glave pritiska na koščeni del materine medenice. Popadki potiskajo glavico v medenico in lahko povzročajo veliko bolečino v križu. Nekatere ženske občutijo pritisk tudi med popadki. Malo žensk pričakuje, da bodo popadke občutile predvsem kot bolečino v križu.

Ker posteriorni položaj drgne kost ob kost, se otrok težje prilagodi medenični odprtini. To povzroči daljši porod in če otrok vztraja v tem položaju, je lahko tudi druga porodna doba daljša kot običajno. To je lahko za mater zelo utrujajoče.

Kadar otrok vztraja v tem položaju (5,5% porodov), bo mati verjetneje imela daljši porod kot v povprečju (tako v prvi kot v drugi porodni dobi); poveča se verjetnost pospeševanja poroda z umetnimi popadki, potreba po sredstvih za lajšanje bolečin, epiduralne analgezije ter operativnega končanja poroda.

Nekaterim ženskam lokalna analgezija odvzame bolečino v križu, vendar anestezisti ne morejo zagotoviti, da bo bolečina zares prehenala. Poznamo različne porodne položaje in tehnike, s katerimi lahko otroka spodbudimo, da se obrne, vendar niso vedno uspešne.

Nasveti za spremljevalce

Redno menjajte položaje, uporabljajte predvsem take, ki spodbujajo otroka, da se obrne.

Materi s protipritiskom lajšajte bolečine v križu (z dlanjo močno pritisnite na križ).

Poskusite s stiskanjem bokov.

Osredotočite se na sedanji trenutek, ne na to, koliko popadkov je še pred njo, ampak kako se sooča s tem, ki ga ima pravkar.

Kaj lahko vprašate zdravnika/babico

  • Ali se lahko gibam in spreminjam položaje med porodom, sem lahko pokonci? To bo povečalo možnosti, da se otrok obrne v anteriorni položaj.
  • Z zdravnikom oziroma babico se lahko pogovorite o tem, kaj lahko storite pred začetkom poroda, da izboljšate položaj otroka.  To vam bo dalo tudi vpogled v tip oskrbe, ki jo lahko pričakujete od tega zdravnika/babice. Ali vam bosta pomagala pri iskanju primernih položajev ali bosta predlagala epiduralno?
  • Pogovorite se o tem, kako dolgo bodo pustili, da porod napreduje počasi, ne da bi posegali vanj. Najpogostejša posega, ki pospešujeta porod, raba umetnih popadkov ter predrtje plodovih ovojev, povzročita, da se otrok spusti nižje v porodni kanal, in tako zmanjšata možnosti, da bi se obrnil v ugodnejši položaj.
  • Že v nosečnosti lahko zelo pomaga nihanje bokov ali druga aktivnost, ki nežno spodbuja premikanje otroka v pravilni položaj. Vaš zdravnik ali babica vas lahko opozori na razloge, zakaj to v vašem primeru ne bi bilo dobro.

Več o tem, kako spodbuditi otroka, da se obrne v pravilni položaj, najdete na spletni strani Spinningbabies.

Viri:

El halta, V. Posterior labor: A pain in the back. Midwifery Today, 36 (1995), 19-21.
Diaz AG, Schwarcz R, Fescina R, Caldeyro-Barcia R. Vertical position during the first stage of the course of labor, and neonatal outcome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 1980 Sep;11(1):1-7.
King, J (1993). Back Labor No More! Dallas: Plenary Systems.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.