Logo-PhotoŽenske in pari imajo mnogo razlogov, zakaj najamejo doulo, da jih podpira med nosečnostjo in porodom.

Za nekatere doula igra ključno vlogo, če partner ne more biti prisoten pri porodu – na primer zaradi narave svojega dela. Drugim  doula nudi dodatno čudovito podporo in udobje. Všeč jim je, da doula poskrbi za tri “muhe na en mah”, ki jih lahko nudi le redko kateri od drugih strokovnjakov, prisotnih v porodni sobi. Ta trojni učinek je bil dokazan s številnimi študijami. Za katere učinke gre? Doula:

  • nudi neprekinjeno podporo. Doule so prisoten ves čas poroda, ne glede na to, ali traja 3 ali 18 ur.
  • je izkušena. Doule so usposobljene za normalne, fiziološke podpore. Ni potrebe, da bi bile izvedenke za zaplete, za to so zdravniki (in še dobro, da jih imamo, ko se pojavi resničen medicinski zaplet). Doule ne gradijo na predpostavi, da je porod zapleten in strašljiv dogodek. Zato s svojo priostnostjo pomagajo, da porod normalno poteka, ne da bi posegale v katero od zdravstvenih odločitev.
  • je ženski dobro poznana. Doulo izbere ženska sama in z njo zgradi odnos že pred porodom. Tako je med njima vzpostavljeno zaupanje.

Le redko lahko vse tri naštete elemente podpore nudi kdo drug v porodnišnici. Partner ni izkušen ali usposobljen za porod, zdravstvenemu osebju pa je nemogoče zagotoviti, da bi bili prisotni ves čas poroda (zaradi delovnih izmen in števila žensk, ki jih imajo v oskrbi). Večinoma jih mati ne spozna do dneva poroda.

Te veliko prednosti doule je pokazal že pregled preteklih študij o porodni podpori, ki je bil objavljen pred nekaj leti. Ugotovili so, da je podpora doule bolj učinkovita kot podpora zdravstvenega osebja ali materinih sorodnikov ali prijateljev (manj posegov, manj nezadovoljstva s porodom in manj zapletov).

Raziskovalci so v pregledu zaključili: “Stalna podpora med porodom je imela klinično pomembne prednosti za ženske in novorojenčke ter nobenih škodljivih učinkov. Vse ženske bi morale imeti podporo med celotnim porodom.”

Kaj je pokazala nova študija

Raziskava, pred kratkim objavljena v znanstveni reviji American Jurnal of Managed Care pa je določila še drug pomemben razlog za najem doule. Podpora doule pri porodu je povezana s skoraj 60-odstotnim zmanjšanjem možnosti za porod s carskim rezom. Številka je še večja (80 %) za carske reze brez medicinske indikacije.

Raziskovalci so analizirali rezultate obstoječih študij, tako da so se osredotočili na porode enojčkov v porodnišnicah v ZDA v letih 2011 in 2012. To študijo so izbrali, ker je bil edina, ki je vsebovala informacije o podpori doule. Pri raziskavi se niso vprašali le, ali je bila doula prisotna pri porodu, ampak tudi, če si jo je mati želela ob sebi. Udeleženci raziskave so se lahko opredelili, ali poznajo vlogo doule ali ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.