images (3)V kateri porodnišnici roditi, je zelo pomembno in nikakor preprosto vprašanje. Težko je preklopiti iz razmišljanja, da grem seveda v najbližjo ali tisto, v kateri dela moj ginekolog, porodničarka ali babica, ki jo poznam. Da bi se res modro odločili, bi bilo dobro raziskati različne možnosti in se po odgovore na kakšna nejasna vprašanja odpeljati tudi kam drugam.

Nismo vajeni postavljati zahtevnih vprašanj, še manj odkrito spregovoriti o svojem razočaranju, če pričakovanja niso bila izpolnjena. A če imamo pred očmi, da je to rojstvo edina možnost za našega otroka, da se rodi v prijaznem okolju, bomo napeli vse moči, da najdemo podporo in ljudi, ki so nam pripravljeni prisluhniti.

Dolgo sem bila prepričana, da je ključna odločitev za pravi kraj poroda. Potem sem dolgo zagovarjala mnenje, da je ključno, kako s porodnim načrtom sporočim svoje želje.  A počasi me spreletava spoznanje, da je ključen odnos, ki ga gradimo – ne s stenami porodne sobe, ne z opremo, temveč z ljudmi, z osebjem, ki bo skrbelo za nas med porodom.

 • Kakšen odnos imajo do poroda?
 • Kakšno filozofijo zagovarjajo?
 • Kakšna je njihova statistika?
 • Kakšen stik sva navezala z njimi?
 • Kaj vedo o meni?
 • Kako dobro poznam njihov način dela?
 • Koliko jim lahko zaupam?
 • Kako me upoštevajo?

Navajam primer navezovanja stika neke matere s slovensko porodnišnico. Kako si se ti spopadla s tem velikim izzivom iskanja varnega gnezda za svoj porod?

images (2)

Spoštovani!

Pred nekaj leti je sestra rodila v vaši porodnišnici in je bila nadvse zadovoljna z izkušnjo naravnega poroda. Ob njej je bila babica, ki jo je pri želji roditi naravno čudovito podpirala. 

Čeprav sem sama doma na čisto drugem koncu Slovenije, zaradi njene lepe izkušnje razmišljam ob izbiri porodnišnice za svoj porod tudi o vaši porodnišnici. Na vaši spletni strani sem videla, da imate vsak teden uro odprtih vrat. Vendar bi rada izvedela, preden se odpravim na pot, kakšne so dejanske možnosti za naraven porod v vaši porodnišnici? Imate v vsaki ekipi babico, ki podpira naraven porod? Koliko so podporni naravnemu porodu zdravniki – porodničarji? 

Ker smo si ženske med sabo zelo različne, morda še kratko pojasnim, da si pod naravnim porodom predstavljam porod, pri katerem bi bile medicinske intervencije uporabljene res samo v nujnih primerih. Želim si roditi brez umetnih popadkov, protibolečinskih sredstev, brez rezanja presredka, brez stalno nameščenega CTG-ja, v svobodni izbiri položajev tudi za sam iztis dojenčka. 

Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

ODGOVOR PORODNIŠNICE

Pozdravljeni,

na našem ginekološko porodniškem oddelku naravni porod podpirajo tako zdravniki kot medicinske sestre. Le kadar gre za medicinsko indikacijo, ko ne gre drugače, porod vodijo tudi drugače. Glavna medicinska sestra vam predlaga, da se oglasite pri njih v času odprtih vrat in si ogledate porodne sobe. Ob obisku babici oz. med. sestri, ki vas bo vodila skozi porodne sobe povejte, da želite naraven porod.

Lep pozdrav.

a14-3ODZIV NOSEČNICE PO OBISKU PORODNIŠNICE

Spoštovani!

Včeraj sva z možem uspela priti na uro odprtih vrat. Moram vam sporočiti, da sva bila močno razočarana, da sva opravila 270 kilometrov za prakso medikaliziranih porodov. Glede na to, da sem vas vnaprej vprašala po podpori za naravni porod, bi pričakovala od vas bolj korekten odgovor: da seveda postopke lahko zavrnem, a uveljavljena praksa v vaši porodnišnici je daleč od naravnega poroda. Če moram zavračati uveljavljene prakse vaše porodnišnice in si s tem ne samo nakopati oznako, da sem čudna oziroma ena izmed tistih, ki si kar naprej nekaj izmišljuje, temveč običajno tudi jezo in nejevoljo babice in porodničarja, ki bi spremljala moj porod, si bom pač iskala boljše možnosti. 

Babica nas je prijazno sprejela in tudi dajala odgovore na vsa naša vprašanja. Cenim, da nosečnice, ki nosijo čez rok, budno spremljate s pregledi in čakate tudi do 13 dni čez rok, da bi se porod pričel spontano. Tudi rezanje presredka ni del vaše rutinske prakse in ga babice varujejo. Žal je bila včeraj podana samo informacija, da umetni popadki skrajšajo porod, ne pa tudi, da povečujejo potrebo po protibolečinskih sredstvih kot tudi o drugih tveganjih. Stalno priklopljen CTG ne omogoča svobodnega gibanja in izbire položajev, da porodnica popadke doživlja manj boleče kot leže, saj sila težnosti tudi opravi svoje. Žal mi je, da babice predvsem pričakujejo, da jih mame pridno ubogamo, namesto, da bi nas spodbujale, da poslušamo svoje telo. Želela bi si, da bi babice imele pri netveganih porodih več avtonomije in da bi jih vodstvo porodnišnice spodbujalo k samostojnemu delu in izobraževanju. 

Nisem prvorodka, ki jih na hitro utišate z vnaprej pripravljenimi floskulami kot, da če smo nekaj prebrale v knjigah, bomo že videle, kako bo pri porodu, ko bomo prosile za protibolečinska sredstva in podobno. Žal mora pri nas ženska večkrat roditi in se ogromno informirati, da upa postopoma pri vsakem porodu zavrniti več ustaljenih praks medikaliziranega poroda in dokaže predvsem sebi, da je zmožna roditi brez medicinskih posegov in protibolečinskih sredstev – če je osebje podporno in okolje tako, da se počuti varno. Tako okolje si bom iskala tudi za rojstvo svojega petega otročička.

Prosim vas, da moje pismo doseže odgovorne v vaši ustanovi. Desetletja ste nas prepričevali, kako nujno potrebna in neizogibna sta klistir in britje ob sprejemu. Kako dolgo boste potrebovali, da sprejmete nadaljnje odločitve, ki bi pomenile bolj prijazno okolje porodnicam?

2 komentarja on Porodnišnica so ljudje

 1. Ufff, tole je pa najbrž za marsikatero slovenko nespodobno pisanje ali pa vsaj nerazumljeno… Moram dodat, da sem si niti v tretje nisme upala zares preverit stanja v porodnišnicah in bi pla kar na slepo pač v enod rugo porodnišnico… Na mojo veeeliko srečo, so me dobre zannke skoraj prisile, da grem vsaj pogledat…. IN še vedno s espomnim občutka : pa kaj jim bom rekla? da sme prišla pogledat?… kaj pa naj bi videla…ah stanje je slabo ampak zenske ga kr prenašamo…

 2. Moja nosečnost je potekala drugače kot večina nosečnosti,…Ob sebi nisem imela očka, ki bi se veselil, ampak le prijateljico, ki me je ob moji odločitvi, da rodim, spodbujala in stala ob strani…
  Tudi ginekolog, ko sem mu zaupala svojo zgodbo, me je podprl in mi stal ob strani,…Predvideval je tudi, da bo otrok imel 4 kg, kljub temu, da nisem na pregledu nikoli imela povišanega krvnega sladkorja,…

  Prihod v porodnišnico mi je sprožil mnogo strahov; bila sem priznam, premalo informirana,…porod pa so mi morali sprožiti 5 dni pred rokom, z umetnimi popadki,…
  Prijateljica j eostala ob meni, da je bil vsaj nekdo, ki mi je bil blizu,…Ko me je babica povprašala po očetovem imenu, sem rekla, da ne želim tega povedati(obljubila sem otrokovemu očetu), se le le ta obrnila nazaj in me PREZIRLJIVO pogledala,….In tak je bil njen odnos do mene cel porod,….Povedala sem, da pričakujem velikega otroka,…pa je rekla, da se ta ginekolog velikrat zmoti,…po 9 urnem matranju, ko ni šlo,…je ugotovila, da sem zelo ozka v medenici in bokih,….Da ne bom razlagala hude zgodbe,….
  Otrok se je rodil vkleščen v medeničnem dnu, z vakuumom, težak 4900g,….Po porodu mene takoj uspavali,…ročno luščili posteljico,..čivali črevo, presredek,…Šlo je za munute,…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.