IMG_3996Ko smo na porodniški, se čas hkrati ustavi in obenem brzi še z večjo hitrostjo. Edini označeni datumi na koledarčku so pregledi pri zdravniku, družinska praznovanja in tam v daljavi dan, ko se nam izteče dopust za nego in varstvo otroka. Spremljanje otrokovega bliskovitega razvoja je središče našega življenja. In bolj ko se približuje usodni konec porodniške, bolj smo nemirne. Negotovost preveva vsa naslednja vprašanja:

 • kam bom dala otroka v varstvo? Ali naj bi ga sploh zaupala komu drugemu?
 • kako bova iz najinega trenutnega ritma prešla na novi urnik, dnevni red v službi in drug način življenja?
 • kako bom znova konkurirala drugim na delovnem mestu? Ali me služba sploh čaka? Ali še imam kompetence po letu stagnacije?
 • kaj bom, če ne dobim nazaj istega delovnega mesta? Če so moje stranke vmes odšle drugam?
 • kako bo na nas vplival službeni stres? Kdaj bo čas, da bom naredila še kaj zase, če že zdaj težko, ko ni službe?

V preteklem letu se mi je s pomočjo gradiv na spletni strani Jennifer Lee na novo odprl sicer že od nekdaj poznan način likovnega ustvarjanja, ki mi pomaga, da se počutim živo in s katerim lažje dosegam svoje cilje.


O težavah, ki jih imamo ob prehodu iz obdobja, ko smo se posvečale predvsem odnosom, v svet dosežkov, učinkovitosti in rezultatov, sem že pisala. Tokrat bi rada podelila z vami odličen vir, ki nam pomaga:

 • poglobiti povezanost s svojo desno možgansko polovico
 • ostati zveste svojim vrednotam in ciljem
 • se ustvarjalno lotiti novih projektov
 • upoštevati svojo žensko, intuitivno naravo.

To je knjiga Jennifer Lee z naslovom Right-Brain Business Plan, napisana za ljudi, ki imajo močno razvito desno možgansko polovico in mogočen talent za ustvarjanje, težko pa svoje stvaritve spravijo na trg zaradi pomanjkanja poslovnih in praktičnih veščin. Večinoma taki ljudje kar vztrepetamo ob misli na razpredelnice, številke in pisanje poslovnega načrta.

Toda ta poslovni načrt je povsem drugačen.

Začne se z oblikovanjem svoje vizije – s pomočjo kolaža, barvic, voščenk, škarij in lepila. Ko se povežemo s svojo veliko vizijo, s svojimi vrednotami in edinstvenim glasom, s katerim se predstavljamo svetu, korak za korakom oblikujemo še druge sestavine poslovnega načrta, le da ta ne vsebuje klasične analize trga, iskanja tržne niše, finančnega načrta in drugih tuje zvenečih težavnih pojmov, ampak ustvarjalne naloge, s katerimi narišemo in opišemo:

 • svojo poslovno pokrajino
 • življenje idealne stranke
 • marketinške cilje, s katerimi bomo dosegli ljudi
 • kako bomo povečali število zelenih listkov (ki označujejo prihodke) in zmanjšali količino rdečih (odhodkov)
 • kako vidimo naslednje obdobje življenja, pa naj bo to leto ali četrtletje.

Na koncu preverimo, ali naš poslovni načrt ustreza našim vrednotam (srčno in dušno merilo) in našo prestrašeno levo analitično možgansko polovico prepričamo, da smo naredili vse pomembne korake načrtovanja uspešnega podjetniškega podviga – na čisto svojstven način.

IMG_2820Začetek novega leta je, torej za vse čas, ko moramo zastaviti na novo. Če smo pred nastopom službe po porodniški, toliko bolj. Koliko bo naša nova zaposlitev, projekt ali dejavnost odražala naš edinstven pogled na svet, vrednote in način življenja? Je naše delo in življenje v sozvočju? Kako ju lahko pripeljem v večjo harmonijo?

V rubriki Zaposlene mame najdeš še več člankov o tem, kako usklajevati skrb za družino in svojo ustvarjalnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.