Tako se glasi naslov letošnje mednarodne babiške konference, ki jo oktobra organizira Midwifery Today v nemškem Bad Wildbadu. Zveste bralke moje spletne strani veste, da sem se konference z vašo pomočjo udeležila že lani oktobra.

Jan Tritten, “mati” organizacije Midwifery Today in urednica istoimenske revije, takole pravi o vlogi doul v obporodni oskrbi.

V podporo doulam

Doule imajo pri spreminjanju porodnih praks še posebej pomembno vlogo, tako pri posameznem porodu kot pri sodelovanju v širšem gibanju. Z izjemo pogumnih izjem se babice niso uspele vključiti v bolnišnični sistem. Doule imajo dostop do mnogih sfer v porodni oskrbi, ki jih babice ne moremo doseči. Doule pomagajo več ženskam do lepega poroda, zato jih MamaOtrok potrebuje. 

Če ženska najame doulo in babico, je zelo pomembno, da sodelujeta med seboj in da zagotovita, da so na prvem mestu materina avtonomija in njene potrebe. Pogosto je težko uskladiti naše delo, vendar je to cilj, za katerega se moramo zavzemati. Pomembno  je že zgodaj v nosečnosti vedeti, ali imate za svoj porod doulo, ki aktivno pomaga, in babico, ki posega kolikor se da malo. Babice z nosečnico zgradijo močan odnos in tudi doule potrebujejo daljše obdobje spoznavanja in pletenja vezi z materjo. Pri porodu so odnosi tako zelo pomembni in v njihovem središču bi morala vedno biti mati in njen otrok. 

Biti doula je pomembna stopnička in sam po sebi bogat poklic. Doulino navdušenje nad porodom jo pogosto vodi v babištvo, kjer njene izkušnje dopolnjujejo njeno nadaljnje izobraževanje. V Evropi sem imela čast srečati tako veliko čudovitih doul. Mnoge si želijo postati babice, vendar je večina babiških šol, ki so na voljo, brutalnih. Ne morete postati ljubeča porodna delavka z brutalnim izobraževanjem, ki prevladuje v večini držav. Ne potrebujemo še več gonilnih sil v medikalizaciji poroda. Usposabljanje, ki ga doule prejmejo, jih postavlja v najboljši položaj poleg babic tega sveta. Kako jim lahko pomagamo? 

— Jan Tritten, mati Midwifery Today v uvodniku v novičke Midwifery Today

Sem ena od kontaktnih oseb za Slovenijo za organizacijo Midwifery Today, doula in voditeljica priprave na porod. Na konferenci je moč poslušati in pridobiti znanje in trike najboljših babic na svetu, ki imajo neverjetno bogastvo izkušenj in védenja. V pestrem programu je na voljo kar nekaj delavnic, ki se neposredno nanašajo tudi na delo in vlogo doule.

V rubriki Modrosti rojevanja lahko sledite zapisom, v katerih delim namige in modrosti s svojih izobraževanj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.