V junijski številki revije Midwifery Today, katere glavna tema je druga porodna doba, je objavljen tudi prispevek slovenske raziskovalke obporodnih praks ter doktorice ženskih študij dr. Zalke Drglin z naslovom Transitional Phase of a New Childbirth Paradigm: Slovenia on the Crossroad (Prehodna doba nove porodne paradigme: Slovenija na križišču).

Pred kratkim sem sprejela nalogo predstavnice za Slovenijo pri Midwifery Today, organizaciji, ki podpira, spodbuja in izobražuje babice in druge porodne pomočnike(-ce) po vsem svetu.

Letos jeseni bo od 19. do 23. oktobra v Bad Wildbadu v Nemčiji babiška konferenca s temo “Ohranimo svojo tradicijo, izboljšajmo svoje spretnosti!”

Organizacija, ustanovljena leta 1987, se je rodila iz potrebe po gibanju, ki bi združevalo strokovnjake na porodnem področju in promoviralo pristen babiški poklic. Zavzema  se za varne, zdrave in dobre izide poroda tako za mater kot za otroka in verjame, da bi moral biti babiški model po vsem svetu standard ne-invazivne, preventivne obporodne oskrbe.

Dejavna je na več načinov:

 • izdaja revijo Midwifery Today, ki izhaja štirikrat letno in vsebuje 72 strani, nabitih z informacijami, izkušnjami in navdihi babic iz vsega sveta
 • organizira konference (letošnja evropska konferenca bo od 19. do 23. oktobra v Bad Wildbadu v Nemčiji. Vodilna tema konference je “Ohranimo svojo tradicijo, izboljšamo svoje spretnosti”.)

Konference Midwifery Today poživljajo babiško dušo. Poudarek je na izmenjavi izkušenj in znanj, ki jih babice pridobijo pri svojem delu. Ključ za razumevanje in pomoč pri porodnem procesu se skriva v bogastvu izkušenj iz vsega sveta in iz različnih kultur. Konferenca nudi odlično priložnost za srečanje z babicami z različnimi pogledi. Na konferenci se okrepijo z vedenjem, da pri svojem predanem služenju “MamaOtroku” niso same. Skupaj lahko rešujejo težave, pa naj gre za posamezne porode ali za politična, socialna in zdravstvena vprašanja, ki so se pojavila z medikalizacijo poroda. Z izmenjavo izkušenj z drugimi babicami lahko hitreje najdejo rešitev za lastno situacijo.

 • leta 1999 je ustanovila organizacijo International Alliance of Midwives (IAM – mednarodno zvezo babic) iz potrebe po gibanju, ki bi združevalo babice iz vsega sveta v skupni težnji, pomagati mamam in otrokom do varnega in osrečujočega poroda.

IAM ima svoj forum in stran na Facebooku, njej pa so posvečene nekatere posebne izdaje elektronskih novic Midwifery Today. V okviru IAM nastajajo tudi posebne strani za obporodne resurse v posameznih državah, katerih cilj je, da bi bile na enem mestu združene informacije za družine v pričakovanju in vse, ki so povezani s porodom, iz prav vseh držav na svetu.

Cilji in prepričanja mednarodne zveze babic:

 1. Ohranimo, cenimo in se učimo od tradicionalnih babic.
 2. Izrazu “babica” pripisujemo tak pomen, da vključuje babice z vsega sveta.
 3. V svoj krog sprejemamo babice, doule, starše, porodne izobraževalce, zdravnike in porodne aktiviste.
 4. Trudimo se za takšno strukturo organizacije, ki dopušča tako enakopravnost kot raznolikost.
 5. Zavzemamo se za spremembe na področju poroda, ki vključujejo partnerstvo z družinami, ki jim služimo.
 6. Navdihujejo nas države, organizacije in posamezniki po vsem svetu, ki spodbujajo in se zavzemajo za babištvo in preporod poroda.
 7. Trudimo se demedikalizirati babištvo in porod ter promoviramo obporodno oskrbo, ki temelji na znanstvenih dokazih.
 8. Po najboljših močeh ščitimo MamoOtroka.
 9. Trudimo se predvsem “ne škoditi”, tako da krepimo in opolnomočimo vse ženske, vključno z babicami.

Definicija babice

Babica je zdravstvena delavka na primarni ravni, ki služi individualnim potrebam posamezne matere in otroka. Njene sposobnosti in znanje zajemajo zdravje, fiziologijo in učinkovito pomoč v nosečnosti, pri porodu in po porodu.

Deluje na human, sprejemajoč in prilagodljiv način ter na osnovi znanstvenih dokazov in praktičnih izkušenj. Pripravljena se je stalno učiti novih spretnosti in znanj, medtem ko še naprej z minimalnim poseganjem natančno skrbi za zdravje mater in otrok.

Osnovno znanje si pridobi od drugih babic na različne načine, tako s formalnim kot neformalnim izobraževanjem, prav tako pa iz lastnih izkušenj pomoči materam in otrokom.

Babica osvešča matere, družine in družbo o svojem načinu dela, alternativnih zdravstvenih storitvah, pravicah in dolžnostih, skrbi za zdravje, preventivni negi, povezovanju, dojenju, vzgoji otrok in načrtovanju družine.

Babica nudi oskrbo in nadzoruje zdravje žensk in njihovih otrok v obporodnem obodbju in pomaga pri porodu. Ženskam lahko nudi vseživljenjsko oskrbo. Babiška služba je avtonomna: svoje storitve lahko nudi v zdravstvenih ustanovah ali na domu.

Babica zna prepoznati zdravstvene težave, pozna tehnike za ukrepanje v nujnih primerih in načrtuje transfer ali prevoz v zdravsteno ustanovo, kadar je to potrebno.

Babico njena skupnost in država, v kateri deluje, priznavata za primarno osebo, ki skrbi za zdravje mater in otrok v obporodnem obdobju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.