Novice o dejanjih in besedah papeža Frančiška se širijo kot blisk. Nazadnje je presenetil s spodbudami materam na tradicionalnem krščevanju v Sikstinski kapeli, ko je rekel:

»Danes bo pel zbor, vendar bo najlepši zbor vseh zborov zbor dojenčkov, ki se bodo oglašali. Nekateri bodo jokali, ker jim ni prijetno ali ker so lačni,” in še: “Mame, če je dojenček lačen, ga brez pomislekov nahranite. Dojenčki so najbolj pomembni ljudje tukaj.”

Vendar pa sedanji papež ni s tem povedal ničesar novega. V knjigi Dojenje, dar tvojemu dojenčku so na enem mestu zbrani citati cerkvenih dostojanstvenikov o dojenju, ki so številni. Naklonjenost Cerkve doječim materam je dosledna in stara.

Nov je Frančiškov način podajanja istega sporočila. Prvič je papež med obredom samim spodbudil matere k sproščenosti in osredotočenosti na potrebe dojenčkov. Nov je njegov odnos, ki presega le lepe besede in je izražen v dejanjih. Šel je celo tako daleč, da je pustil na svojem stolu sedeti malčka. Nova je odmevnost njegovih potez, saj se s pomočjo socialnih omrežij novice bistveno hitreje razširijo.

Bog daj, da sveža sapa odprtosti pripiha kmalu tudi do naših domačih logov, do starejših ljudi in duhovnikov.

Medtem pa lahko spreminjamo tudi druga okolja v bolj materam dojenčkov prijazna.


 

1 Comment on Pomembnejši od papeža

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.