Praznični čas je. Advent v cerkvenem letu je končan, ni pa končan marsikateri osebni, družinski advent  – pričakovanje novorojenčka.

V teh dneh potekajo prijave na duhovno pripravo na porod, skupino januar – februar 2013. Vem, da odločitev za ta korak ni vedno preprosta. Morda se sprašujete, ali je pravi čas v nosečnosti, ali boste zmogli hoditi na srečanja, ali to sploh potrebujete, kaj boste dobili, zakaj bi namenjali čas, denar in energijo …

Vabim vas k prebiranju naslednjega pričevanja mamice, ki se je udeležila ene od letošnjih skupin, na srečanja pa sta se z možem vozila zelo daleč.

V juniju 2012 sva z možem pričakovala tretjega otroka. Čeprav je od prvih dveh porodov minilo že 22 in 16 let, sem v sebi še vedno čutila veliko težo. Spomini na porod niso bili lepi, osrečujoči. Le teža, strah, neizpolnjenost in občutki krivde, da sem kot mama odpovedala, da se nisem dovolj pripravila..

Tokrat sem sam porod kar nekako potiskala vstran. Bo že kako. Še vsaka je rodila. Saj potem itak vse pozabiš. Bila sem nekako vdana v usodo, da tako pač je… 

Na materinsko šolo nisem hotela, saj mi je že sama misel nanjo strah pred porodom samo večala in so se spomini z vso silo vračali. Hodila sem že dvakrat in preprosto nisem čutila, da mi lahko pomaga.

Bolj kot se je bližal porod, pa se je večala tudi stiska, kako bo. Dan za dnem sem to svojo stisko izročala v molitvi in prosila za kakšen »namig«. Ne vem več, kako mi je v roke prišla knjiga Skozi nosečnost z Jezusom. Že pri njej se mi je obzorje začelo jasniti. Prvič sem se počutila slišana, sprejeta. Dobila sem potrditev, da moje predstave o porodu le niso tako mimo. Bolj kot sem jo prebirala, bolj je v meni rasla želja, da to z nekom podelim. Nisem mogla definirati, kaj točno želim, kaj je tisto, kar mi manjka.

V zadnji tretjini nosečnosti pa sem v poplavi informacij na spletu naletela tudi na obvestilo za duhovno pripravo na porod, na Ano Pavec, ki mi je dobesedno podala roko že s knjigo Skozi nosečnost z Jezusom. V sebi sem začutila, da je to to. Iz Tolminske v Škofjo Loko ni tako blizu, sploh po celodnevni službi, ko sem komaj čakala, da pridem domov in se uležem. Ko sva se z možem prvič peljala na duhovno pripravo nisem vedela, kaj naj pričakujem. Tudi prijavila sva se samo za en dan, tisti, kjer sem pričakovala, da se bom naučila pravilno dihati. Še vedno sem namreč mislila, da je to moj glavni problem. Ko smo tisti dan končali, sva z možem vedela, da bova šla tudi na naslednje.

Kaj mi/nama je duhovna priprava dala

Soočila sva se s svojimi strahovi, jim dala ime. O njih sva se sploh prvič upala pogovoriti. Povedati o, sedaj vem, popolnoma neosnovanih občutkih krivde. V meni je raslo zaupanje v lastno telo in sposobnosti. Ker naše telo JE ustvarjeno za rojevanje!!!!! Ni pa ustvarjeno za posploševanje. Ker je vsaka žena drugačna, ker je drugačen vsak porod. Ker ostanem brez besed pred čudežem rojstva, ki ne prenese zanikanja duhovne razsežnosti.

Ker je porod odrešen.

V meni je rasel pogum, samozavest, strah pa se je manjšal. Vse bolj se je začela jasniti slika, kakšen naj bi porod bil. Pričakovala sva ga z vedno večjim veseljem, neobremenjeno. Vedno bolj sem bila mirna, trdna. Vedno bolj sem si upala biti jaz z vsemi svojimi občutki. In to tudi deliti z možem. V meni je rasla gotovost, da bo prav, pa karkoli se bo zgodilo. Z možem sva si postala še bolj blizu. Tako dobro je bilo vse to deliti z drugimi pari. Spoznala sem, da je vse to v meni že bilo, le nekdo mi je moral to pomagati izbrskati na plano, ozavestiti, dati potrditev.

Neizmerno sem hvaležna, da se je o tem začelo govoriti, pisati, da je možnost duhovne priprave, da so tudi v Sloveniji porodne spremljevalke. Ko se je pred 16 leti rodila hčerka, me je pri srcu stisnilo: tudi ona se bo morala “matrat”. Danes si samo želim, da bi z možem imela tako osrečujočo izkušnjo poroda. In to želim prav vsem ženam in očetom tega sveta.

Za sam porod lahko rečem samo, aleluja. Večjo srečo in izpolnjenost na duši, duhu in na telesu si tu na zemlji težko predstavljam. In to se je preneslo tudi na vsa ostala področja najinega življenja.

Marina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.