Preoblačenje v porodnišnično haljo pri porodu. Neškodljiv način, kako obvarovati lepa oblačila pred madeži ali prvi korak v kaskado posegov? Doula Maria Pokluda razmišlja o tem, kako preprosto obleka vpliva na to, kako se pri porodu počutimo. 

4752619853_8b5e212ec6

Oh, ljubka porodnišnična halja. Ni lepa na pogled in za mame, ki nameravajo dojiti, ni ravno priročna, ko je dojenček enkrat tukaj. A  preoblačenje v haljo je eden od prvih ritualov, ko pridemo rodit v porodnišnico. Večina žensk sploh ne pomišlja, oblečejo si pač tisto, kar jim v porodnišnici ponudijo. Toda ali je halja dobra ali slaba stvar za porodnico?

Za nekatere je porodnišnična halja odličen pripomoček, kako opraviti z različnimi telesnimi izločki, ki so prisotni pri porodu. Ko je poroda konec, jo slečemo, nevidno izgine in staršem se nikoli ni treba ukvarjati s pranjem, ki bi sicer sledilo … Tako kot v Las Vegasu – karkoli se zgodi, ostane tam.

Drugim pa porodnišnična halja pomeni nekaj povsem drugega … to je prvi poseg pri porodu. Ko si porodnica sleče svoja oblačila, postane pacientka v uniformi, ki jo loči od “civilne” populacije tistih, ki niso hospitalizirani. Uniforma jo učinkovito spremeni v pacientko in neaktivno udeleženko pri porajanju njenega otroka. Zato tej mami halja pomeni izgubo občutka zase in morda celo izgubo svojega glasu pri porodu.

Ali je porodnišnična halja nujna za porod? Seveda ne. Če vam je halja všeč, jo sprejmite v vsej njeni privlačnosti razporka na hrbtu. Če pa se vam zdi zastarela, neudobna, nespodobna ali kakorkoli nadležna, je ne nosite. V porodnišnici ne bodo užaljeni, če ostanete v svojih oblačilih ali jih med porodom celo večkrat zamenjate.

Veliko žensk si nadene športni modrček, top ali celo kopalke, če nameravajo roditi v kadi ali pod tušem. Obstajajo celo podjetja, ki prodajajo oblačila za porod, kot so lepe kombineže ali obleke, oblikovane tako, da omogočajo dostop za medicinsko opremo, kadar je potrebna. Če obleko povsem izpustite, ne pomeni, da se dajete na razstavo in ta opcija vedno obstaja.

8586459893_3c79e99c6a

Odločitev, ali bomo oblekli porodnišnično haljo ali ne, je ena prvih, ki jih bo porodnica sprejela pri porodu in ta je v primerjavi z drugimi precej nekontroverzna. Preprosto povejte babici, da boste prinesli s seboj svoja oblačila ali da bi nosili tista, ki jih imate na sebi. Na neki točki bo osebje verjetno potrebovalo dostop do nekaterih predelov pod obleko, vendar se z lahkoto slečemo, ko pride čas za to.

Skratka, ko boste rojevali, nosite tisto, v čemer se počutite močna, sposobna in lepa mama, kar tudi ste. Nadenite si oblačila, ki polepšajo porodno izkušnjo. Odločitev, kaj boste nosili, je morda ena bolj banalnih v primerjavi z vsemi, ki jih boste sprejeli tisti dan, vendar je lahko prvi korak k bolj opolnomočenemu porodu.

Vir: mothering.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.