Le kaj imajo skupnega slepo tipkanje, vožnja počitniške prikolice (BE kategorija) in fantovsko striženje?

Na seznam bi lahko dodala še smučanje, abc vrtnarjenja in francoščino. Vse to so hobiji oz. veščine, ki sem se jih naučila v zadnjih treh letih.

Tisti, ki me poznajo, vedo, da le redko in nikoli za dlje časa ne mirujem v smislu, da se ne bi lotila česa novega. Stagnacija me plaši. Zato sem tudi v obdobju majhnih otrok ves čas nadgrajevala svoje znanje in veščine …

Velikokrat je bilo to povezano s potrebami naše družine ali pa mojega poklica. Angleščino sem z branjem angleških knjig od končanega študija prevajalstva zelo izboljšala; uresničila pa sem si tudi zelo staro željo po učenju tretjega tujega jezika – francoščine.

Kako ob dojenčku gojiti nek hobi ali se učiti nove veščine?

1. Razišči svoje možnosti učenja na daljavo oz. od doma

Verjeli ali ne, ogromno praktičnih veščin se da naučiti preko interneta. Osnov vrtnarjenja sem se učila preko interneta pri Vrtni vili. Slepega tipkanja sem se naučila s programom TipkoMojster. Francoščine sem se lotila najprej z aplikacijo Babbel, nato pa na spletni strani Gymlish (Frantastique). Obstaja ogromno odličnih “tutorialov” za praktične veščine, neprešteto aplikacij in programov za razna znanja. Pogosto je cena sorazmerna s kvaliteto in tudi plačljive verzije so največkrat vredne nakupa.

2. Povezuj svoja zanimanja s potrebami svoje družine.

Fantovskega striženja se definitivno niti v sanjah ne bi lotila, če ne bi imela toliko sinov. Sprva jih je strigel moj mož, ko pa so prerasli njegov standardni model (beri: z mašinco po celi glavi), se je pokazala potreba, da se jim prilagodiva v njihovih željah. Ravno v tistem času je Maja Jerkič Freezura organizirala prve tečaje fantovskega striženja za mamice in z veseljem sem se pridružila. Nakupila sem si osnovni pribor in zdaj se naša dnevna soba približno vsaka dva meseca prelevi v frizerski salon “Najlepši fant”.

3. Ni treba osvojiti vsega naenkrat.

Ena od temeljnih lekcij starševstva se mi zdi učenje potrpežljivosti – nič se ne zgodi čez noč. Ta koncept sem prenesla tudi na lastno učenje. Obrzdala sem svojo nestrpnost in se navadila, da se učim po majhnih korakih – vsak dan malo ali pa le enkrat na teden. Prijava v avtošolo, da bi si pridobila vozniški izpit za kombi + počitniško prikolice (BE kategorija) in tako omogočila, da bi se z možem kdaj zamenjala pri dolgih vožnjah, se mi je sprva zdela kar velik zalogaj. Ko pa sva z inštruktorjem Avtošole Šmarca naredila plan voženj, sem videla, da bom lahko izpeljala zadevo v roku nekaj mesecev (bila sem noseča s šestim otrokom).

4. Tudi na poklicnem področju šteje neformalno učenje

Zelo sem se zamislila nad seboj, ko sem prebrala članek Sama Ruglja “Zakaj se v šoli še zmeraj ne učijo tipkanja”. Čeprav se mi ni zdelo, da tipkam prav počasi (tekom šolanja sem osvojila neko svojo verzijo hitrega tipkanja), pa sem vedela, da se pogosto motim in iščem kakšno tipko in po nepotrebnem izgubljam čas, ko pa bi lahko hitreje prevajala (misli mi prehitevajo prste). Tako sem se odločila, da nekaj minut vsak dan namenim vajam slepega tipkanja in po pičlih dveh mesecih mi je uspelo: osvojila sem celotno tipkovnico. Pomembno mi je bilo, da osvojim slovensko tipkovnico, zato sem se odločila za slovenski program TipkoMojster.

5. Pravico imaš do veselja pri učenju, tudi če si zelo zaposlena

Mogoče se nam zdi, da nimamo časa, da bi se naučili česa novega ali pa se kakšne stvari, ki jo že za silo obvladamo, naučili početi drugače, bolj efektivno. A še posebej v starševstvu, ko ogromno stvari počnemo rutinsko in za druge, je pomembno, da kaj počnemo samo za lastno veselje. Ob čem ste uživali kot otrok? Kaj vas je od nekdaj privlačilo? O čem zadnje čase pogosto sanjate? Ste prepričani, da ni izvedljivo, da bi se temu posvetili? Preverite še enkrat. Morda najdete v svoji bližini ali pa le klik stran koga, ki se ukvarja ravno z vašim sanjskim zanimanjem!


Tudi od mene se lahko naučite česa novega! Na voljo je že 17 spletnih seminarjev o različnih veščinah, ki nam pridejo prav v materinstvu. Sem “požiralka” knjig, zelo hitro se učim in v 13 letih, odkar sem mama, sem se izurila v tem, kako usklajevati starševstvo s svojim poklicem in svojo naravo. Naučeno posredujem naprej. Mamice o spletnih seminarjih pravijo:

Predavanje mi je bilo zelo všeč, ogrooomno uporabnih nasvetov sem dobila, nekaj že prakticiram, nekaj pa upam, da še bom uspela vnesti v svoj dan. Mirjam

Poslušala sem spletni seminar samoorganizacija za mame. Super. Sem ogromno izvedela o sebi … Bi si pa želela poslušati še seminar v katerem opisuješ aplikacije in programe za beleženje stvari … Jana

Seminar o Samoorganizaciji mame je bil zame zelo koristen – izvedela sem za nekaj novih teoretičnih izhodišč, saj si ti prebrala nekaj knjig namesto mene (p.s. še zmeraj mi ni jasno, kdaj jih imaš čas prebrat 40 na leto?:) Andreja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.