imagesDanes je mednarodni dan za odpravljanje nasilja nad ženskami. Vemo, da ženske danes še vedno trpimo mnoge oblike nasilja. A je med njimi ena, ki je morda ne prepoznavamo – nasilje v nosečnosti in med porodom.

Prevedla in priredila sem članek, prvotno objavljen na blogu Samanthe Thurlby-Brooks.

“Tukaj bi rada spregovorila o družbeno sprejemljivem telesnem nasilju in čustveni zlorabi, ki jo trpijo nosečnice in porodnice. O zlorabi, po kateri se ženska čuti nevredno, nesposobno, dvomi v svoje sposobnosti, je prestrašena ter ima telesne in čustvene brazgotine. O zlorabi, po kateri ženska čuti, kot da jo je zaslužila, kot da je nekaj storila narobe in jo tako povzročila, kot da “se to pač dogaja” in jo pomete pod preprogo in tiho trpi. To je družbeno sprejemljiva zloraba, ki pusti mater depresivno, tesnobno ali v stanju šoka in otopelosti. Včasih (ali bolj pogosto, kot je zabeleženo) te ženske trpijo za post-travmatsko stresno motnjo.

Nasilje, o katerem govorim, je način, kako medicinska stroka na splošno in nekateri zdravstveni strokovnjaki (porodničarji in babice) ravnajo z nosečnicami. Težava je močno razširjena, ker nihče ne govori o njej kot o zlorabi in mnogi zdravstveni strokovnjaki ne prepoznavajo, da povzročajo zlorabo, in ne vedo, kako njihove besede in dejanja vplivajo na osebo. Učinek noceba je termin, ki ga uporabljamo, kadar nekdo nekomu reče nekaj negativnega in se ta negativno odzove. Na primer izjava “Vaš otrok je velik.” pri dvajsetih tednih nosečnosti pri ženski povzroči, da verjame, da bo otrok morda prevelik, da bi se rodil vaginalno. V naslednjih mesecih se sprašuje, kako bo spravila ven velikega dojenčka, ne da bi se strgala. Ko ji zdravnik nato predlaga zgodnje sproženje poroda ali carski rez, je zelo verjetno, da bo ponudbo sprejela.

images (1)Namesto tega bi bilo krasno, če zdravstveni strokovnjak ne bi komentiral otrokove velikosti ali pa bi raje rekel: “Čudovito, vaš dojenček se zdravo razvija in veliko rase. Ravno tako, kot hočemo. Dokler jeste zdravo hrano, je to dobro.” Pred nekaj leti sem spremljala nosečnico, ki je rodila dojenčka, težkega 5 kg in pol. Sploh ni vedela, da rojeva, ker je ni zelo bolelo, a na rednem pregledu pri babici je babica postala sumničava in prosila, da opravi vaginalni pregled. Izkazalo se je, da je ženska popolnoma odprta in da ji je odtekla voda! Peš je odšla do porodne sobe in v šestih potiskih je bil dojenček rojen … brez šivov, brez raztrganin. Velikost dojenčka ne povzroča težav, če se mama in otrok lahko namestita v dober položaj in se gibata.

Pred nekaj meseci je prišla k meni mamica na poporodno masažo. Čutila je, da je imela travmatični porod zaradi načina, kako so z njo ravnali. Predvidevala je bila, da bo z zasebno porodničarko dobila najboljšo možno oskrbo. Med drugim se ji je zgodilo, da ji je porodničarka, medtem ko je šivala njen raztrgan presredek, rekla, da ni presenečna, da se je to zgodilo, saj je bila [mati] predebela in je verjetno posedala po kavarnah in se basala s torticami. Ne samo da ženska ni imela prekomerne telesne teže, to je bilo docela neprimerno!

Nosečnost, porod in zgodnje materinstvo so obdobja, ko je ženska najbolj ranljiva. Njeni hormoni ljubezni in miru so naraščali vse od spočetja in med porodom so ti hormoni višji kot v katerikoli drugi življenjski situaciji. Oksitocin, hormon ljubezni, povzroča porodne popadke. Da lahko čutimo ljubezen in mir pod vplivom hormona oksitocina, ne sme biti prisoten stresni hormon adrenalin. Adrenalin onemogoča sproščanje in delovanje oksitocina. Z drugimi besedami, ženska se mora počutiti varno, samozavestno in zaščiteno, da se lahko oksitocin sprošča v največji meri in da da njej in otroku najbolj osrečujočo izkušnjo poroda.

Navajam le nekaj splošno razširjenih dejstev o porodu:

 • Porodnica se mora čutiti varno in sproščeno
 • Varnost poroda se poveča, če ima ženska stalno podporo
 • Ženska bo najbolje rojevala tam, kjer se čuti varno – to je lahko porodnišnica, dom ali porodni center
 • Gibanje med porodom zmanjšuje bolečino
 • Gibanje med porodom pomaga otroku, da se dobro namesti za varen, neasistiran vaginalni porod
 • Rojevanje leže na hrbtu ali v polsedečem položaju je bolj boleče, porabi več energije in je manj učinkovito kot naslanjaje se naprej in v pokončnem položaju.
 • Potiskanje na silo lahko poškoduje krvne žilice v materinih očeh, povzroča bolečine v hrbtu in glavobol
 • Potiskanje na silo ne bo spravilo otroka ven, dokler niso otrokova ramena znotraj medeničnega obroča, medtem ko gibanje pomaga.
 • Stiska pri otroku se pogosto zmanjša ali izgine, če porodnica zamenja položaj (ne leži več na hrbtu)
 • Stalno spremljanje otrokovega srčnega utripa s ctg povečuje stopnjo carskega reza (vendar je bolj varno med sproženjem poroda z umetnim oksitocinom)
 • Sproženje poroda ustvari močnejše popadke
 • Močne luči in druge motnje povzročajo bolj boleče popadke
 • Lakota povzroča bolj boleče popadke
 • Epiduralna analgezija povečuje tveganje za mater in otroka (znižuje materin krvni pritisk, lahko povzroči stisko pri otroku, onemogoči otroku, da bi se obrnil v ustrezen položaj, povečuje potrebo po uporabi klešč ali vakuuma ter po carskem rezu)
 • intravenozna tekočina za epiduralno analgezijo napihne mater in otroka in povzroča težave pri dojenju zaradi dojk, polnih tekočine, kot tudi poveča volumen materine krvi in tako povečuje možnost krvavitve
 • Porodnišnični protokoli so pogosto postavljeni z namenom, da ščitijo porodnišnico pred tožbami

images (2)Čeprav vemo, da vse to drži, pa mnogi zdravstveni strokovnjaki še vedno predlagajo sproženje poroda brez medicinskih razlogov, rutinsko ponujajo epiduralno analgezijo, zahtevajo, da ženske rojevajo leže ali v polsedečem položaju s pokrčenimi nogami. Če vemo, da te stvari otežujejo porod za ženske, vendar lajšajo delo zdravstvenim strokovnjakom, kako to ne bi bila zloraba? Kako siljenje ženske, da leži na hrbtu, čeprav reče ne, čeprav želi iti pokonci, čeprav pravi, da jo bolj boli, ne bi bilo zloraba in nasilje? To je zloraba moči, spodbijanje ženske samozavesti in intuicije, poznavanja njenega lastnega telesa. Kako izvajanje epiziotomije (kirurškega prereza presredka) ali raztrganje presredka zaradi neprimernega položaja ne bi bilo dejanje nasilja nad ženskami?

Zdravniki in babice vedo, da se mora ženska počutiti varno in samozavestno ter da se mora gibati, da bo porod lepo tekel. Vendar pa se, kadar ne delujejo v celostni blagor matere in otroka, postavljajo v položaj storilca zlorabe. Porodnišnični protokoli niso zakoni, vendar pa so nad zdravimi porodnicami izvajani tako, kot da bi bili.

Ne pravim, da vsi porodničarji in babice zlorabljajo porodnice. Vem, da mnogi čudoviti zdravstveni strokovnjaki opravljajo zares odlično delo podpore ženskam. Vendar sem v zadnjih sedmih letih, ko sem masirala več kot 2000 žensk in novih mamic, slišala mnoge čudovite in grozne zgodbe. Pred kratkim me je poklicala mamica, ki je bila zelo vznemirjena zaradi besed babice pri porodu. Ko je babica prispela, ji je povedala, da je morala odpovedati termin pri kozmetičarki, da je lahko prišla, in s tem pri porodnici povzročila močan občutek, da je njen porod resnična nadloga. Počutila se je krivo in nezaupljivo do babice in do vsega, kar se je nato zgodilo.

Mnoge ženske so se pritoževale zaradi bolečih vaginalnih pregledov med porodom. Kljub nasprotovanju so bile pogosto ignorirane, rečeno jim je bilo, naj potrpijo in ne skrbijo, saj to mora biti opravljeno in da bo kmalu konec. Kako poznano je to otroku, ki je utrpel spolno zlorabo svojega znanca? Vaginalni pregledi dajejo zelo malo informacij, kadar so opravljeni rutinsko. Maternični vrat se lahko zelo hitro ali zelo počasi odpira in je porod še vedno varen. Odprtost materničnega vratu ne pove, kako kmalu se bo otrok rodil … Mnogo dejavnikov vpliva na to.

Neka babica je med porodom, ki sem ga spremljala, izvedla vaginalni pregled med popadkom, čeprav je to žensko bolj bolelo in je s tem povzročila razpok plodovih ovojev. Babica se je obrnila in rekla, da se to običajno zgodi, kadar je vaginalni pregled opravljen med popadkom. Običajno je, da zdravstveni strokovnjaki “slučajno” naredijo te vrste postopkov brez osebnega privoljenja in s tem povečajo tveganje pri porodu ter kršijo osebno človekovo pravico do izbire.

Pogosto sem slišala, da so ženskam dali opiatno zdravilo, ki močno vpliva na mater in otroka, brez njihovega privoljenja. Niso jim povedali, kaj jim bodo dali ali kakšna so tveganja, preden so jim ga vstavili, in vsaj eno žensko so pustili samo s to izkušnjo. Ljudi nas je najbolj strah, da bomo zapuščeno v času stiske in da nam bo nekaj storjeno proti naši volji. Porodnice pogosto doživljajo oboje.

prenosLahko bi napisala celo knjigo o zgodbah, ki sem jih slišala iz prve roke od žensk, kako so z njimi ravnali med nosečnostjo in porodom. O nepotrebnih carskih rezih, o terminologiji, ki jo uporablja medicinska stroka (nenapredovanje poroda je pravzaprav učinkovita zaščita otroka, nekaj, kar imenujem “učinek tigra“), o pomanjkanju znanstvenih dokazov za mnoge diagnoze nesorazmerja med velikostjo medenice in otrokovo velikostjo, o ženskah, ki jim niso verjeli, ko so povedale, kako čutijo porod, da se otrok spušča ali da res rojevajo. O uspešnih, dobro izobraženih ženskah, ki so jim rekli “pridna punca”, iz katerih so se norčevali, ko so povedale, da želijo naravni porod brez zdravil, o prisili v določene postopke (grožnje z besedami: “Vaš otrok bo umrl, če ne naredimo tega!” za nekaj, kar je imelo le malo tveganje).

Da, mnoge babice in zdravniki so čudovito skrbni in podporni. Vendar je enako veliko tistih, ki izvajajo družbeno sprejemljive male in velike zlorabe, ki ustvarjajo pri materah občutek, da dvomijo vase, da je porod travma, ki jo je najbolje pozabiti, da so bile “rešene” pred grozno izkušnjo, da njihovo telo ne deluje in da drugi najbolje ljudje vedo, kaj je najbolje zanje in za njihovega otroka.

Ko bomo spremenili način, kako ravnamo z nosečnicami, kako družba pripravlja ženske na porod in kako skrbimo za nove matere, ko bomo usposobili zdravstvene strokovnjake in posodobili porodnišnične protokole v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji …, potem bomo na dobri poti, da ustvarimo družbo brez nasilja.”

2 komentarja on Družbeno sprejemljivo nasilje do žensk

 1. MOram priznat, morala sme pogledat, kaj piše, ko je toooooliko ogledov…

  Ja, kar se mene tiče… to in še marsikaj je nasilje in hvaležna sem, da me je mož podprl v tem in mi ni bilo tega potrebno trpet več kot enkrat…In da ste doule tu!

  IN če razširim temo… pri tretjem otroku rojenem brez takega nasilja, tudi še leto kasneje nima potrebe po nasilni vzgoji, med tem ko… ja, žal… s porodm ni konec nasija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.