IMG_7251V četrtek, 22. maja 2014, so študentke in študentje babištva na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani organizirali 1. Študentski babiški forum. Odlično organiziran sklop predavanj z diskusijo je ponudil možnost za dialog o viziji babištva in skrbi za porodnice med zdravniki, (bodočimi) babicami in doulami. Presunjena sem bila nad izbiro predavateljic in predavateljev ter aktualnostjo tem, o katerih so govorili. Posredujem nekaj citatov.

Matejka Gruden, dipl. babica

“Aktivna nosečnost pomeni sprejeti telesne in čustvene spremembe, ki jih prinaša nosečnost.”

“Kadar ženska rodi s svojimi lastnimi močmi, v ljubečem objemu svoje družine in s skrbno strokovno podporo, je to najmočnejši, najiintimnejši in najpomenljivejši dogodek v njenem življenju.”

dr. Zalka Drglin, raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in vodja programov pri Združenju Naravni začetki

“Sem babica babicam, upam, da si smem vzeti to pravico.”

“Babice so od nekdaj nudile porodnici zagotovilo človeške skupnosti, da je porod mogoče preživeti tako telesno kot čustveno.”

“Ženske se ne zavzemajo za to, da bi porod potekal izven zdravniškega dosega. Zdravniki in babice imajo oboji ključni vlogi, ki sta avtonomni, a se združujeta, kjer je potrebno. “

“Tudi danes še potrebujemo feministične glasove, ki se zavzemajo za pravice žensk. Če so moški od nekdaj lahko vzklikali: “Kurc vas gleda!”, lahko tudi ženske rečemo: “Vulva vas gleda!”

“Porajanje raja – Marsden Wagner je rekel: “Če ne morem plesati, to ni moja revolucija.”

Tanja Potočnik, dipl. prof. šp. vzg., obporodna spremljevalka (doula, CD(DONA))
Tadeja Korenč, doula

IMG_7225“Iz zgodovinskih prikazov poroda, kjer je ob porodnici več žensk, razbiramo geste sočutja, fizične podpore, spodbude. Kaj se je v porodnišnicah zgodilo s čustveno podporo?” Ženski krog podpore je bil prekinjen in ženskam odvzet.

Pregled raziskav o porodni podpori iz Cochranove zbirke podatkov o medicini, temelječi na znanstvenih dokazih, kaže, da ima podpora doule pri porodu številne prednosti in nobenih škodljivih stranskih učinkov.

asist. mag. Miha Lučovnik, dr. med. , specialist ginekologije in porodništva, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Od nekdaj mi je tuja formulacija iz 1. člena Zakona o zdravniški službi: “Zdravnik je temeljni odgovorni nosilec opravljanja zdravstvene dejavnosti.” Kje so tu babice? Zakaj sem odgovoren za nekatere stvari, pri katerih sploh nisem prisoten?

dr. Špela Peternel, dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in obporodna spremljevalka (doula, CD(DONA)) dipl. homeopatinja (DiHOm (BIH)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja

“Nosečnica je zelo občutljiva. Celo dobronameren nasvet lahko doživi kot nasilje.”

Eva Macun, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Splošna bolnišnica Jesenice

“Koliko vas pozna Zakon o pacientovih pravicah? Koliko vas ga je prebralo?”

“Kdo izvaja epiziotomijo? Kdo mora zagotoviti informiran pristanek?”

“Ali ženska sme zavrniti carski rez, četudi je ogroženo življenje otroka? Da. Ne moremo do otroka, ne da bi šli skozi njeno telo. Spoštovati moramo njeno telesno avtonomijo in integriteto.”

“Jaz bi potrebovala doulo. Mene je strah, ki sem porodničarka. Kako je ženske ne bi rabile?”

Anita Prelec, dipl. m. s., spec. por. z. n., MSc (UK)

“V katerem današnjem etičnem kodeksu najdemo poudarek na ljubezni do poklica, kot je zapisano v babiškem kodeksu iz leta 1920?”

doc. dr. Ana-Polona Mivšek, predstojnica oddelka za babištvo

“Na žalost danes vse krojijo finance. Ne vemo, ali bomo lahko razpisali nov letnik babiškega študija.”

“Da boste vedeli, da sem tudi jaz bila nekoč entuziastična, bom zaključila optimistično – s prezentacijo ob spremljavi Madonnine pesmi  “Hey you!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.