Jeseni vas z Damijano Medved in p. Andražem Arkom ponovno vabimo na vikend duhovne priprave na porod, ki bo med 7. – 9. novembrom 2014  v Hiši kruha pri Sv. Duhu v Škofji Loki. Tukaj si lahko preberete vtise s prvega vikenda. 

Bivanje (poln penzion) bo urejeno v Hiši kruha. Na voljo bo otroško varstvo.

Prijave do 20. oktobra 2014! Zaradi zagotavljanja kakovostnega dela v skupini je število mest omejeno.

Kaj je duhovna priprava na porod

 

Cikel duhovne priprave na porod

 • pogovor in podelitev izkušenj
 • praktične vaje in igre vlog
 • izražanje skozi ustvarjalnost
 • molitev in petje
 • podpora drugih parov in skupinska dinamika
 • osebno spremljanje voditeljev
 • spletni seminarji kot podlaga znanja in védenja za srečanja
 • prebiranje Svetega pisma

 

vikend duhovne priprave na porod - maj 2014 Foto: Ana Pavec
vikend duhovne priprave na porod – maj 2014 Foto: Ana Pavec

Duhovna priprava na porod se je naprej začela kot skupina nosečnic in parov, ki so si želeli drugačnega vpogleda v nosečnost in porod. Skozi izkušnje sem spoznala, da je srečevanje v majhni skupini ključna potreba nosečnic in parov. Živa srečanja, kjer se je mogoče umiriti, spregovoriti o svojih čutenjihpodeliti svoje izkušnje in slišati zgodbe drugih žensk in parov, so zelo pomembna v dobri pripravi na porod. Izkušnje kažejo, da udeleženci, ki se pridružijo skupini, največ pridobijo in v pripravi na porod tudi najbolj osebnostjo zrasejo.

Cilji duhovne priprave na porod:

 • ustvariti prostor in čas, kjer bi pari v pričakovanju imeli možnost razmisliti, spregovoriti in podeliti stvari, po katerih je v današnjem svetu sicer nihče ne sprašuje; da bi povzdignili duha k stvarem, ki zares štejejo in so v nosečnosti posebej pomembne – najti stik s sabo, z otrokom, z možem, se v duhu umiriti, poiskati notranjo moč, ki jo potrebujejo za porod in starševstvo.
 • osveščati in opogumljati nosečnice za izbiro možnosti pri porodu, ki pripomorejo, da je porod lažji, prijetnejši, bolj osrečujoč – za vse udeležene.
 • osvestiti nosečnice in pare o treh ravneh priprave na porod: telesni, duševni in duhovni, ki so med seboj neločljivo povezane.
 • približati nosečnicam Sveto pismo in nauk katoliške Cerkve, ki je (čeprav tega mnogokrat ne vemo ali ne čutimo) v popolnem sozvočju s tem, kar iščemo –uresničitev in samospoštovanje.
 • pripraviti gradivo, ki bi družinam v nastajanju lahko koristilo na poti v starševstvo.
 • graditi skupnost družin, ki bi se podpirale na poti starševstva.
drugačna priprava na porod in starševstvo
drugačna priprava na porod in starševstvo

Od leta 2010 je skupino duhovne priprave na porod obiskovalo že več kot 70 zadovoljnih nosečnic in parov.

Pričevanja udeležencev

Duhovna priprava na porod se naju je močno dotaknila. Vsi v timu (Ana, Damijana in pater Andraž) so bili sočutni, pripravljeni slišati naše zgodbe, naše strahove glede poroda, hkrati pa so na različne načine podali odlična znanja v zvezi z naravnim porodom in teološkim ozadjem rojstva.


Z vikenda s seboj vzameva večjo željo po aktivnem iskanju možnosti za naravni porod. Priprava naju je spodbudila, da je porodna izkušnja lahko tudi zelo lepa. K bližajočemu se porodu se obračava z večjo odločnostjo in vedenjem o naravnem porodu. Hkrati se je okrepilo najino zaupanje v Gospodov genialni načrt, za katerega verjameva, da bo v sodelovanju z najim zaupanjem in aktivnim iskanjem najboljših možnosti za naravni porod, obrodilo srečen in lep prihod novega Božjega otroka.

Petra in Dimitri

Ker sva v času pričakovanja prvič, sva želela svoje (ne)vedenje o možnostih srečanja z najinim otrokom nekoliko razširiti. In se nanj pripravljati že sedaj. Pod roke nama je prišlo povabilo na duhovno pripravo na porod in zdelo se nama je pomembno, da v to najino pripravo nekoliko bolj zavestno povabiva tudi Gospoda, ki nama je zaupal to življenje. Hvaležna sva za prijetno in povezano celoto, ki sva jo doživela z Ano, Damijano in p. Andražem ter tudi ostalimi pari, ki so prav tako delili bogate izkušnje.

Jerca in Simon

Hvaležna sva, da sva se s hčerko Roso lahko udeležila vikenda duhovne priprave na porod, ki je preko predavanj, molitve in petja, delavnic in pogovorov najin medsebojni odnos še poglobil. Pričakovanje novega družinskega člana pa je s spoznavanjem drugačnega vpogleda v nosečnost in porod in razodetjem osebnih izpovedi postalo še bolj hrepeneče.

Nina in David

Pridruži(ta) se nam na vikendu duhovne priprave na porod!

Save-the-date


KJE: v Hiši kruha v Škofji Loki

 

KDAJ: od petka, 7. 11. od 18. ure do nedelje, 9. 11. 2014 do 15. ure

KDO: nosečnice in pari (z otroki)

KAKO: prijavite se tako, da najkasneje do 20. oktobra 2014 izpolnite naslednji vprašalnik. Prijava potrjena ob plačilu rezervacije 50 EUR (na odraslo osebo). 

CENA ZA NOSEČNICO: 140 EUR

CENA ZA PAR: 190 EUR

V ceno vikenda duhovne priprave na porod je vključeno:

V ceno ni všteto bivanje in hrana. Plačilo boste lahko poravnali ob sprejemu v Hišo kruha. Cena znaša:

 • za odrasle: 50 EUR na osebo za celoten vikend
 • za otroke pod 5 let: 5 EUR za celoten vikend
 • za otroke nad 5 let: 25 EUR za celoten vikend

Prijava

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.