Oblikovali ste svoje porodne želje, sedaj pa jih morate le še ubesediti in zapisati. Kako to storiti na vljuden in učinkovit način? Kako najti prave besede? Kako se jasno izraziti? Kako dolg naj bo porodni načrt, da ga bodo v porodnišnici prebrali do konca? Ali vas bodo grdo gledali, če jim bosta pod nos pomolila list papirja?

Iz lastne izkušnje vem, kako je pri pisanju koristno imeti na voljo kakšen osnutek oz. konkreten primer porodnega načrta,  tako da dobimo vsaj neko predstavo, kakšen ton ubrati.

Zato objavljam primer porodnega načrta, ki ga lahko uporabite za pisanje svojega. Nosečnica, ki ga je napisala, si želi naravni porod in temu ustrezno je opredelila svoje konkretne želje. Prav tako želi ob sebi doulo, kar je utemeljila v enem od odstavkov. Seveda se morate do vsega napisanega sami opredeliti in vsebino ustrezno prirediti, torej brez truda pri pisanju gotovo ne bo šlo.

Srečno!


__________________________________________________________

POROD, KOT SI GA ŽELIVA

Sva _ in _  in pričakujeva svojega _ otroka.

Odločila sva se za vašo porodnišnico, ker je najbližje najinemu domu.

V nosečnosti sva veliko prebirala in se izobraževala o naravnem porodu in si želiva, da bi se najin otrok rodil čim bolj naravno.

Že vnaprej se vam zahvaljujeva za to, da boste pripomogli k lepi porodni izkušnji. Porodne želje, ki sledijo, sva napisala za primer poroda, ko poteka vse v najlepšem redu in ko posegi niso potrebni iz nujnih zdravstvenih razlogov. V tem, drugem primeru, ko porod lahko napreduje le z zdravniško pomočjo, pa si želiva enakovrednega sodelovanja pri odločanju in da nama omogočite informirano izbiro – tako da nama predstavite težavo, vse koristi in tveganja določenega posega ter najine možnosti. Če mama ne bom v stanju, da bi se lahko odločala, naj o posegih odloča mož in oče otroka.

Pri porodu naju bo spremljal/a tudi _. Izbrala sva jo za spremljevalko, zato da bi v porodni ekipi bila vsaj ena oseba stalno ob nama, ne glede na to, kje in kako se bo porod odvijal. Hvala, da upoštevate najino željo po prisotnosti dveh spremljevalcev! Njeno vlogo vidiva predvsem v tem, da nama pomaga s čustveno podporo, pri prehodu v porodnišnico in pri naravnih načinih spodbujanja poroda. Želiva se tudi posvetovati z njo v primeru, da bi bil potreben kakšen poseg, vendar se želiva kljub njenim kompetencam sama odločati in izražati svoje odločitve in stališča.

Moja najpomembnejša želja je, da bi se lahko pri porodu čim bolj osredotočila nase in na svoje telo, zato si želim, da me v porodnem procesu minimalno motite. Zaradi tega vas lepo prosim, da opustite nekatere rutinske postopke ob sprejemu v porodnišnico (_) Prosim vas, da me vaginalno pregledujete kar se da malo in napredovanje poroda spremljate z opazovanjem mojega odzivanja na popadke.  Prosim, da otrokovo stanje spremljate le občasno z dopplerjem oz. stetoskopom in ne stalno s kardiotokografom. Če bom le zmogla, želim ves čas poroda ostati pokonci.

Moja želja je, da bi mi sami počili plodovi ovoji, saj je lahko umetno predrtje za naravno napredovanje poroda tvegan poseg – čas rojevanja se omeji, popadki so odtlej veliko močnejši, bolečina, prav tako pa stres za otroka se povečata. Amniotomiji si zato želim popolnoma izogniti, če bo le mogoče.

Umetno pospeševanje poroda želim le v primeru, da bi bilo to nujno potrebno iz zdravstvenih razlogov. Prosim, da mi prej pojasnite, zakaj bi bilo naravno napredovanje poroda nevarno in kakšne druge možnosti za pospeševanje imam na voljo.

Želim si rojevati brez zdravil za lajšanje bolečine in prosim, da mi jih ne ponujate. Imam precej visok prag bolečine, prav tako sem vešča več tehnik sproščanja. Če jih bom med porodom kljub mojim sedanjim željam želela, bom to sama izrazila.

Zelo pomemben mi je potek druge porodne dobe. Proti koncu nosečnosti sem si redno masirala presredek, tveganje raztrganin pa želim zmanjšati tudi tako, da bi rojevala v pokončnem položaju in da bi druga porodna doba potekala spontano in počasi. Babico prosim, da mi med porajanjem glavice masira presredek in mi namešča tople obkladke.  Želim si, da bi se ravnala izključno po lastnem občutku oz. potrebi po potiskanju, zato vas prosim, da mi omogočite, da sama izberem položaj za iztis otroka in da mi ne dajete navodil, kako in kdaj naj potiskam.

Če bo pri porodu potrebna preselitev v operacijsko sobo, želiva, če je le mogoče, da bi bil mož prisoten pri rojstvu otroka ali pa da ga vsaj dobi čim prej po porodu. Če je mogoče, želiva, da carski rez poteka v epiduralni anesteziji.

Zelo si želim izključno dojiti. Vem, kako pomemben je prvi podoj v prvih tridesetih minutah po porodu za uspešno dojenje, zato želim nemoteno užiti te prve trenutke z novorojenčkom.  Za tretjo porodno dobo si močno želim, da bi se zgodila spontano in v mirnem ozračju, ne samo zato, ker so to prvi trenutki, ko je otrok na svetu in je zelo važno, da je okrog njega mirno, tiho in toplo, ampak ker to skupaj s prvim dojenjem pospešuje porajanje posteljice. Hvala, ker boste poskrbeli za prijetno in mirno vzdušje! Prosim, da popkovnico preščipnete šele, ko preneha utripati. Prosim, da posteljici pustite, da se sama porodi in ne vlečete za popkovino. Prosim, da mi pred šivanjem morebitnih raztrganin daste anestetik in počakate, da začne delovati.

Po rojstvu mi otroka, prosim, položite na trebuh. Želim si ga imeti pri sebi v stiku koža s kožo, kolikor dolgo bom želela oz. vsaj do prvega dojenja, zato prosim, da za nekaj časa odložite rutinske preglede oz. nujne preglede opravite medtem, ko bo pri meni v naročju.  Pristajam na to, da mu daste kapljice za oči in vitamin K.

V korist uspešnega dojenja sestre na oddelku prosim, da otroku brez mojega vedenja in izrecnega soglasja ne dajo umetnega mleka, glukoze ali dude. Novorojenčka želim imeti ves čas ob sebi in ga dojiti na njegovo pobudo.

Najlepša hvala za vašo pripravljenost in čas, da ste si prebrali najine želje, in vnaprej hvala, da boste pripomogli k temu, da bova lahko rojstvo najinega otroka ohranila v trajnem, lepem in nadvse dragocenem spominu!

V __ (kraj), ___ (datum)

_ in _ (podpis)


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.