Pri porodu nameravam imeti ob sebi svojega moža. Verjamem, da mi bo nudil vso podporo, ki jo potrebujem. Zakaj bi imela še doulo?


Vaš življenjski partner je idealni porodni spremljevalec. Najbolje vas pozna in te vezi med porodom ne more nadomestiti nobena doula (ali kdorkoli drug). Doule ne skušamo prevzeti krmila ali glavne besede.

Dobra doula pravzaprav spodbuja in pospešuje vpletenost partnerja. Lahko ga spomnimo na to, kar se je naučil na pripravah na porod. Lahko mu predlagamo, kako naj vam pomaga z ukrepi za večje udobje. Mnogo prijemov in tehnik za ublažitev bolečin med porodom zahteva dva pomočnika. Lahko mu pomagamo, da izrazi svoje močne točke. Bila sem priča porodu, kjer se je oče odlično znašel v fizični podpori materi, sama pa sem jo spodbujala pretežno z besedami. Moški velikokrat ne vedo, kaj reči, čeprav so dobro pripravljeni.

Ker imamo za sabo usposabljanja in smo pogosto videle že več porodov, smo bolje pripravljene na nepričakovane situacije. Se je porod upočasnil? Mož morda ne bo pomislil na masažo bradavic, hojo po stopnicah, vizualizacijo … Doule poznamo celo vrsto trikov, prav tako smo ponavadi dobro opremljene z različnimi pripomočki, ki lahko pomagajo pri blaženju bolečin in nevšečnosti.

Doule poskrbimo, da očetje med dolgim porodom poskrbijo tudi zase z odmori in ukrepi za boljše počutje. Celo najboljši porodni spremljevalec mora tu pa tam kaj pojesti in iti na stranišče! Lahko ga pomirimo, kadar stvari potekajo normalno, ter mu pojasnimo in razložimo porodnišnična pravila in protokol.  Doule nismo le porodnici, ampak tudi očetu!

Končno pa smo tam tudi zato, da prepoznamo trenutke, ko se mož in porodnica čudovito ujameta, se takrat umaknemo in omogočimo intimo. V trenutkih opazovanja se ne počutim izgubljeno. V tem, da preprosto ohranjam in ščitim prostor rojevanja (katerega čar se v porodnišnici premnogokrat izgubi), vidim veliko prednost.

Za porod sem zmenjena z babico. Zakaj bi potrebovala doulo?


Kako bi bilo dobro in lepo, če bi vsaka porodnica imela možnost individualne babiške oskrbe! Čeprav je res, da imamo babice in doule nekatere skupne cilje in spretnosti, pa se naše vloge precej razlikujejo.  Doula je oseba, s katero se lahko posvetujete v vsakem trenutku (kar pa ne pomeni, da vam bo dajala medicinske nasvete). Pomagala vam bo predelovati vaše upe in strahove o nosečnosti in porodu, odgovarjala na vaša vprašanja in vas napotila na dodatne vire informacij. Če potrebujete pogovor, vam je na voljo. Nikoli vam ni treba čakati na datum naslednjega pregleda.

Tudi najbolj predana babica ne bo prišla v vašo dnevno sobo med zgodnjo fazo poroda  in vas spremljala ves čas poroda. Doule se pogosto povežejo s porodnico in njenim možem že doma ter jima pomagajo pri odhodu v porodnišnico ali porodni center. Ko prispete na kraj poroda, babica ne more zagotoviti, da boste njena edina pacientka. Doula pa je tam le za vas.

Babice in doule nudijo znanje o porodu in predloge za soočanje s porodom. Vendar pa je babičina največja odgovornost skrb za zdravje matere in otroka. Na določeni točki poroda (ali pa večkrat) se mora babica posvetiti zdravstvenemu vidiku poroda bolj kot podpori porodnice. Pozorna je na morebitne zaplete, daje nasvete o posegih ali pristopih ter skrbi za zdravje matere in otroka.

Doula ne izvaja nobenih kliničnih nalog ali posegov, ves čas ostaja osredotočena na podporo. Neguje vas v mirnih in blaženih trenutkih kot tudi v groznih in strašljivih. “Super ti gre.” “Vse to je normalno”. “Zaupam ti pri tvojih odločitvah.” “Bodi močna, skoraj si že na koncu.” “Poslušaj svoje telo.” “Ne boj se, tukaj sem, s teboj.”

Kako mi lahko doula pomaga pri uveljavljanju mojih izbir v zdravstvenem okolju?


Niti najboljša doula ne more rešiti para pred vsiljivim zdravnikom, babico ali porodnišnico, kjer se rutinsko opravljajo določeni posegi. Od vas je odvisno, kako in koliko se boste zagovarjali in svoje želje jasno povedali osebju.

Prvi razlog za to je, da doulo lahko hitro odslovijo iz porodne sobe, če komu stopi na prste. Drugič, s tem istim osebjem lahko spet sodelujemo naslednji teden ali naslednji mesec – da bi dobro služile porodnicam, se moramo izogibati konfliktnim odnosom.

Ni pa rečeno, da doula ne more igrati zagovorniške vloge, seveda na bolj subtilne načine. Prvo, kar lahko pomaga, je, da ugotovimo, ali je dotična babica, zdravnik ali porodnišnica prava izbira glede na vaše porodne želje. Če to ni, lahko pomagamo najti bolj primerno porodno oskrbo. Prav tako vas spodbujamo, da se s svojim zdravnikom oziroma babico vnaprej pogovorite o svojih željah, upih in pričakovanjih, tako da je med porodom manj možnosti za neprijetna presenečenja.

Med porodom vas lahko spomnimo na vaš porodni načrt, povemo, kar vemo o različnih možnosti, predlagamo vprašanja ter vam pomagamo razmisliti o vaših čustvih in prioritetah. Lahko vas nežno opozorimo, če opazimo, da bo osebje izvedlo nek poseg brez vašega predhodnega soglasja (obveščenost o posegih in pristanek na določen poseg vam pripada po Zakonu o pacientovih pravicah!). In kadar osebje pritiska, da se odločite za nek poseg, ki ni nujen iz zdravstvenih razlogov, lahko doula predlaga, da si vzamete nekaj časa za razmislek in pogovor. Že samo to, da se oseba, ki čaka na odgovor, umakne, lahko paru pomaga k jasnejši presoji in razmisleku o možnostih in prioritetah.

Nimam dovolj denarja. Kako si lahko ob vseh stroških privoščim doulo?


V današnji družbi ob pričakovanju otroka zapravimo ogromne količine denarja. Upam si reči, da gre veliko evrov za nenujne pripomočke. Konec koncev novorojenček potrebuje le plenice (no, tudi o tem bi se dalo razpravljati;)), nekaj pajacev in materine prsi. Prav pride tudi kakšen pripomoček za nošenje. To pa je tudi vse. Dojenček ne bo nikoli obžaloval, da ni imel tistega super vozička, nove otroške sobe ali hrupnih igrač. Nasprotno pa se bodo matere svoje porodne izkušnje spominjale vse življenje. Nenujni posegi lahko imajo dolgoročne čustvene in fizične posledice za mater in otroka. Dojenček se rodi le enkrat. Zato je za nekatere pare zmožnost najema doule le stvar drugačne lestvice vrednot.

Doule nimamo enotne cene svojih storitev. Tako imate vse možnosti, da najdete takšno, ki vam bo všeč in si jo boste lahko tudi privoščili. Delo doule je zahtevno in večinoma ne prinaša bajnega dobička. Mnogo doul je pripravljenih prilagoditi ceno glede na finančno zmožnost para. Pogosto je tudi obročno odplačevanje in blagovna menjava. Če je doula, s katero ste najprej stopili v stik, predraga za vas, vas ponavadi lahko poveže s kakšno novo doulo, ki si še nabira izkušnje in opravlja storitve po znižani ceni ali kot prostovoljka.

Kako naj najdem doulo, ki se bo skladala z mojim načinom življenja?  Kaj če si ne želim naravnega poroda?


Doule smo si med seboj zelo različne, tako po videzu, kot prvotnem poklicu, načinu življenja in vrednotah.

Kar pa se naravnega poroda tiče, lahko najdete doule, ki smo same imele medikaliziran porod ali carski rez (seveda iz različnih razlogov). Mnogo doul želi podpreti par med porodom ne glede na njune želje.

Nekatere doule (in sebe štejem mednje) čutijo resnično ljubezen do naravnega poroda, kot tudi močno sočutje do žensk, ki se soočajo s težko situacijo ali resničnimi zdravstvenimi zapleti. Nismo v vaši koži, zato ne moremo natančno vedeti, kako doživljate porodno izkušnjo.  Zdravila in posegi imajo, čeprav so veliko prevečkrat rabljeni (poglejte si izsledke raziskave Porodnišnice za današnji čas), svoje mesto v porodu. Glavna vloga doule je podpora – podpora vašim odločitvah, vaši modrosti in presoji o tem, katera pot je prava za vas. Verjamem, da je lahko tudi porod z umetnimi popadki, sredstvi za lajšanje bolečine, z epiduralno analgezijo ali celo carski rez zelo lepa izkušnja.

Dobra doula vas neguje in podpira na vašem porodnem potovanju, ne glede na to, kam vas to vodi. Neka mamica je na forumu Porod po meri ženske zapisala o svojem carskem rezu: “Čeprav nenaraven, je tudi tak porod lahko krasna izkušnja, če naletiš na zdravstvene delavce, ki so pripravljeni prisluhniti tvojim potrebam in željam.”  To se mi zdi veliko pomembneje od tega, ali nekdo izkusi mojo idealizirano različico “popolnega poroda”.  Če vsaka družina, ki jo spremljam pri porodu, opiše porod kot “krasno izkušnjo”, sem opravila svoje delo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.