Danes se veselimo praznika vseh svetnikov. Nekateri pa nam lahko v času nosečnosti in poroda postanejo posebej blizu, saj se lahko k njim zatekamo v priprošnjo za srečen porod. Zanimivo je, da to niso le svetnice, ampak so med njimi tudi moški zavetniki. Kako so postali priprošnjiki za “ženske zadeve”?

sv. Anton Padovanski

Ko mu je bilo 15 let, je pri porodu umrla njegova mati. Bil je odličen govornik in veliki oznanjevalec. Med drugim je zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, priprošnjik za srečen porod in proti neplodnosti.

sv. Ema Krška

velja za prvo slovensko svetnico, saj je bila rojena na naših tleh, prav tako pa je njeno življenje tesno povezano z našimi kraji. Bila je mati dveh otrok. Po smrti moža in otrok je ustanovila samostan. Je priprošnjica za srečen porod.


sv. Erazem

Je priprošnjik proti kolikam pri dojenčkih, bolečim krčem pri ženskah in proti bolečinam pri porodu. Umrl je mučeniške smrti v grozovitih bolečinah v trebuhu.

sv. Rajmond Nerojeni

je zavetnik porodnic, nosečnic, dojilj, babic, porodničarjev in otrok. Rodil se je s carskim rezom, ko je njegova mati že umrla, od tod tudi njegovo ime.

sv. Ivana Baretta Molla 

je prva zdravnica, ki je postala svetnica, obenem pa prva žena, katere kanonizacije so se udeležili njen še živeči mož in trije otroci. Bila je vsa predana svojemu poslanstvu žene, matere in zdravnice. Veliko je pomagala ženskam in revnim. Je “simbol” boja proti splavu nerojenih otrok, zgled matere, ki se žrtvuje, da reši še nerojenega otroka. Je zavetnica mater, še posebej nosečnic, zdravnikov (pediatrov), prezgodaj rojenih otrok in priprošnjica proti splavu.

sv. Dominik Savio

Nekega dne je 13-letni Dominik pristopil k svojemu vzgojitelju don Bosku in ga prosil, če sme na obisk k bolni materi. Don Bosko mu je dovolil in Dominik je takoj odšel. Kljub nasprotovanju sorodnikov (mama je imela velike težave ob koncu svoje nosečnosti) je šel naravnost k mami v sobo, jo objel ter ji okrog vratu obesil poseben trak z Marijino podobo – škapulir. Mami je takoj odleglo in v naslednjih dneh je srečno rodila hčerko Katarino. Za njenega botra so zapisali Dominika. Dragoceni trak, ki ga je Dominik nadel svoji materi okrog vratu, je začel krožiti od hiše do hiše, dokler ni po več letih nekam izginil. Toda Dominikova pomoč v prid materam se še nadaljuje. Po deželah vsega sveta se veliko žen z živim zaupanjem zateka k svojemu malemu velikemu zavetniku.

sv. Ivana Frančiška Šantalska

 Dvajsetletna se je poročila z možem, ki jo je ljubil in spoštoval. Njun zakon je bil srečen, Ivana pa je vseskozi imela čut tudi za reveže, onemogle in bolnike; njen grad je imel poseben vhod in sprejemnico samo zanje. Prva hujša preizkušnja jo je doletela, ko ji je po osmih letih zakona mož nesrečno umrl in jo pustil samo s štirimi otroki. Začele so se vrstiti preizkušnje, Ivane pa niso strle, saj je še bolj skrbela za zapuščene reveže. Ustanovila je red salezijank. Je priprošnjica za srečen porod.

sv. Lenart

Ljudje so prihajali k njemu po nasvet in pomoč. Zlasti kmetom je pomagal z nasveti pri živini in boleznih. Je zavetnik porodnic in za dobro rojstvo ter nerodovitnih žena.

sv. Marjeta

je zavetnica dojilj, deklet, porodnic, žena, pri težkih porodih in proti nerodovitnosti. Dojilja jo je od rojstva vzgajala v krščanski veri. Bila je mučena in obglavljena, ker se ni želela poročiti z nevernim oblastnikom.

sv. Notburga

je imela čut za reveže in stregla je bolni gospodarici, ki je poprej grdo delala z njo. Je priprošnjica za srečen porod.

sv. Tilen

je živel puščavniško življenje, hranila pa ga je košuta s svojim mlekom. Je zavetnik proti neplodnosti.

sv. Urh

je priprošnjik proti zapletom pri porodu. Kot otrok je bil tako šibak, da so ga starši od sramu skrivali. Pozneje pa je zrastel v krepkega dečka in se odločil za duhovniški stan. Urh je bil predvsem škof, a tudi velik junak in čuteč človek.

sv. Gerard Majella

Je zavetnik otrok, zlasti še nerojenih in novorojenčkov; za pomoč ga prosijo predvsem ženske, ki si želijo otroka ali pa so noseče, zato nosi vzdevek »angel mater«. Priporočajo se mu tudi po krivem obtoženi ljudje. Sam je bil namreč večkrat po krivem obdolžen, med drugim tudi, da je oče nekega otroka, kar se je pozneje izkazalo za laž.

3 komentarji on Svetniki – priprošnjiki za srečen porod

  1. Presenetljivo – zadnjič me je par med vožnjo v porodnišnico spomnil, da je tudi moja zavetnica priprošnjica proti neplodnosti, za nosečnost in porod. Sv. Ana, Marijina mati, Jezusova babica.

  2. Res, tudi najina zavetnica, sveta Ana, je zavetnica za srečen porod.
    Mislim, da ona velja za zavetnico predvsem zaradi tega: ker je rodila otroka že v zrelejših letih, ko najbrž niti ni več pričakovala tega blagoslova (koliko je žensk, ki bi rade zanosila in rodile!).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.