174290676Prav nič ji nisem zavidala njene nosečnosti. Borila se je z veliko slabostjo, za povrhu pa so ji novinarji sledili na vsakem koraku. Prav vsaka najmanjša odločitev je bila predmet debate in če sodimo po številu objav o njej, se ni mogla v miru pripravljati na porod – svoj prvi.

Kate Middleton so si kot nosečnico in porodnico, sedaj pa kot novopečeno mamico izposodili mnogi. Najbolj pisci rumenih strani, a presenetilo me je, koliko člankov je bilo spisano ravno na straneh, ki jih spremljam – o nosečnosti, porodu, dojenju, materinski samopodobi … Ob njej so se kresala mnenja, ali je bolje roditi doma ali v bolnišnici, naj bi za nosečnico skrbela babica ali zdravnik, ali je prav dojiti ali ne.

Ko je končno rodila, je šele izbruhnilo! Ko se je prvič pojavila z novorojenim prestolonaslednikom pred porodnišnico v modri pikčasti obleki, je završalo, kako je pogumna, da se pojavi v obleki, ki prav nič ne skriva njenega poporodnega trebuščka, in hvalili so jo, kakšen dober zgled daje materam povsod po svetu. Ne, ni se treba takoj prvi dan vrniti v najbolj tesne hlače, ki jih premoreš v garderobi.

Zanimivo je bilo brati članek, kjer je avtorica iz podrobnosti ob prvem javnem nastopu po porodu skušala razbrati, kako je Kate rodila. Glede na elegantno hojo po stopnicah bi lahko sklepali, da ni bila deležna epiziotomije, glede na njen razcveten obraz si lahko razlagamo, da porod ni bil težak.

V članku »Ali sta spoštovanje in dostojanstvo pri porodu le za plemkinje?« se avtorica sprašuje, kaj se bo moralo zgoditi, da bodo vse ženske tako kot princesa lahko izbrale in bile deležne oskrbe, ki bi jih postavljala v središče ter jim dala vse dostojanstvo, ki jim gre.

Mene pa bega in žre – kakšna je bila v resnici njena zgodba? Jo bomo kdaj lahko slišali iz njenih ust (in po možnosti ne šele pri osemdesetih)? Ali smo morda preveč vsiljivi, da bi nam razkrila kakšno občutje, ko nas zanimajo le podatki o otrokovi velikosti, trajanje poroda, število ljudi v njeni zdravstveni ekipi, ali je uporabila sredstva za lajšanje bolečine, ali je rodila brez šivanja?

Kako se je Kate v svoji notranjosti prelevila v mamico, ki jo občudujemo na vseh naslovnicah?

Bo mogoče kdaj brati njeno zgodbo, necenzurirano in neizrabljeno za kateri koli namen v porodni politiki?

Vabljeni na dogodek Socialnega tedna Moji porodi in česa sem se iz njih naučila, ki bo v sredo, 25. septembra 2013 ob 18. uri, v Jožefovi dvorani, Duhovno središče sv. Jožefa, Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana

1 Comment on Princesin porod

  1. Oh, nikakor ji ne zavidam njene vloge..ufff… Težko bo slišati njeno zgodbo in verjeti, da je necenzurirana… Morda pa je prav, da to ostane za njene osebne prijatelje… Ali pa bo kdaj ambasadorka za bolj kvaliteten porod.. kdo bi vedel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.