Drage zaposlene mame, po dolgem poletnem premoru končno spet pišem o premostitvi prepada med materinstvom in poklicnim delom. Včasih je preprosto nepremostljiv in se odločim, da bom ostala na strani svoje družine.

Že pred poletjem pa sem imela v mislih temo o raztresenosti, saj je ta obvladovala (in še obvladuje) veliko mojega vsakdana. Pozornost, razpršena na več otrok, moža, gospodinjstvo in kup drugih opravil in projektov pač ne more dolgo preživeti, če ji ne pomagamo.

Pri iskanju pomoči pri premagovanju raztresenosti sem naletela na zelo koristno spletno stran, namenjeno ljudem, ki se poklicno ukvarjajo s porodnim področjem – npr. voditeljem obporodnega izobraževanja, doulam, babicam, aktivistkam … Ko sem prebirala članke, sem se na novo zamislila nad povezavo med podjetništvom in porodom ter malo omilila svoj obsojajoč pogled na tovrstni pakt.

Najpogostejša težava pri uresničevanju podjetniške vizije je namreč nesposobnost uresničevanja ciljev – to pa je raztresenost. Nekaj ali nekdo nas odvrača od tega, da bi dosegli svoje cilje. Članek, ki me je najbolj nagovoril, je vseboval nasvete, kako izdelati preživetvene strategije za poletje. Tukaj pa objavljam prilagojene strategije za jesen.

Če si raztresena, se lahko vprašaš naslednje reči:

 • Ali ti tvoj trenutni način življenja in dela omogoča ali celo lajša uresničevanje tvojih ciljev za jesen?
 • Ali imaš orodja in vire, ki jih potrebuješ?
 • Kaj trenutno ne deluje? Si neorganizirana? Je tvoj prostor natrpan? Ali so otroci prerasli oblačila, igrače in podobno? Kaj ti jemlje največ časa?
 • Ali imaš varstvo za obdobja, ko moraš delati?
 • Ali imaš dober sistem za obvladovanje časa?
 • Ali imaš sodelavca ali sodelavko, s katero si v navezi in računa nate, da boš vztrajala pri določeni nalogi?
 • Ali ti je v preteklosti že pomagal kakšen način za uresničevanje ciljev, ki bi ga lahko posodobila in spet uporabila?

Na novo, s svojimi materinskimi očmi pa si lahko ogledaš, kakšni morajo biti cilji, da jih boš lahko uresničila. Ali tvoji cilji za jesen ustrezajo naslednjim kriterijem? Začetnice kriterijev v angleščini tvorijo akronim SMARTER – to pomeni, da so cilji, ki imajo naslednje lastnosti, boljši, inteligentnejši, pametnejši, modrejši.

 1. (S)pecificspecifični, določeni. Cilj mora biti jasno definiran in se mora nanašati na točno določeno stvar – npr. 20. septembra 2012 bom organizirala premiero filma Za svobodo poroda. Ha, ta cilj že ima kljukico, premiera je odlično uspela! Več o njej si lahko prebereš na http://www.socialniteden.si.
 2. (M)easurable merljivi. Ali boš uresničila svoj cilj, mora biti preverljivo. Definicija cilja mora zato vsebovati neko merljivo komponento – npr. danes bom prevedla 5 strani knjige.
 3. (A)ccountable – zanesljivi. Nekdo mora računati na nas, da bomo cilj uresničile in komur odgovarjamo. Npr. napisala bom 52 prispevkov za zaposlene mame – name računate ve, drage bralke, ki ste kar nekaj tednov morale zaman iskati nov prispevek na moji spletni strani.
 4. (R)ealistic – realni, uresničljivi. Cilj mora biti uresničljiv. Npr. vsak dan ta teden bom skuhala hranljivo in zdravo kosilo.
 5. (T)ime-based – časovno opredeljeni. Cilj mora imeti rok, do katerega naj bi ga izpolnili. Npr. do petka moramo kupiti manjkajoča oblačila za najmlajšega otroka.
 6. (E)xcitingvznemirljivi, navdihujoči. Cilj mora imeti za nas pozitivno čustveno vrednost, da bomo lahko zbrali dovolj motivacije za njegovo uresničitev. Če nas cilj ne vznemirja in navdihuje, je malo verjetno, da ga bomo izpolnile. Npr. zlikala bom srajce za moža, ker je tako čudovit v svoji poslovni obleki.
 7. (R)ecordedzapisani, zabeleženi. Cilj mora biti nekje ovekovečen, sicer se nam izmuzne med prsti. Imam navado, da se v začetku tedna v miru usedem in pomislim na dogodke, ki se bodo zvrstili v naslednjem tednu, na ljudi, ki sem jih pred kratkim srečala in so me kaj prosili, na svoje misli, ki so se mi porodile in bi jih rada uresničila … ter v miru vse zapišem. Ni nujno, da so vsi cilji uresničljivi v tistem tednu, vendar jih že s tem, ko jih zapišem, nekako umestim v svoje življenje in se moram kasneje odločiti, ali jih jasneje definiram in se lotim njihovega uresničevanja ali ne.

Kako pa gre tebi in tvojim ciljem? Vesela bom zapisanih komentarjev! Če si ta članek prebrala po naključju, se lahko prijaviš na tedenska Razmišljanja za zaposlene mame.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.