porod presežni dogodekPorod je presežni dogodek, ki ima veliko večji pomen kot le fiziološki proces, ki se takrat zgodi. Porod za vedno preoblikuje ženin pogled nase in ima dolgoročni vpliv na duševno in socialno zdravje žene in njene družine.

Porod je v literaturi dosledno opisan kot pomemben dogodek velikega psihološkega pomena za žensko. Je ključni element pri materinem prilagajanju na starševstvo in njeno novo vlogo. Velja tudi kot nekakšen test ženskosti, osebne sposobnosti in vrhunska izkušnja, prav tako pa prvo dejanje materinstva. Porodno izkušnjo ženske močno in globoko doživijo, njihovi spomini in občutja, povezana s porodom, pa so trajna. Na to kaže raziskava Penny Simkin Le še en dan v življenju ženske?

Zato se mora porod zgoditi na način, ki spodbuja ne le biološko varnost, ampak kjer sta psihično zdravje in čustvene potrebe ženske enakega pomena kot njeno telesno zdravje.

 Porod je delno fiziološki proces, pri katerem (če predvidevamo vaginalni porod) se krči maternica, maternični vrat se zmehča in odpre, mati pa potisne dojenčka ven, na svet. Porod je fizično omejen dogodek, ki traja od prvega popadka do rojstva posteljice.

Mnogi gledajo na nosečnost in porod kot na razvojno nalogo, pri kateri ženska vstopi v naslednje življenjsko obdobje in se priuči novih veščin, ki jih bo v tem obdobju potrebovala.

je porod bolezen, ki jo je potrebno zdraviti?
Je porod bolezen, ki jo je potrebno zdraviti?

Skozi vso zgodovino je bil porod v domeni žensk – ženske so rojevale ob ženskah. Medicina je to močno spremenila. Danes je porod medicinski dogodek, kjer je porod tvegano stanje, in se obravnava kot bolezen. Večina žensk rojeva v ustanovah, ki so prvenstveno namenjene bolnim ljudem. Kritiki se sprašujejo o vplivu razosebljenosti in povečane pogostosti rutinskih posegov in postopkov pri nosečnicah in porodnicah z nizkim tveganjem. Tehnologija ni slaba sama po sebi, škodljiva je pretirana raba tehnologije. Težave povzroča zanašanje na tehnologijo in pomanjkanje preventive. Problematičen je tudi kaskadni učinek posegov in postopkov pri porodu. V državah, kjer nosečnost in porod vidijo kot normalen in zdrav pojav, spodbujajo babištvo in fiziološki porod.

Večina raziskav o porodu se osredotoča predvsem na težave, kot so bolečina ali zapleti, in ne toliko na pozitivne vidike poroda, kot sta užitek in ugodje. Nekatere študije pa proučujejo dejavnike, ki vplivajo na ugodje pri porodu. Pokazale so, da ženske z boljšim socialnim položajem, boljšim partnerskim odnosom in z manj tradicionalnim odnosom do spolnih vlog bolj uživajo pri porodu. Visoka stopnja bolečine lahko moti ugodje, vendar je dokazano, da se užitek in bolečina ne izključujeta. Ženske z manjšo stopnjo bolečine ne doživljajo nujno porodne izkušnje bolj pozitivno.

Ženske poročajo tudi o doživljanju zanosa ali celo ekstaze med porodom. Besede, s katerim opisujejo porod, so med drugim “veselje”, “navdušenje”, “čudovit občutek svobode”. Ženske, ki so se udeležile tečaja priprave na porod, so izrazile bolj pozitivna čustva o porodu, ženske, ki so porod doživele radostno, pa so imele ob sebi moža. Več raziskav potrjuje dober vpliv prisotnosti moža pri porodu.

kaj vpliva na doživljanje porodne izkušnje
kaj vpliva na doživljanje porodne izkušnje

Na doživljanje poroda najbolj vpliva to, ali je imela ženska občutek, da lahko odloča in da je aktivna soudeleženka poroda, da ima občutek nadzora (ne v smislu, da bi nadzorovala svoje vedenje, fizične reakcije). Zelo je pomembno, da ima občutek, da so jo upoštevali, da je sodelovala pri odločanju. Ženske, ki niso mogle vplivati na dogodke in na stvari, ki so se jim zgodile, so bile nezadovoljne s porodno izkušnjo. Utrujenost in izčrpanost sta pogosta dejavnika za slabšo porodno izkušnjo – dolg porod, zapleti, čakanje, nepodporno okolje negativno vplivajo na doživljanje poroda. To pa ne pomeni, da dolg porod sam po sebi pomeni slabo pozitivno izkušnjo. Škodljivo je, če se ženska prezgodaj in pretirano osredotoči na porod – popadke in bolečino.

Dejavniki, ki vplivajo na doživljanje porodne izkušnje:

  • relativno  nespremenljivi dejavniki, na katere ni mogoče vplivati: kultura, poreklo, vzdržljivost, starost matere, izobrazba matere, zaporedna nosečnost, osebna zgodovina, versko preričanje in religiozna pripadnost, socioekonomski status
  • dejavniki, na katere lahko vplivamo: raba anestezije in analgezije, strah in tesnoba, porodno okolje, zaupanje, pričakovanja, občutek nadzora, občutek sposobnosti, znanje, podpora spremljevalcev, podpora zdravstvenega osebja, samopodoba
  • dejavniki, na katere lahko vplivamo glede na razmere: stopnja tveganja glede na zdravstveno stanje, način poroda

navdušenje in ponos nasePorod ima običajno srečen izid. Kot pri drugih pomembnih dosežkih v življenju trdemu delu sledi navdušenje in ponos nase.

Porodna izkušnja ni nujno neboleča ali nezapletena, da je osrečujoča!

Če želiš povečati zaupanje vase in v svojo sposobnost roditi, te vabim, da se prijaviš na brezplačno spletno duhovno pripravo na porod. Vsakih nekaj dni boš na elektronski naslov prejela gradivo in vaje, ki ti bodo pomagale priti bolj v stik s seboj in svojimi željami ter potrebami. 

Sorodni članki:


 

Porod – onkraj telesnega dogajanja


 

Porod – ključni dogodek v življenju ženske


 

Naravni porod


 

Dejavniki, ki vplivajo na porod


 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.