Kako mama po rojstvu otroka spet najde svojo identiteto? Kako poskrbi za partnerski odnos? Kako začne spet živeti?

Navdihnili sta me dve zgodbi, prva podana skozi knjigo, druga skozi film.

Njami mami, zabavna, lahkotna prvoosebna pripoved o tem, kako se mama prebija skozi vsakdan z dojenčico, si skuša popraviti samopodobo zaradi brazgotine po carskem rezu, preurediti garderobo z nakupovanjem dragih cunj, izboljšati postavo s telovadbo, zbuditi zanimanje svojega moža z zapeljevanjem drugega moškega ter svoji potrebi po druženju zadostiti z obiskovanjem organiziranih skupin za mamice z dojenčki.

Materinstvo, film, ki s prikazom le enega dne življenja neke mame dveh otrok povzame vso njeno zgodbo, dileme, težave, strasti in želje. Odlični citati iz filma:

“Vsak moj dan je od trenutka, ko se zbudim, do trenutka, ko zaspim, kar velja tudi za druge matere, poln resnih in točno določenih dejanj. In ta dejanja uničujejo strast, če me razumeš. Gre za drobna dejanja, kot je nalivanje kave ali zlaganje spodnjic, vendar se nabirajo na neki uničujoči način, zaradi česar praktično ne morem misliti na nič drugega. Na pomembne stvari, kot so zamisli, politika ali sanje o boljšem življenju. “

“Materinstvo je sprejemanje omejitev glede časa in energije, ki se razteza pred tabo, pa čeprav imaš včasih občutek, da ne boš zmogla. Je iskanje in oklepanje tistega, kar si. Če to izgubiš, kakšna mati si potem?”

“Ne skrivaj se za posmehovanjem, ker si predobra. Rad bi vedel, kaj si zares misliš. Kaj zares občutiš, zakaj si želiš strastnega življenja, ne glede na to, koliko nogavic moraš pobrati.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.