odkriti svoje vprašanje“Razumevanje porodne tehnologije naj vas ne zavede v mišljenje, da razumete porod. Globoke skrivnosti in duhovnosti poroda ne moremo nikoli zaobjeti z umom, ampak ju dojemamo s srcem. Dobro je, če svojo pripravo začnemo s tem, da najdemo svoje najbolj vroče srčno vprašanje.” (Pam England v knjigi Birthing from Within)

Če bi bila le ena reč, ki bi jo morala vsaka ženska vedeti pred porodom, kaj bi to bilo?


Na to vprašanje ni enega samega pravilnega odgovora.
Za vsako žensko je najpomembnejša stvar, ki jo mora vedeti, drugačna. Spodbujam vas, da se vprašate:

“Kaj moram vedeti, da bom lahko rodila?”

Odgovor morate najti v sebi, ne pri strokovnjakih. Vsaka mama mora najti svoje osebno, srčno vprašanje.

Če niste prepričane, kaj mislim s tem, pa ste že kdaj rodile, lahko odgovorite na vprašanje: “Ko sem bila noseča, kaj sem morala vedeti, da sem lahko rodila?”

Za nekatere se vprašanje glasi: “Ali sem dovolj močna, da bom lahko rodila?”, za druge:

“Kakšna mama bom?”
“Ali lahko prosim za pomoč, če in ko jo bom potrebovala?”
“Ali lahko zaupam svojemu telesu in svoji presoji?”
“Kaj si bodo ljudje mislili o meni, če …?”
“Kdo bo rodil?”

Ne omejite se le na vprašanje: “Kaj lahko pričakujem?” Če namreč lahko nekdo drug odgovori na vaše vprašanje, niste šli dovolj globoko. Odgovor ne bo prišel z intelektualnim razmišljanjem niti ga ni mogoče najti v nobeni knjigi (knjige vas lahko naučijo marsičesa o porodu, ne pa o vas).
Včasih pravo razumevanje pride v sanjah, drugič ob zrenju v ogenj, pri pisanju dnevnika, po močnem joku ali ko na koncu že obupate! Bodite potrpežljivi: včasih odgovor pride na površje šele, ko je porod že v teku!

Nosečnice se danes srečujemo z dilemo: Ali vemo preveč ali premalo?

Sodobne ženske, ki rojevamo v porodnišnicah, potrebujemo dve vrsti védenja. Prvo, najbolj osnovno, je pradavno védenje, notranja, prirojena sposobnost, ki jo moderne ženske imamo, vendar jo moramo na novo odkriti (in ji zaupati). Druga vrsta védenja je sodobno védenje: znajti se v medicinski in porodnišnični kulturi in vedeti, kako roditi znotraj zdravstvenega sistema. Duhovna priprava na porod obsega odkrivanje obeh vrst znanja oziroma védenja.

Če želite narediti vajo Srčno vprašanje za porod, se prijavite na brezplačno gradivo duhovne priprave  na porod, ki ga boste prejemali po elektronski pošti. 

“Vsaka ženska najde v sebi nekaj in to nekaj se razlikuje od ženske do ženske. A prav vsaka to najde in to je neverjetno in čudovito opazovati. (Anne Willson, predsednica kanadskega združenja babic v filmu Freedom for birth)

Fotografija:  José Manuel Ríos Valiente via Compfight

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.