Že dlje časa v mislih sestavljam članek z zgornjim naslovom, a za resničen pogum, da ga spišem in objavim, sem potrebovala spodbudo. Prišla je v članku Facebook uničuje prijateljstva. Dal mi je moč, da sem končno deaktivirala svoj Facebookov uporabniški račun.

Bila sem trdovratna nasprotnica Facebooka, dokler mi ni prišlo na misel, da bi se ga dalo uporabljate v tržne namene – saj je prostor, kjer se zanimive ideje in pogledi zelo hitro širijo. Uporabljati ga nisem začela toliko, da bi dejansko prodajala svoje storitve, ampak predvsem, da bi svoje sporočilo prinesla do ljudi. A počasi spoznavam, da je tudi to napačna pot, čeprav pri tem ne razkrivam veliko svoje zasebnosti.

A dejstvo je, da se je moja zasebnost s prihodom Facebooka v naš dom močno spremenila.

1. Socialna omrežja so v prvi vrsti nadvse požrešni požiralci časa. Le za hipec želim pogledati, ali je kaj novega, pa takoj mine deset minut ali več, ne da bi se zavedala. V tem času bi lahko naredila kaj veliko koristnejšega, predvsem pa pomembnejšega!

2. Socialna omrežja so veliki tatovi pozornosti. Če sem se na začetku življenja v dvoje z lahkoto odpovedala televiziji, in ob dojenčku zelo hitro prekinila neželjeno pritekanje radijskih zvokov v naše bivalne prostore, pa sem ob Facebooku imela in imam toliko več težav pri tem, da bi se odtrgala od privlačnih slik in novic. Presenečena sem nad tem, kako veliko bolj na tekočem sem postala, odkar sem začela uporabljati “knjigo obrazov” (npr. vem, kakšno vreme imajo v Ljubljani, da se  je v Škofji Loki zgodila avtobusna nesreča, da so imeli pred dnevi v Milanu potres – ne da bi poslušala informativne oddaje). Toda ali medtem v resnici sledim svojim otrokom? Moja razvada je v naš dom prinesla zelo veliko nereda.

3. Spoznala sem, kako zelo si želim potrditve. O, kako dobro denejo vsi lepi komentarji in število klikov na gumb Všeč mi je ob mojih objavah. Toda ali je to moj resničen obraz? Koliko me lahko ljudje na drugi strani v resnici ovrednotijo v tem, kar sem?

4. Zaradi privlačnosti Facebooka sem ogromno svojih dejavnosti, ki so me prej veselile in me notranje napolnjevale, opustila ali močno zmanjšala. Potrebovala sem na primer celo leto, da sedaj končno zaključujem pletenje medvedka, ki sem ga začela lani na morju; veliko manj berem knjige; manj pogosto v dnevni sobi prižgem glasbeni stolp za glasbo po svojem trenutnem okusu. Seveda je računalnik pomembno orodje pri delu (saj sem prevajalka!), toda prepoznavam, da je nevarno, če postane predmet sprostitve in zabave.

5. Najbolj od vsega me je premamila priložnost, da spletem veliko novih stikov. Sem nadvse družabna oseba in težko se odrečem interakciji, sploh če mi je na dosegu roke. Vemo, kako prav pride to v obdobju za otroki, ko se je treba za to, da se odpravimo nekam na obisk, skoraj nadčloveško naprezati. A šteje to, za kar se trudimo in kar gojimo – pristni človeški stiki. Lahko jih preštejem na prste svojih rok (pa ne, ko tipkajo!).

6. Zaradi Facebooka sem zamudila neskončno lepih trenutkov – v sedanjosti, v stiku s seboj, s svojimi bližnjimi in v naravi.  In to močno obžalujem.

7. Facebook je ustvaril umetno merilo, koliko je uspešno neko podjetje ali poslovni model. Ali res dobro posluje le tisti, ki ima  čim večje število “fanov”, ljudi, ki obsedeno všečkajo in delijo njihove objave na socialnih omrežjih? Koliko zares dobrih in koristnih vsebin, izdelkov in storitev ustvarijo? Koliko v resnici spreminjajo ta svet na bolje?

1 Comment on Mame na Facebooku

  1. Ana, bravo za pogum! Tudi jaz sem ti sledila in ukinila račun…
    Sedaj pa nimamo vrč izgovorov, da se kaj dobimo na soku, kavi, čaju 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.