Ste negotovi, ali se vam začenja porod? Kaj storiti?

Vsekakor v tem spraševanju niste sami. To je najpogostejše vprašanje parov v pričakovanju in tudi največja skrb. V tem članku lahko preberete, kateri so znaki začenjajočega se poroda.


Znake za začetek poroda delimo v tri kategorije:

1. možni znaki (težje določljivi znaki, ki se lahko ali pa tudi ne razvijejo v aktivni porod):

 • neprijetna bolečina v križu, ki jo spremlja nemirno počutje
 • krči, podobni menstrualnim
 • mehko blato
 • gnezdni nagon

2. napovedovalni znaki(ki kažejo, da se maternični vrat spreminja, se pripravlja na odpiranje, se pa še ne odpira):

 • s krvjo prepredena sluz (izcedek), ki se lahko pojavlja dlje časa
 • pojav nenapredujočih popadkov (ki ostajajo isti po intenzivnosti, pogostosti in trajanju). Zdravstveni strokovnjaki v materinskih šolah pogosto definirajo začetek poroda s pojavom “rednih popadkov”. To je zavajujoče. “Reden” pomeni “pojavljajoč se ob določenem času, periodičen, ritmičen”. Ženske pa pogosto čutijo redne popadke cele ure ali celo dneve, ne da bi ti napredovali. Dokler popadki ne začnejo naraščati po intenzivnosti, pogostosti in trajanju, jih smatramo za pripravljalne oz. predporodne popadke.
 • iztekanje tekočine iz nožnice (to ni nujno povezano z zorenjem materničnega vratu in v tem primeru mora nosečnica obvestiti svojega zdravstvenega strokovnjaka, ne da bi čakala na konkretne znake poroda)

3. konkretni znaki (ki kažejo, da se maternični vrat odpira):

 • stalni, napredujoči popadki (ki se spreminjajo vsaj na dva načina: se krepijo, gostijo in daljšajo).
 • izliv tekočine iz nožnice, ki ga v nekaj urah spremljajo intenzivni, napredujoči popadki.

Da prepoznamo začetek poroda, moramo ločiti med pripravljalnimi popadki (pri katerih se maternični vrat ne odpira) in pravimi popadki (ki odpirajo maternični vrat). Pomembno je, da v zgodnji fazi poroda ne reagiramo pretirano in se z nečim zamotimo (glej Porodna domača naloga).

Kdaj boste šli v porodnišnico, je zelo pomembno vprašanje, ki posredno vpliva na izid poroda.

Če prispete prezgodaj, vas lahko pošljejo domov ali pa še slabše, vas zadržijo na oddelku, partnerja pa napotijo domov. Prezgodnji sprejem v porodnišnico ni dober ne za vas ne za bolnišnično osebje ne za zdravstveno blagajno.

Nosečnica, ki jo po pregledu pošljejo domov z diagnozo “lažnega poroda”, je lahko zelo vznemirjena, ne zaupa več svojim občutkom, lahko jo je sram, da se je prenaglila, lahko pa jo je tudi zelo strah, kako bo začenjajoči se porod preživljala doma, brez podpore nekoga, ki bi poznal porodni proces in bi ji lahko učinkovito pomagal. Nič bolje se ji ne godi, če ostane v porodnišnici brez partnerja, ki bi jo lahko čustveno podpiral, jo pomiril in spodbujal.

Zato je ključno, da si znamo predstavljati, kaj se med porodom dogaja, kaj lahko pričakujemo v posameznih fazah in kako si lahko pomagamo.

Da se otrok vaginalno rodi, se mora v telesu nosečnice zgoditi naslednjih šest sprememb:

 1. Maternični vrat se premakne iz posteriornega v anteriorni položaj (pomakne se naprej).
 2. Maternični vrat dozori (se zmehča).
 3. Maternični vrat se stanjša (izgine).
 4. Maternični vrat se odpre (do premera slavnih desetih prstov).
 5. Plodova glava (oz. vodilni del) se obrne, preoblikuje in prilagodi medeničnim kostem.
 6. Plod se spusti v medenico.

Raziskovalec E. H. Bishop je ugotovil, da se maternični vrat na umetni hormon oksitocin (umetne popadke) ne odzove ustrezno, dokler se ne zgodijo prve tri spremembe na materničnem vratu. Postavil je Bishopovo lestvico ustreznosti sproženja poroda glede na stanje materničnega vratu. Prve tri spremembe spadajo torej v latentno fazo poroda in povzročijo jih tako imenovani “pripravljalni popadki”. Čemur pravimo lažni porod, je torej zelo pomembno dogajanje, ki telo pripravi na aktivni porod.

Še vedno se mi zdi, da vem premalo

Ker je prepoznavanje začetka poroda najpogostejša dilema nosečnic, sem oblikovala poseben spletni seminar Kako prepoznati porod in njegove faze, v katerem je predstavljen proces poroda in njegove faze. Oglej si ga tukaj!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.