Je nosečnost res čas za učenje kritičnega razmišljanja? Morda bi bilo dobro! Odslej ne odgovarjamo več le zase, ampak tudi za otroka, ki ga nosimo in ga bomo rodile. Kakšne posledice bodo imela moja dejanja zanj? Kako bodo nanj vplivala dejanja drugih, ki skrbijo zame v tem obdobju?

Navajene smo nekritično sprejemati vse, kar predlaga strokovna avtoriteta. Pa je to res modro in odgovorno?

V Sloveniji pri porodu nosečnica oziroma porodnica velja za pacientko. Zato zanjo velja Zakon o pacientovih pravicah. Kako ta zakon konkretno vpliva na vaše pravice in dolžnosti v obporodnem obdobju, si lahko preberete v lični knjižici Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo.

Ženske imajo pri porodu pravico do informirane izbire, preden sprejmejo nek poseg ali postopek. To pomeni, da razumejo, kaj bodo naredili, zakaj ter tveganja, ki jih poseg ali postopek prinaša s seboj. Pravica je mnogokrat kršena ali celo zlorabljena.

Težava je tudi v tem, da mnogo žensk med porodom ne more dobiti dovolj informacij, da bi lahko zagotovili resnično informirano izbiro. Med porodom mati morda ne posluša, kaj ji pravijo, ali ima pozornost usmerjeno drugam. Morda ni časa, da bi pojasnili vse, kar mora ženska vedeti.

Zato je vedno bolj pomembno, da ženske same raziskujejo možnosti, ki so jim na voljo glede poroda. Ta potreba se je pokazala ne samo zaradi tega, ker je nemogoče dobiti vse informacije na ginekoloških pregledih, ampak tudi zato, ker se standardi oskrbe in rutinski posegi zelo razlikujejo od porodnišnice do porodnišnice, pa tudi od babice do babice, oziroma od zdravnika do zdravnika. Ne podcenjujte vrednosti drugega mnenja!

Vadimo si zastavljati naslednja vprašanja:


KORISTI
Kako bo to pomagalo mojemu porodu?
Kako bo to pomagalo mojemu otroku?
Kako bo to pomagalo meni?
TVEGANJA
Kako bo to vplivalo na moj porod?
Kako bo to vplivalo na mojega otroka?
Kako bo to vplivalo name?
ALTERNATIVE
Katere druge možnosti še imam?

INTUICIJA
Kakšni so moji občutki ob tem?

ČAS ZA PREMISLEK
Potrebujem čas, da premislim o tej odločitvi.
Potrebujem trenutek zase, da se pogovorim z mojimi bližnjimi.
Zaenkrat želim počakati.

Kaj morate vedeti za informirano izbiro?

  • Kaj vam priporočajo?
  • Je to test, preventivni pregled, zdravilo ali postopek? Ali je to enkratni dogodek ali stvar več obiskov oziroma posegov?
  • Zakaj to priporočajo?
  • Priporočajo to vsem ali obstaja razlog, da bo pomagalo vam v vaši situaciji?
  • Kakšni naj bi bili učinki? Ali bo to odpravilo težavo, izboljšalo vaše zdravje, ublažilo neugodje ali kaj drugega? Na kratko, kaj bo drugače po tem postopku ali posegu?
  • Kakšna so tveganja? Seznam tveganj bo zelo različen glede na postopek oziroma zdravilo. Ne bodite zadovoljni z odgovorom: »Ni tveganj.« Vsak postopek ima tveganja, mnogo postopkov ima majhno tveganje in z lahkoto vidimo, da koristi odtehtajo tveganja, toda to ne pomeni, da tveganj ni. Pomembno je tudi vedeti, da nekatera tveganja niso »fizična«. Morda ni nobenega fizičnega tveganja pri tem, da imate oblečeno bolnišnično haljo, vendar mnogo žensk poroča, da je to spremenilo njihovo počutje. Torej je pri nošenju bolnišnične halje prisotno tveganje za psihično počutje. Kako bo to vplivalo na porod?
  • Katere so druge možnosti in njihova tveganja? Vedno obstaja druga možnost, čeprav je to, da ne naredimo ničesar. Pomembno je vedeti, da imajo tudi druge možnosti določena tveganja.
  • Kaj bomo naredili, če postopek ali poseg ne bo dosegel želenega učinka? Noben postopek, zdravilo ali poseg (naravni ali medicinski) ne deluje stoodstotno. Kaj bodo naredili potem, ko to ne bo delovalo? Kako bo ta poseg oziroma postopek vplival na druge možnosti, ki jih imate?

Na ta vprašanja bomo skušali odgovoriti tudi na spletnem seminarju Kako naj se odločava pri porodu (informirana izbira, prednosti in slabosti posegov in postopkov), ki bo 5 .2. 2013 ob 20.30 – ja, kar na internetu! Prijavite se tukaj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.