ZAKAJ SKUPINA?

živa izmenjava v skupini duhovne priprave na porod
živa izmenjava v skupini duhovne priprave na porod

Duhovna priprava na porod se je naprej začela kot skupina nosečnic in parov, ki so si želeli drugačnega vpogleda v nosečnost in porod. Skozi izkušnje sem spoznala, da je srečevanje v majhni skupini ključna potreba nosečnic in parov. Živa srečanja, kjer se je mogoče umiriti, spregovoriti o svojih čutenjih, podeliti svoje izkušnje in slišati zgodbe drugih žensk in parov, so zelo pomembna v dobri pripravi na porod. Izkušnje kažejo, da udeleženci, ki se pridružijo skupini, največ pridobijo in v pripravi na porod tudi najbolj osebnostjo zrasejo.

Prednosti skupine:

 • udeleženci s pomočjo voditeljice tečaja dobijo drugačno perspektivo na porod in se skozi spoznavne procese naučijo dejstev, ki jim pomagajo k lepši porodni izkušnji
 • udeleženci v interakciji z voditeljico in drugimi pari bolje razumejo in vrednotijo prebrano in slišano o porodu
 • udeležba v skupini pare spodbuja in motivira, da se temeljiteje pripravijo na porod in starševstvo
 • redna udeležba na srečanjih nosečnice in pare spominja, česa se morajo še naučiti ali da ponovijo že osvojeno znanje
Od leta 2010 je skupino duhovne priprave na porod obiskovalo že več kot 50 zadovoljnih nosečnic in parov.

Mnoge mamice se na duhovno pripravo na porod prijavijo z velikim strahom.

"Ne vem, kako naj se pripravim na porod."
“Ne vem, kako naj se pripravim na porod.”

“Predvsem me je strah, ali bo med porodom potekalo vse kot mora… Saj ko takole slišiš izkušnje od raznih nosečnic, se te najbolj oprimejo tiste slabe… Zavedam se moči misli, vizualizacije, itd,. ampak tudi za kaj takega rabiš ogromno moči, da nad slabimi mislimi pretehtajo dobre. Predvsem pa me moti to, da bom morala biti v bolnici, polni nepoznanih ljudi, v bolnišnični halji … Nobene topline … Skratka, obravnavan si kot bolnik, v resnici gre pa za izkušnjo, ki bi morala biti obarvana drugače … Skratka, tako je, ampak škoda, da ne more biti drugače. Imela bom poleg partnerja, ampak nisem sigurna, da mi bo lahko kaj pomagal.”

DSCF9013Skupino duhovne priprave na porod bo tokrat vodila Damijana Medved, mama treh otrok, večletna sodelavka pri Združenju Naravni začetki, radijska napovedovalka in avtorica številnih člankov, tudi o starševstvu.

drugačna priprava na porod in starševstvo
drugačna priprava na porod in starševstvo

CILJI SKUPINE:

 • ustvariti prostor in čas, kjer bi pari v pričakovanju imeli možnost razmisliti, spregovoriti in podeliti stvari, po katerih je v današnjem svetu sicer nihče ne sprašuje; da bi povzdignili duha k stvarem, ki zares štejejo in so v nosečnosti posebej pomembne – najti stik s sabo, z otrokom, z možem, se v duhu umiriti, poiskati notranjo moč, ki jo potrebujejo za porod in starševstvo.
 • osveščati in opogumljati nosečnice za izbiro možnosti pri porodu, ki pripomorejo, da je porod lažji, prijetnejši, bolj osrečujoč – za vse udeležene.
 • približati nosečnicam Sveto pismo in nauk katoliške Cerkve, ki je (čeprav tega mnogokrat ne vemo ali ne čutimo) v popolnem sozvočju s tem, kar iščemo – uresničitev in samospoštovanje.
 • pripraviti gradivo, ki bi družinam v nastajanju lahko koristilo na poti v starševstvo.
 • graditi skupnost družin, ki bi se podpirale na poti starševstva.

.

SREČANJA MAJ-JUNIJ 2013

 1. Foto: Marija Šilec
  Otrok je dar (23. 5. 2013) – sprejemanje novega družinskega člana, povezovanje z nerojenim otrokom, predstave o starševstvu, usklajevanje potreb in želja med staršema, spremembe v nosečnosti
 2. Ustvarjene smo za rojevanje (30. 5. 2013) – družbene podobe o porodu; dediščina zgodovine in družine; spolna identiteta; kako premagati strah pred porodom
 3. S teboj sem (6. 6. 2013) – proces poroda, posamezne faze, kako jih prepoznati, kako lajšati bolečine, kako pomagajo spremljevalci pri porodu
 4. Načrtovanje poroda (13. 6.  2013)  – posegi in postopki pri porodu; prednosti in slabosti posegov; odločitev za naravni porod; odločitev za porodno okolje in osebje
 5. Porod je šele začetek (20. 6. 2013) – prva ura po porodu; vzpostavljanje dojenja; dojenčkove potrebe; navezovanje na dojenčka, spremembe v partnerskem odnosu starševstvu po rojstvu otroka; kako si olajšati poporodno obdobje, kako najti podporo

PRIJAVE IN CENA:

CENA CELOTNEGA CIKLA 5 SREČANJ: 75 EUR na nosečnico oziroma par

CENA POSAMEZNIH SREČANJ: 18 EUR na nosečnico oziroma par

Pridruži(ta) se skupini MAJ-JUNIJ 2013!

 • Cikel duhovne priprave na porod5 dveurnih srečanj v dveh mesecih
 • pogovor in podelitev izkušenj
 • praktične vaje in igre vlog
 • izražanje skozi ustvarjalnost
 • molitev in petje
 • podpora drugih parov in skupinska dinamika
 • interakcija z voditeljico
 • spletni seminarji kot podlaga znanja in védenja za srečanja

Save-the-date

KJE: v Antonovem domu na Viču v Ljubljani

KDAJ: vsak četrtek od 18. do 20. ure

DATUMI: 23. 5., 30. 5., 6. 6., 13. 6., 20. 6.

KDO: sama ali v paru; minimalno 5 nosečnic

KAKO: prijavite se tako, da do 20. maja 2013 izpolnite naslednji vprašalnik in nakažete znesek. Prijava potrjena ob plačilu.

Pričevanja udeleženk

Med pripravami na prihod novega družinskega člana, sem začutila, da bi se rada pripravila tudi v mojem srcu, v duši. To, da nabavimo voziček, oblekce, pleničke in vse potrebno, mi ni bilo dovolj. Srečanja z Ano in ostalimi “trebuščki” so mi pomenila srečanja z ženskami, ki so v podobni situaciji kot jaz. Delile smo si misli, mnenja, izkušnje, skrbi, strahove…. Skušale smo ostajati v zavedanju, da nismo same, da je Gospod z nami v vsakem trenutku, da bo z nami tudi v porodni sobi.

Gordana

Duhovno pripravo na porod sem obiskovala med svojo prvo nosečnostjo. Na vsakem srečanju je Ana skrbno pripravila novo temo za razmislek. Usmerjala in vzpodbujala nas je v naših negotovostih in nam pomagala pri naši pripravi na porod in materinstvo. Sproščeno in domače vzdušje teh srečanj mi je veliko pomenilo. Pripomoglo mi je k večjemu notranjemu miru in zaupanju, predvsem pa mi je vlilo pogum pri odločitvi za naravni porod. Ani sem hvaležna, da je z nami delila svoje izkušnje, spoznanja, modrost. Občudujem njen žar in navdušenje, skrbnost in požrtvovalnost. Ta priprava je pravi blagoslov. Toplo priporočam!

Danica

V pripravi na porod med drugo nosečnostjo sem veliko razmišljala tudi o veri in kako osmisliti porodno bolečino. Posebej me je pritegnila delavnica, ki jo je v Hiši kruha v Svetem Duhu pri Škofji Loki organizirala Ana Pavec na temo Duhovna priprava na porod. Nisem natančno vedela kaj lahko od teh delavnic pričakujem, vendar sem vedela, da če hočem kaj spremeniti v zvezi s porodom ni to stvar tehnike, temeveč predvsem stvar vere in zaupanja v božji načrt. Obiskala sva dve delavnici, ki sta bili v tistem času organizirani. Obe sta potekali v prijetnem vzdušju in tudi lokacija v Hiši kruha je bila dobro izbrana, saj je že samo okolje pomagalo, da sem med vsemi praktičnimi pripravami na porod lahko razmišljala tudi o bolj duhovnih zadevah.
Na delavnici smo se pogovarjali o zelo konkretnih stvareh, ki se tičejo poroda. Prisotni pari smo bili tudi povabljeni, da povemo svoje dosedanje porodne izkušnje oz. pričakovanja. Zelo sem bila vesela, ko sem ugotovila, da sva se z možem znašla v skupini podobno mislečih ljudi in zaradi tega sva se tudi lažje odprla. Verjetno sva bila tudi zato bolj dojemljiva za delovanje sv. Duha in sva tudi bolj vključila Boga v porod. V pripravi na porod, kakršne sva bila deležna preko babic, zdravstvenega osebja med pregledi, revij itd., Boga ni bilo nikjer. Na začetku je bilo pomembno, da sva se sploh začela zavedati, da nama nekaj manjka. V negotovosti pred porodom sva čutila, da sama nisva dovolj močna oz. vsemogočna, da bi bilo kaj veliko odvisno od naju. Na podlagi preteklih izkušenj sva tudi vedela, da potrebne podpore ne moreva iskati pri porodnem osebju in zdravnikih. Ko pa sva se oz. sva nas vse skupaj začela priporočati Bogu, se mu izročati in mu dajati prostor v našem življenju, potem je celoten porod dobil mnogo lepšo podobo.

Tina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.