Kathi Valeii je na svojem blogu nanizala nekaj primerov, ki nam lahko pomagajo razločevati med tem, kakšno ravnanje zdravnikov in babic pri porodu je dopustno in kakšno ne. Prevedla sem njen članek in vas pozvala, da še sami presodite o kršitvah.  Tukaj so njeni odgovori.

  1. Scenarij z vakuumskim porodom –  Ta primer se zdi očiten, saj je zdravnik ponudil informirano izbiro in navedel študijo. Mami je bila ponujena možnost, da spreminja položaje, vendar je bila preveč utrujena zanje in v nič ni bila prisiljena. Ne, to ni kršitevvendar je to zelo odvisno od ženinih čustev.
  2. Scenarij z ustnico materničnega vratu – Pri tem scenariju je ženska privolila v postopek, vendar je nato spremenila voljo, ko je čutila močno bolečino. Ženska ima pravico zavrniti zdravljenje na kateri koli točki – lahko si premisli tudi sredi postopka. Zdravstveni strokovnjaki so dolžni spoštovati njene izbire. Drug dejavnik v tej situaciji je še, da ji niso bile ponujene druge možnosti, prav tako ji niso bile podane dobre informacije, da se lahko informirano odločila. Zaostala ustnica materničnega vratu je zelo pogosta, normalna in pogosto neopažena, kadar zdravstveno osebje ne naredi številnih vaginalnih pregledov. Več o tem si lahko preberete v angleškem članku na blogu “razmišljajoče babice”. Da, kršitev. 
  3. Scenarij z izbiro položaja za potiskanje – Če je ženska kadar koli med porodom prisiljena v neudoben položaj ali položaj, ki ji ne ustreza, je to groba kršitev. Osebje pri porodu bi moralo biti prilagodljivo in vešče porajanja v različnih položajih, ki ženskam dobro denejo in so koristni za porod. Čeprav je gotovo najbolj udobno in prikladno za osebje, če je mama na hrbtu, pa to ni nikoli materina instinktivna izbira, fiziološko pa je to najslabši položaj za porod. Da, kršitev. 
  4. Scenarij s prerezom presredka – V tem primeru zdravnik ni podal in ponudil informiranega soglasja, preden je izvedel zelo invaziven postopek. Ne glede na okoliščine osebje mora pridobiti soglasje, vsaj povedati ženski (kadar gre za resnično nujen primer), kaj se dogaja, kaj počnejo in zakaj. Da, kršitev. 
  5. Scenarij, ko sestra odnese novorojenčka – Medicinska sestra je podala netočne informacije o dojenju (v splošnem velja, da ni razloga za omejevanje dojenja pri prsih), vsiljivo fizično zmotila dojenje in odnesla otroka brez materinega dovoljenja. Da, kršitev. 
  6. Scenarij s kapljicami za oči – Starši imajo pravico izbirati, kateri zdravstveni postopki in zdravljenja so v najboljšem interesu otroka. Če so starši prisiljeni ali deležni groženj, da pristanejo na zdravstvena priporočila, je to groba kršitev pravic. Da, kršitev. 
  7. Scenarij z napravo za spremljanje otrokovega srčnega utripa – v tej situaciji je ženska ob sprejemu jasno izrazila svoje želje, a nato ji je bil vsiljen rutinski poseg. Sestra je ženski onemogočila zavrnitev, tako da je zapustila sobo in se “pozabila” vrniti ter tako da je monitor pustila priklopljen, ko je bila ženska preveč zaposlena in potopljena v porod, da bi zahtevala, da napravo odstranijo. Da, kršitev. 

To so torej odgovori. Ali se strinjate z njimi? Bi kaj dodali?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.