V četrtek, 20. septembra, je bila v okviru Socialnega tedna v Arrupejevi dvorani pri sv. Jožefu v Ljubljani organizirana premiera filma Za svobodo poroda (Freedom for Birth), ki je bil na isti dan premierno predvajan v 50 državah na 1000 lokacijah po svetu, preveden pa je v 17 jezikov.

Alex Wakeford in Toni Harman, ustvarjalca filma, želita pozvati ženske po vsem svetu, da se pridružijo revoluciji v porodni oskrbi. Evropsko sodišče za človekove pravice je konec leta 2010 namreč v razsodbi primera Ternovszky proti Madžarski razsodilo, da spada odločitev ženske, kje, s kom, kako in kdaj bo rodila, med njene temeljne človekove pravice. Letos konec maja je bila zato v Haagu organizirana konferenca Porod in človekove pravice, na katerem je sodelovala množica strokovnjakov obporodne oskrbe in človekovih pravic, ki so želeli podrobneje razjasniti vprašanje, kako lahko ženska oziroma par uveljavi svoje pravice pri porodu.

V filmu Za svobodo poroda spregovori preko 40 strokovnjakov in posameznikov, ki spodbujajo k razmisleku in spremembam v obporodni oskrbi, saj se po svetu, tudi v Sloveniji vsak dan dogajajo kršitve – Zakona o pacientovih pravicah in tudi Konvencije človekovih pravic. Če država, ki je podpisnica konvencije, nima v svoji zakonodaji jasno opredeljene izbire za porod izven porodnišnice, pomeni, da krši konvencijo oziroma ženskam ne priznava pravice do svobodne izbire. Razsodba Ternovsky proti Madžarski vsem državam, ki so članice Sveta Evrope, nalaga pozitivne pravne obveznosti, da uredijo razmere na tem področju.
O tem smo spregovorili v vodenem pogovoru po filmu, ki se ga je udeležilo okrog 35 ljudi – nosečnice, mamice, očetje, babica, zdravnici in drugi posamezniki, ki jih je tema pritegnila.

Tukaj je nekaj koristnih povezav za vse, ki želijo vedeti več, kako lahko uveljavljajo svoje pravice v obporodnem obdobju:

uradna spletna stran Porod in človekove pravice (v angleščini)

film Za svobodo poroda

Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo – knjižica o pravicah nosečnic in porodnic, kot veljajo po Zakonu o pacientovih pravicah

Peticija, naslovljena na madžarskega predsednika, za pomilostitev babice Agnes Gereb

Peticija Amnesty International, naslovljena na Evropski parlament, da se posveti vprašanjem obporodne oskrbe v državah Evropske unije

Nekaj citatov iz filma:
»To, kar je pri kršenju človekovih pravic pri porodih neverjetno in seveda izjemno zaskrbljujoče, je, kako rutinske so te kršitve.« (Hermine Hayer-Klein)

Zdravniki ne spodbujajo žensk, naj zaupajo svojim telesom in svojim dojenčkom in porodnemu procesu, ker jim tudi zdravniki sami ne zaupajo. (Robbie Davis Floyd, antropologinja in avtorica)

Če nekdo reče materi: “Mislim, da bo vaš otrok ogrožen,« je ni matere z zdravim razumom, ki bi temu oporekala. (Brad Bootstaylor, zdravnik)

»Če zdravnik ali babica stoji nad tabo med popadkom in reče: »Malo ste že utrujeni in porod že dolgo traja, bi želeli …?« potem je zelo lahko odgovoriti: »Ja, prosim.« (Cecily Begley, profesorica babištva)

Če držiš ženske v strahu, lahko skuješ veliko dobička. (Ina May Gaskin, babica in avtorica)

Če ne bomo izboljšali porodnih praks, po posledice trpela celotna družba. (Denis Walsh)

Ženske morajo najti svoj glas in to se lahko zgodi po celem svetu. (Sheila Kitzinger, socialna antropologinja in avtorica)

Večina osebja v porodniški stroki deluje v iluziji, da smejo ženskam govoriti, kaj naj naredijo. In da je naloga žensk, da ubogajo. (Hermine Hayer-Klein)

Narobe je, da so ženske prisiljene v odločitve; narobe je, da dobivajo napačne informacije ter da sprejemajo odločitve, za katere so prepričane, da so prave, na osnovi strahu in napačnih informacij. (Farah Diaz Tello, odvetnica)

Najbolj me šokira, ko vidim, da žensk ne obravnavajo kot odraslih in je komunikacija pogosto enostranska: »Ali bo po moje ali pa sploh ne bo.« (Brad Bootstaylor, zdravnik)

»Če zdravnik ali babica stoji nad tabo med popadkom in reče: »Malo ste že utrujeni in porod že dolgo traja, bi želeli …?« potem je zelo lahko odgovoriti: »Ja, prosim.« (Cecily Begley, profesorica babištva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.