Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil. Tudi če dva spita skupaj, jima je toplo, a kako naj se ogreje en sam? In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro (Pridigar 4, 9-12).

Porod – izredno močna izkušnja. Telesni občutki, čustveni valovi, divji plaz misli, s katerimi se ženska sooča, jo premagujejo. Lahko izgubi jasno presojo, ne vidi več smisla in se počuti popolnoma izgubljeno. Generacije žensk pred nami so vedele, da moč prihaja s številčnostjo. Ženske rojevajo učinkoviteje, ko so obkrožene z drugimi ženskami. Med porodom je skupina žensk močnejša od vsote moči posameznic. S svojo prisotnostjo in tako da se prepletejo v vrvico potrpežljivosti, vere in moči, lahko dajo porodnici neizmerno vzdržljivost.

Danes matere rojevajo med tujci, ki so fizično in emocionalno oddaljeni od njih. Srečna je ženska, ki se lahko nasloni na močnega moža ali drugo ljubljeno osebo, ki svojo moč poveže z njeno. Ta naveza ji omogoči, da se brani, vendar ni tako močna kot vrv, spletena iz treh vezi. Doula lahko prispeva tretjo vez, tako da materi da dodatno moč, energijo in vero v sposobnost njenega telesa, da porodi otroka.

Čeprav nekateri dvomijo v potrebo po douli, je pomembno, da razumemo razliko med sposobnostjo braniti se in med nezlomljivostjo. Z uporabo tehnik sproščanja in naravnimi pripomočki mnogo žensk prepreči vnos nevarnih kemikalij v svoje ali otrokovo telo. To pa ni edina fronta v porodni bitki.

Mnogo žensk se mora razen tega, da se soočajo s porodno bolečino, spopadati še z negativnim odnosom zdravstvenega osebja. Matere se znajdejo v položaju, ko se morajo boriti za svojo izbiro načina rojevanja. Prepričajo jih, da so šibke in da je z njimi nekaj narobe, telesno ali čustveno. Nekateri zdravstveni delavci si ne vzamejo časa, da bi materi pojasnili dogajanje med porodom in ji povedali, katere možnosti ima na izbiro. Doula je tu lahko posrednica, tako da pomaga materi razumeti porodni proces in da ji razloži, katere možnosti so ji na voljo.

Druge ženske ugotovijo, da so se predale, preden se je bitka dobro začela. Dovolijo, da jih strah premaga. Že v porod vstopajo z majhnimi upi, ki jih strah kmalu nadvlada. Matere porazi njihova nesposobnost, da bi obvladale situacijo. Doula lahko nudi informacije pred porodom in žensko med porodom spomni na to, česar se je naučila. Dobra doula z znanjem premaga strah pred neznanim.

Tretja vez poveča sposobnost vrvi, da zdrži pritiske. Možje menijo, da ne potrebujejo dodatne pomoči, če poznajo ukrepe za večje udobje. Toda tako mišljenje je kratkovidno. Dolžina poroda spravi moža v težave, saj mora skrbeti za svoje telesne potrebe, ne da bi puščal porodnico samo.

Možje ali drugi družinski člani se morda ne počutijo dobro ali si ne zaupajo toliko, da bi prevzeli aktivno vlogo pri porodu. Včasih možje zadržijo svoje pomisleke zase, saj jih je strah, da bi izpadli šibki ali nepripravljeni dajati podporo. Najem doule možem omogoča, da sodelujejo pri porodu po lastnem občutku.

Za nekatere doula le postori to ali ono, zbira informacije in postane aktivna šele, ko mož potrebuje odmor. Pri drugih doula predlaga različne ukrepe, položaje in možu pomaga, da se nauči učinkovitih načinov dotikanja in prigovarjanja porodnici. Spet drugi se najbolje počutijo, če doula nudi največ fizične podpore, mož pa postori druge stvari in izvaja preproste naloge. To možu pomaga, da ostaja pri močeh, ko postaja porod vse bolj intenziven.

Ker se doula poveže z materjo (in je ne zapušča zaradi menjave izmene ali ker bi istočasno skrbela še za druge klientke), nudi dodatne koristi kot tretja vez v vrvici. Stalna prisotnost ji omogoča, da lahko mater spremlja skozi čustvene in miselne boje, s katerimi se sooča med odpiranjem svojega telesa. Doula skrbi le za eno mater naenkrat. Na voljo je fizično, čustveno, miselno in duhovno, da lahko materi pomaga skozi kakršnokoli preizkušnjo, ki jo prinese porod.

Zdravniki, sestre in babice morajo nadzirati in obravnavati medicinska vprašanja, povezana z zdavjem in blagorjem matere in otroka. Skrbijo jih tudi druge pacientke, ki so trenutno v njihovi oskrbi. Doulina edina skrb pa je biti z žensko; jo spodbujati, ji pomagati, ji izkazovati ljubezen. Da bi svojo nalogo dobro opravila, uporabi vsak »trik«, ki se ga lahko domisli. Fizična pomoč, čustvena podpora, podpora možu in pohvale materi, da ji gre dobro.

Trojna vrvica se ne bo kar tako pretrgala. Kadar jo spletajo mati, njen mož in doula, se bo mati lahko ne le branila pred tesnobo med porodom, ampak bo lahko preprečila, da se psihično zlomi. Tretja vez v vrvici okrepi prvi dve, ju naredi vzdržljivejši in jima pomaga, da bolje poprimeta za delo, ki ju čaka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.