Komponenta, ki v materinskih šolah in na tečajih priprave na porod pogosto manjka, je čustvena priprava na porod. Za mnogo žensk pa je ta komponenta veliko pomembnejša kot preizkušanje različnih položajev in tehnik dihanja.
To, kar doživljate med nosečnostjo in porodom, ima velik vpliv na vašo sproščenost, sposobnost soočanja z bolečino in neugodjem ter na sprejemanje informiranih odločitev. Eden od pokazateljev uspešnosti poroda je zaupanje ženske v svojo sposobnost, da rodi. Nihče vam ne more dati zaupanja v vaše telo, v porodni proces ali vase. Najti morate svoje lastne vire moči in vedeti, kako jih uporabiti med porodom.

Porod – ključni dogodek v življenju ženske

Za dobro pripravo na porod boste potrebovali močno motivacijo. Zavedanje o tem, kako močno s svojimi odločitvami vplivate na svoje in otrokovo življenje, vam lahko pomaga, da najdete čas, prostor, energijo in podporne ljudi za nosečnost, porod in poporodno obdobje po svoji meri.

Izoblikovati svoje želje

Preden se lotimo pisanja porodnega načrta, moramo izoblikovati in poznati svoje želje. To storimo z vajo, ki nam pomaga prebuditi naša čustva.

Porodna čustva

To je vaja, ki vam pomaga pri spoznavanju sebe in svojih morebitnih odzivov na različne možne izkušnje med porodom. Če že vnaprej ugotovite, da se boste na kakšen dogodek verjetno odzvali z nekonstruktivnimi čustvi, lahko že sedaj kaj naredite, da se bolje pripravite na tako situacijo.

Strah pred porodom

To je vaja, ki vam pomaga določiti, kaj vas skrbi, ko se pripravljate na porod. Z njo dobite vpogled na področja, o katerih morda potrebujete več informacij.

Tega ni bilo, zato…

Dolgo lahko bežimo pred soočenjem s tem, kaj se nam je dogajalo pri preteklem porodu. Morda slutimo, da je to pomembno vplivalo na naše zgodnje materinstvo, a kljub temu je težko pogledati resnici v obraz, si dovoliti občutiti intenzivnost občutij, ki smo jih takrat doživljale.

Tokrat pa želim…

Za osrečujočo porodno izkušnjo ni dovolj, da obžalujemo, kaj pri prejšnjem porodu ni bilo prav. Biti moramo proaktivne!

Različne možnosti in čustva

je vaja, ki vam pomaga, da se pripravite na čustva, ki vas bodo morda preplavljala, ko boste izdelovali svoj porodni načrt. Namesto da bi se počutili poražene ali nemočne, ko boste izbrali nek poseg med porodom, vam bo ta vaja pomagala videti možnost izbire in svobodo, ki jo kljub posegu še vedno imate.

Moj idealni porod

vam pomaga predelati porodno izkušnjo, tako da si bolje predstavljate, kaj morate vedeti,  da boste imeli porod po svojih željah.

Meditacije o porodu

so vaje, ki vam pomagajo najti moči, ki jih imate v sebi, in vas uči, kako med porodom črpati iz njih.

Materina porodna zgodba

V pripravo na porod in starševstvo po mojem mnenju spada tudi odkrivanje in razumevanje materine porodne zgodbe. Kako je rojevala vaša mama? Kaj se je dogajalo na vašem porodu? Koliko možnosti imate, da to izveste? Koliko je še ustnega izročila, ki se prenaša iz mater na hčerke?

Porodna domača naloga

Za čas, ko boste čutili, da se porod bliža, si pustite oz. zastavite neko opravilo. To naj bi vključevalo fizično aktivnost, stik z vsakdanjim življenjem in miselno zaposlenost do mere, da preprečuje pretirano ukvarjanje  s porodom. Stavim, da se boste lahko spomnili nečesa zabavnega ali smiselnega, kar boste lahko počeli med tem, ko se bosta otrok in vaše telo pripravljala na njegov prihod.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.