Še pred nekaj leti (raziskava Porodnišnice za današnji čas, 2005), smo bile slovenske ženske del žalostne statistike, ki je 54% obljubljala prerez presredka oz. epiziotomijo. Ko se je o tem precej radikalno izrazil svetovno znani porodničar dr. Marsden Wagner (avtor knjige Moj porodni načrt, ki jo imamo tudi v slovenskem porodu), je sprožil pravi plaz izmikanja in sprenevedanja, predvsem pa preusmerjanja pozornosti. A dejstvo je, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča precej manjši delež tega posega, in sicer 10%. Verjamem, da se je v zadnjih letih zavedanje pomena ohranitve celega presredka precej povečala in seveda srčno upam, da je delež epiziotomij danes nižji.

In kaj lahko storimo same za ohranitev celega presredka?

1. korak

Prilagodimo prehrano in iz nje izločimo sladkor in belo moko. Tkivo presredka bo močnejše in bolj prožno.

2. korak

Bodite tudi zelo pozorne na količino nožničnega izcedka (t. i. beli tok) – ta ne sme biti preobilen, saj naredi tkivo bolj prhko in bolj podvrženo poškodbam ter manj elastično.

3. korak

Po 37. tednu svetujem pitje čaja iz malinovih listov: trikrat dnevno po 2dcl mlačnega čaja, ki se ga pripravi tako, da se suhe malinove liste popari z vrelo vodo in čaj je pripravljen.

4. korak

Za elastičnost presredka poskrbite tudi z masažo in uporabo masažnega olja, namenjenega prav presredku – po 37. tednu nosečnosti.

5. korak

Svetujem tudi, da britje spolovila (če se vam zdi britje pomembno) opravite same, saj britje neposredno pred iztisom naredi povrhnjico bolj podvrženo poškodbam.

***

Na tem mestu bi rada poudarila, da je epiziotomija poseg, ki pomembno zaznamuje žensko in ja, posledično celo družino. Zagotovo okrne doživljanje prvih dni materinstva (zaradi bolečine, nezmožnosti sedenja, hoje) marsikatera ženska pa pričuje o posledicah, ki jih čuti še leta po porodu: pri spolnih odnosih, pred poslabšanjem vremena, … Poleg tega se marsikatera ženska počuti dobesedno oropano občutka, da je njeno telo samo potisnilo otroka na svet – ravno zaradi neustrezne rabe epiziotomije.

Dejstvo je, da, ko je epizitomija enkrat opravljena, dejansko ni povratnega stanja. Kljub oskrbi rane, ki s tem nastane, presredek pač nikoli ne bo več tak, kot je bil pred posegom. Zato, poskrbite in naredite vse, kar je v vaši moči, da presredek ostane cel. Govorimo sicer v nosečnosti, ampak samo namig: zelo pomemben je seveda tudi porodni položaj in ležeč na hrbtu je pač najslabši.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.